Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Zo kun je bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, appelmoes of banaan gebruiken. Maar ook yoghurt, tofu, aquafaba of kikkererwtenmeel zijn te gebruiken als (onderdeel van) ei vervangers. Elk van deze ei alternatieven heeft zijn unieke eigenschappen en het verschilt per recept welke vervanger het beste resultaat geeft.
Als ei-vervanger geldt: 1 geprakte banaan staat gelijk aan 1 ei. De gele rakker doet het goed in veganistische cakes of pannenkoeken, maar geeft bijvoorbeeld ook pindasoep meer body. De banaan is tevens een goede zoetmaker, dus je hoeft minder suiker toe te voegen.
Karnemelk is een goede vervanger voor ei in cakes. 1 ei staat gelijk aan ½ cup karnemelk. Als je geen karnemelk in de koelkast hebt, kun je dit zelf maken door azijn of citroensap toe te voegen aan een kopje (plantaardige) melk en het 5 minuten te laten staan.
elk ei kun je ook vervangen door 3 eetlepels maïszetmeel, om een gebonden beslag te krijgen. vervang het ei door geplette banaan: 1 banaan volstaat om 3 eieren te vervangen. Dit smaakt natuurlijk ook wel een beetje anders.
Gehaktballen
Er zijn verschillende manieren om ook zonder het toevoegen van een ei een lekkere bal te krijgen. Meng bijvoorbeeld wat extra olijfolie, ketchup of ketjap door het vlees. Een scheutje melk doet ook wonderen.
Kikkererwtenmeel is rijk aan eiwit. Het werkt als bindmiddel en helpt gerechten beter te rijzen. Als het gaat om recepten voor baksels als scones en koekjes is kikkererwtenmeel één van de betere vervangers voor ei. De smaak en de textuur van gegaard kikkererwtenmeel lijken verrassend veel op die van kippenei.
Appelmoes of bananenpuree werkt erg goed als eivervanger in bijvoorbeeld cakerecepten. Omdat ze een zeer hoog vochtgehalte hebben, zorgen ze voor een smeuïge cake. Omdat een cake zonder ei meestal wat compacter wordt, is het van belang een extra rijsmiddel zoals gist of bakpoeder toe te voegen aan je cakebeslag.
Bakpoeder: doe je bakpoeder in je deeg, dan worden eieren vaak overbodig. Meng 3 eetlepels bakpoeder met 3 eetlepels water en een lepeltje olie en je deeg rijst vanzelf.
Geen probleem! Je kunt het ei prima vervangen door een ander ingrediënt. Bij het maken van pannenkoekenbeslag, raden we aan om de eieren te vervangen door bakpoeder.
Gehaktballen zonder ei: is dat mogelijk? Gehaktballen kun je maken zonder ei. Het ei werkt als bindmiddel, dus als je het ei weglaat, zul je iets anders moeten toevoegen om ervoor te zorgen dat het gehakt goed aan elkaar plakt. Dat kan een scheutje melk zijn, of wat ketchup of ketjap.
Een ei bevat vrij veel cholesterol, een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Dit cholesterol zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom nu vaak nog wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten.
Zowel yoghurt als karnemelk zijn goede vervangers voor eieren. Het is het beste om gewone yoghurt te gebruiken, aangezien gearomatiseerde en gezoete varianten de smaak van uw recept kunnen veranderen. U kunt 1/4 kopje (60 g) yoghurt of karnemelk gebruiken voor elk ei dat vervangen moet worden. Deze vervanging werkt het beste voor muffins, cakes en cupcakes.
Smeer je croissant in met een laagje (mosterd-)mayonaise voor extra smaak.
Wil je paneren zonder ei? Dan zijn er drie manieren: Bevochtig de vis met water en haal hem door de bloem en het paneermeel of de panko. Als de vis vochtig genoeg is, blijft het paneermeel er zo aan kleven.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink. Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze.
Ei : banaan / appelmoes
Kijk eens in je fruitmand of er nog een banaan ligt. 1 ei kun je vervangen door 1/2 geplette banaan, of door 3 eetlepels appelmoes. Opgelet!
Plantengallen
Hoewel sommige gallen enigszins eivormig zijn en daarom voor eieren aangezien kunnen worden, worden zelfs gallen die helemaal niet op eieren lijken vaak als eieren aangemerkt. Het lijkt erop dat sommige mensen denken dat gallen eierbedekkingen zijn of dat insecten hun eitjes in gallen leggen.
In plaats van eiwitpoeder kun je het eiwit in je smoothie krijgen door naast bevroren fruit, groenten en melk, water of sap ook Griekse yoghurt of kwark toe te voegen. Noten, hennep en chiazaden voegen extra eiwitten en wat gezonde vetten toe als je een hele maaltijd probeert te vervangen.
In gerechten als gehaktballen, burgers of nuggets is het doel van het toevoegen van ei om te fungeren als bindmiddel om het geheel bij elkaar te houden, zodat je het kunt vormen zonder het te breken. Volkorenmeel, maizena, grof gemalen haver of zelfs aardappelpuree werken prima als eivervanger in dergelijke recepten.
Lijnzaadmeelvervanger voor ei in gehaktbrood
Het is een perfect vervanger voor gehaktbrood-eieren. Voor elk heel ei dat nodig is, klop je 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water in een kleine kom tot het dikker wordt. Gebruik het als een effectief alternatief voor eieren in recepten voor gehaktbrood.
Eieren zorgen ervoor dat het vlees, het paneermeel en de kruiden binden en zorgen voor lichte, luchtige gehaktballen. Voor 500 gram tot een kilo vlees heb je meestal niet meer dan één of twee eieren nodig. En zorg ervoor dat je niet te veel paneermeel toevoegt, daar worden ze droog van.