Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose al verteerd en wordt de rest van de lactose ook gemakkelijker verteerd.
Witte wijn is doorgaans een betere optie.
Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Door de vergisting in de darmen kunnen we klachten krijgen en is er sprake van een lactose-intolerantie. Deze intolerantie kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan. De klachten kunnen bestaan uit een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en soms zelfs diarree.
In je maag-darmkanaal breekt de lactase de lactose af. Deze tabletten kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist of online. De tabletten zijn handig als je gewone zuivelproducten wilt blijven gebruiken. Of wanneer je op vakantie bent of ergens uit eten gaat en lactose minder makkelijk kunt vermijden.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Hoeveel last je hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Vrij verkrijgbare medicijnen
OTC-behandelingen die kunnen helpen om lactose-intolerantiepijn en andere symptomen te verzachten, zijn onder andere: Gas-X (simethicone): bacteriën in de darmen voeden zich met lactose en maken waterstof, wat gas en een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Simethicone kan helpen deze symptomen te verminderen, die anders zouden kunnen bijdragen aan pijn.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Als je geen koemelk kan of wil drinken, zijn sojamelk en erwtenmelk qua gezondheid het beste alternatief. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je door koemelk te laten staan niet genoeg eiwitten binnen zult krijgen.
Een frisse witte wijn of een heel lichte rode wijn, zoals Pinot Noir , zou ook een mooie match zijn. Of probeer een Chardonnay die niet te eiken is. Stevige en oude kazen, zoals Goudse of Havarti, hebben iets met wat meer pit nodig. Probeer een bruine ale of een iets zoetere witte wijn.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Deze Mature Cheddar cheese biscuits zijn een geweldige combinatie met lagerbier, amber ale of een stevige Malbec . Door zoete gerookte paprika toe te voegen accentueren we de fruitigheid van de Mature Cheddar cheese en brengen we wat rook naar het feest.
Door zo snel mogelijk naar het toilet te gaan zodra u een gas moet laten of naar het toilet moet, kunt u de pijn door gasvorming verlichten door te wandelen, warmte toe te passen en diep adem te halen .
Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig, een enzym dat in de wand van de dunne darm wordt gemaakt (zie afbeelding 1).
Wat te doen als u per ongeluk zuivel eet. Pijnverlichting: Paracetamol kan helpen om maagpijn veroorzaakt door zuivel te verlichten . Diarree: Loperamide is effectief voor de behandeling van lactose-geïnduceerde diarree. Een opgeblazen gevoel en gas: Bismutsubsalicylaat of simethicone kunnen gas, een opgeblazen gevoel en winderigheid verminderen.
Gebruik van lactase-enzymtabletten of -druppels .
Vrij verkrijgbare tabletten of druppels die het lactase-enzym bevatten (Lactaid, anderen) kunnen u helpen bij het verteren van zuivelproducten. U kunt tabletten vlak voor een maaltijd of snack innemen.
Na het eten van kaas en melkproducten kunnen ze symptomen ervaren zoals buikpijn, krampen, gasvorming, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, plakkerige ontlasting of obstipatie.
Zodra de symptomen beginnen, wordt verwacht dat ze aanhouden totdat alle lactose door de darmen en de dikke darm is gegaan. De gemiddelde tijd die het kost voordat voedsel door de darmen naar de dikke darm gaat, is 30 tot 40 uur .
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een uitstekende voedingsbodem voor jouw darmflora. Kies dus vaker voor zuurkool, kimchi, kombucha en tempé. Ook yoghurt, kwark of hangop zijn gefermenteerde producten. Pas dus deze adviezen toe voor een gezonde darmflora!