De diepe, kruidige smaak van stoofvlees vraagt om een stevige, liefst iets kruidige rode wijn zoals een Carmenère of Amarone. En die mag best een beetje zuren hebben, zodat de zuren in de stoofpot daardoor verzacht worden.
Kies voor een donker biertje of lekkere trappist van bij ons, zoals Westmalle, Orval, St Bernardus of Rochefort. De smaak bepaalt hoe je stoverij zal proeven. Kies geen bitter bier als je geen fan bent van een bittertje in je stoofvlees. Je kunt ook tafelbier, Rodenbach of oud bruin gebruiken.
Ja, je kunt je stoofpot combineren met pure Cabernet , maar soms zijn blends leuker. In Washington staan wijnmakers bekend om het blenden van de drie rode druiven die daar het beste groeien: Cabernet, Merlot en Syrah, die allemaal goed samengaan met rundvleesstoofpot.
Alcohol vervangen: bier
Bouillon geeft een soortgelijke rijke smaak aan gerechten. Gebruik ter vervanging van lichte biersoorten groentebouillon en voor de donkere biersoorten juist runder- of kippenbouillon. Of misschien wel nog makkelijker; gebruik een alcoholvrij biertje als vervanger!
Kruidige wijnen zoals Zinfandel gaan goed samen met stoofpotten die wat zoetere of kruidige accenten bevatten, zoals hachee. Lichtere wijnen zoals Pinot Noir passen bij subtielere gerechten, zoals ossobucco of coq au vin.
Kies voor een pinot noir als je van lichte en fruitige stoofschotels houdt, cabernet sauvignon als je van sterke en rustieke gerechten houdt, en een merlot als je ergens tussenin zit. Maar het allerbelangrijkste is dat je een wijn gebruikt die je ook graag drinkt.
Eenvoudige vervangingen
Je kunt kippenbouillon, ginger ale, witte druivensap of witte wijn gebruiken als je recept om een licht bier vraagt. Gebruik runderbouillon, kippenbouillon, paddenstoelenbouillon, appelsap, appelcider, root beer of cola in plaats van donker bier.
Zo kan stoofvlees heel goed met aardappelpuree, rijst, risotto of zelfs pasta. Voor de Kerst heb ik bijvoorbeeld een heerlijk recept met tagliatelle! Wat mij betreft gaan er ook nog groenten op het bord, wat dacht je van heerlijke rode kool of pompoen uit de oven?!
Over het algemeen is het onderscheid tussen de twee dat een porter, zoals de robuuste versie van Founders Brewing Company, meer hop bevat, terwijl een stout – inclusief de wereldberoemde Guinness – moutiger is . Je kunt met beide niet de mist in gaan bij een langzaam gegaarde entrecote, roastbeef of een stevige stoofpot.
Kies een donker, zoet bier zoals Leffe Bruin of Westmalle Dubbel voor een rijke, klassieke smaak. Ga voor een tripel zoals Tripel Karmeliet om een fruitige en kruidige dimensie toe te voegen aan je stoofvlees.
In een lang gestoofde stoofpot zal een donker bier of droge rode wijn de smaken en geur versterken voor een super stevige maaltijd. Lees dit artikel over koken met alcohol verder voor wat tips over combinaties die niet alleen een fantastische cocktail opleveren, maar ook ongelooflijke smaken aan uw volgende barbecuemaaltijd geven.
Een stevige rode wijn die best wat tannines mag hebben. De klassieke Egri Bikavér of Stierenbloedwijn uit Hongarije is een natuurlijke combinatie mits de stevigheid van de Egri Bikavér overeenstemt met de kruidigheid van het gerecht. Een milde goulash kan met een minder stevige Egri Bikavér gecombineerd worden.
Kies een stevige rode Bourgogne zoals Pinot Noir; zijn aardse tonen en fruitigheid passen perfect bij de rijke saus. Een andere goede keuze is een Cabernet Sauvignon, met zijn volle body en tannines die het vlees mooi in balans brengen.
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
Welke wijn past er goed bij stoofvlees? De diepe, kruidige smaak van stoofvlees vraagt om een stevige, liefst iets kruidige rode wijn zoals een Carmenère of Amarone. En die mag best een beetje zuren hebben, zodat de zuren in de stoofpot daardoor verzacht worden. Een Rioja zou dus ook prima passen.
Stoofpotje met rundvlees
Het rundvlees wordt boterzacht en de combinatie met de wortel en champignons maakt het helemaal af. Serveer het met aardappelpuree, rijst of patatjes om de saus mee op te dippen. Ideaal voor een gezellige avond met vrienden of familie.
Boerenkool, een pittige dressing, zoete gekonfijte walnoten en delicata-pompoen geven een frisse smaak en balans aan een stevige rundvleesstoofpot.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Ginger ale , met zijn citrusachtige, soms zelfs zure smaak, is een geweldige optie als je iets nodig hebt dat lijkt op een pale ale. Voor donkere of robijnrode bieren werkt de melasse-achtige smaak van de sassafras in root beer heel goed als alternatief. Natuurlijk is er geen reden waarom je geen andere frisdranken zou kunnen gebruiken.
Wijn toevoegen aan stoofschotels is niet onbekend. Dit is de standaardprocedure die al generaties lang met plezier wordt gebruikt: bak rood vlees (rund- of varkensvlees) tot het oppervlak goudbruin is ; voeg wijn (rood of wit kan) toe aan de ingrediënten, doe het deksel erop en kook op laag vuur gedurende een paar uur; wacht, wacht, wacht (controleer je telefoon); klaar!
Beef Goulash is een rijk gerecht dat een even rijke rode wijn met een hoge zuurgraad nodig heeft. Traditioneel wordt Beef Goulash geserveerd met een rode wijn uit Hongarije, het oorspronkelijke land. Een algemene regel is om dezelfde wijn te drinken die is gebruikt om te koken.
Klassieke, volle rode wijnen, zoals Bordeaux-blends met vooral Cabernet Sauvignon of Merlot, Châteauneuf-du-Pape uit de zuidelijke Rhône of Australische Shiraz , worden vaak beschouwd als ideale wijnen die de smaakintensiteit van een gebraden rundvleesgerecht kunnen evenaren.