Wijn bij een romig dessert
Romige desserts zoals een mousse, pudding, roomijs en bavarois vragen ook om zoete wijnen. Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt. Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake.
Welke wijn drink je bij tiramisu? Bij een romig dessert als tiramisu passen muscat wijnen en sauternes prima door hun aansluiting op de romige tonen van het dessert. Zoek je juist meer aansluiting bij de koffie denk dan aan wijnen die deze tonen ook hebben zoals Vin Santo, Tawny port of PX-sherry.
We adviseren dan ook volle zoete wijnen die lekker filmend zijn. Denk aan muskat of sauternes. Wat lichtere zoete wijn kan ook, denk aan Portillo Dulce Natural Sauvignon Blanc, hierdoor zal de crème brûlee er wat meer uitspringen en maakt het het geheel wat frisser.
1. Frankrijk - Crème brûlée. Een Fransman maak je blij met een heerlijke crème brûlée!
Kies voor een licht bier of een lichte wijn, want desserts met chocolade zijn best zwaar. Met een vin doux naturel zoals een Banyuls of Maury scoor je altijd. Het zijn lichte zoete wijnen die het bittertje van chocolade niet overstemmen.
Mascarpone kun je het best combineren met een licht zoete, witte wijn. Vaak combineer je de mascarpone met andere ingrediënten. Let er dan op welk ingrediënt de hoogste smaakintensiteit heeft, dan kun je daar de wijn waarschijnlijk het best op afstemmen.
Bij een panna cotta past een zachte, zoete witte wijn, liefst een muskaat. Een Moscato d'Asti is een leuk mousserend alternatief. De Beaume de Venise uit Zuid-Frankrijk kan en een lichtzoete, laat geoogste Duitse Riesling wil nog wel eens een schot in de roos zijn.
Welke wijn bij een appeltaart
Zelfs een droge Muscat uit Spanje of een Tokaji uit Hongarije kan je hier goed mee combineren, lekkere kruidigheid tegenover de zoete appeltaart.
Denk bijvoorbeeld aan een Griekse Mavrodaphne, Franse Banyuls, zoete Rioja of een Ruby Port. Ook leuk, lekker en verrassend: Brachetto d'Acqui, een bruisende, zoete rode wijn uit Italië; brachetto is de naam van de druif, Acqui de plaats van herkomst in Piemonte.
Met de term dessertwijn wordt over het algemeen zoetere tot zoete wijn aangeduid. Niet elke zoete wijn is per definitie een dessertwijn, maar wordt er vaak wel toe gerekend. Soms is de wijnsuggestie een andere culinaire combinatie.
Bij aardbeien is een mousserende (licht)zoete wijn erg lekker. Daarnaast is een fruitige zoete wijn hier ook erg lekker bij. Als je voor zure of bittere fruit gaat, zoals bijvoorbeeld een grapefruit, dan kun je hier beter niet zo'n zoete wijn bij drinken.
Denk aan lichte Pinot Noirs of Merlots aan de rode kant, of zoete Rieslings en Muscats, samen met witte dessertwijnen. Vermijd te zware rode wijnen bij melkchocolade, want dan overheerst de wijn de chocolade. Mousserende wijn werkt ook bij melkchocolade, vooral bij soorten met een fruitige smaak.
Donkere chocolademousse is ook zo'n klassieker. Hier kun je twee kanten mee op: zoek een bier met ook veel chocolade zoals een goede imperial stout of kies juist voor een lichtzuur fruitbier zoals de eerdergenoemde sours om te boosten naar chocolade met fruit!
In de hoek van de dessert- en versterkte wijnen kun je veel kanten op met chocolade. De suikers en soms hogere alcoholpercentage zorgt ervoor dat de wijn tegen de smaken van de chocolade kan opboksen. Een ware match made in heaven bij een brownie vind ik Banyuls.
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Bij appeltaart kun je prima thee, koffie of warme chocomelk drinken.
De Muscat druif is fris, aromatisch met een opvallend zoet, bloemig aroma. Deze veelzijdige druif kan wijnen produceren variërend van droog, medium of zoet, wel of niet mousserend, tot aan de bekende versterkte zoete Muscat-dessertwijnen.
Ruby port – Een elegant fruitige rode port die de zachte tonen van kruidigheid en rood fruit naar voren laat komen in combinatie met de chocolade. Ook heerlijk bij chocolademousse. Brachetto d'Acqui – Deze mousserende wijn uit het noorden van Italië, Piëmonte is weeldig en mooi rijk van smaak.