Snij de uien terwijl je een slok water in je mond hebt en tranende ogen behoren tot het verleden. Het gas dat uit de uien ontsnapt zoekt namelijk contact met het vocht in je mond in plaats van in je ogen. Een slok wijn mag natuurlijk ook. Ik ben benieuwd welke tip tegen tranende ogen voor jou het beste werkt.
Leg de uien een kwartier voor je ze aansnijdt in de vriezer. Hierdoor komen er tijdens het snijden minder enzymen vrij (= minder tranen).
Maar iedereen weet: van uien, krijg je huilbuien. Als je je mes in een ui zet, maak je z'n cellen kapot. Hierbij komt een gas vrij genaamd synpropaanthial-S-oxide. Als dit gas in aanraking komt met het vocht in je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan je ogen tranen.
Door in de ui te snijden, maak je zijn cellen kapot. Hierdoor komt het enzym alliinase vrij. Dat reageert met andere stoffen in de cel, waarmee het normaal niet in aanraking komt.
Als je een ui snijdt, maak je namelijk de cellen kapot en komt het gas synpropaanthial-S-oxide vrij. Zodra dit gas in contact komt met je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en hierdoor raken je ogen geïrriteerd en om deze irritatie tegen te gaan produceer je tranen.
Kies voor citroenen en appels
Citroenen neutraliseren niet alleen de sterke smaak in je mond, ze hebben ook antibacteriële eigenschappen. Door de bacteriën in je mond te vernietigen, ben jij verlost van je slechte adem. Appels bevatten dan weer natuurlijke enzymen die de zwaveldeeltjes doen verdwijnen.
Hoe gezond en lekker ui en knoflook ook zijn, die adem de volgende dag is niet te harden. Gelukkig zijn er handige foefjes om de nare geur te minimaliseren. De geur van knoflook (en ui) wordt veroorzaakt door de zwavel die erin zitten. Die geur blijft hangen in je mond en kan zelfs na een nacht nog te ruiken zijn.
Stinken je kleren naar rook, knoflook, ui of huisdieren? Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen.
De bestverkochte keuze voor een elektrische uiensnijder, maar de CH550 is een stuk meer dan dat. Deze multifunctionele hakmolen zet je in voor zowel grote als kleine hoeveelheden groenten. Het betreft een elektrische snijder, dus bij het snijden van uien is het belangrijk niet de hoogste stand te gebruiken.
Uien schoonmaken begint met het verwijderen van de buitenste papierachtige schil en eventueel de schil daaronder indien deze bruin verkleurd is. Vervolgens kun je de ui snijden of snipperen. Gebruik hiervoor een goed, scherp mes.
Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Strooi ongeveer een eetlepel tafelzout op de palmen van je hand en meng er wat koud water doorheen om een papje te maken. Wrijf het vervolgens over je handen, spoel je handen daarna goed af en droog ze. Het zout verwijdert de geur niet alleen, het zal je handen ook nog eens exfoliëren, zodat ze een stuk zachter worden.
Los in een kleine hoeveelheid lauwwarm water een eetlepel baksoda op. Met het baksodamengsel wrijft u uw handen, ook tussen de vingers, goed in. Even kort laten intrekken en schoon wassen onder lauwwarm water. Baksoda neutraliseert vieze geurtjes, een echte geurvreter, dus uw handen ruiken gelijk weer helemaal fris.
Als je de smaak minder scherp wilt maken, snijd ze dan in schijfjes en week ze in melk of giet kokend water over de schijfjes en laat even staan. Spoel ze af met koud water.
Slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Uien bevatten o.a. zwavelhoudende stoffen en bij het stuksnijden van de cellen stijgt er zelfs een soort gas op, veroorzaakt door de vluchtige oliën die vrijkomen, waardoor je ogen gaan tranen. Een gesneden ui wordt sowieso meestal bitter wanneer hij te lang ligt. Snij een ui dus altijd kort voor gebruik.
Uien vormen een uitstekende bron van antioxidanten, maar je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in olijfolie en rode bosvruchten. Daarnaast zitten er in uien ook heel veel micronutriënten: vitamine B, vitamine C, heel veel kalium, fosfor en calcium. Hierdoor hebben ze ook een goede werking op onze botten en gewrichten.”
Maak rauwe uien minder scherp
Maar als je even door de rode ui heen bent of deze bent vergeten te halen kun je ook prima witte ui toevoegen aan je salade. Je kunt namelijk de scherpe randjes van een witte ui er vanaf halen door de gesneden ui tien minuutjes in een badje met ijswater te leggen.
Was je ramen met een ui. Volgens Ella is dat de gouden tip voor het wassen van je ramen. "Je maakt een teiltje lauw water, snijdt twee uien doormidden, gooit ze erin en zemen maar! De sappen van de ui zorgen ervoor dat alle stofjes en vetten het beste van de ramen verdwijnen."
Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast. Je kunt uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Pel de rode ui en snijd of snipper de rode ui (snijden). Doe dit pas vlak voordat je 'm gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden namelijk snel bitter gaan smaken.