De volwassen kever voedt zich het liefst van vette, sappige, dikke bladeren zoals van Camelia of Rhododendron. Op zich sterven de planten niet af van deze bladvraat. De ergste schade wordt veroorzaakt door de larven. Taxuskevers leggen op één seizoen honderden eieren in de grond aan de wortels van de planten.
Bij een keverplaag raden we u aan om Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 20ml concentraat te bestellen. Spuit het middel direct op de kevers en de larven. Daarmee doodt u ze meteen. Een goede spray tegen kevers in de tuin is ook onze Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray.
Omdat er verschillende stadia naast elkaar leven is de taxuskever en zijn larve altijd aanwezig. De cyclus overlapt omdat zowel de kever als de larve in de winter overleven. De inheemse taxuskever leeft ongeveer 1 jaar de uitheemse soorten kunnen wel 3 tot 4 jaar leven.
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten. Kikkers, egels en vogels eten de meeste kevers.
Ze kunnen niet vliegen; de vleugels zijn aan elkaar vastgegroeid. De gegroefde lapsnuitkever is 9 tot 10,5 mm lang, zwart van kleur en heeft duidelijk getande dijen.
Natuurlijke vijanden van de taxuskever zijn kippen en loopeenden. Zij eten de larven van de taxuskever!
Jonge larven voeden zich voornamelijk met de haarwortels. Oudere larven eten aan de grotere wortels en tasten de stengelbasis aan. Hierdoor stopt de sapstroom, wordt de plant geel en verdort tenslotte. De taxuskever leeft 1 tot 3 jaar.
Een Taxus die langere periodes in vochtige grond staat krijgt bruine toppen en een roestbruine kleur over de gehele plant. Als de grond niet snel genoeg opdroogt zal de Taxus geheel afsterven. De wortels zijn zeer gevoelig voor wateroverlast en sterven snel af door zuurstofgebrek.
Een van de eenvoudigste manieren om kevers te bestrijden in huis is door ervoor te zorgen dat alle voedselproducten verpakt zijn en het liefst in een koele en geventileerde omgeving staan. Daardoor zorgt u ervoor dat de kevers hier niet bij komen.
Voedsel. Zowel de larven als de torren houden van plantaardig materiaal. Ze hebben echter een grote voorkeur voor brood en meel(producten) maar ook diervoeder (liefst meel), vermolmd hout en vodden staan op hun menu. Ze eten ook wel dierlijk materiaal zoals (dode) insecten.
De volwassen kevers komen vooral in het voorjaar tevoorschijn. Ze gaan dan op zoek naar bloemen om nectar en stuifmeel te eten. De eitjes worden in vogelnesten, in nesten van andere dieren en in ingedroogd aas gelegd, waar de larven voedsel vinden zoals vleesresten, veren en haren.
Snuitkevers en planten
Zeker in de tuin kunnen snuitkevers flink wat schade aanrichten. Aangevreten planten, slecht groeiende planten, of planten die doodgaan, snuitkevers kunnen echt een probleem zijn. Snuitkevers zijn gek op wortels van planten.
Wanneer de taxusluis in uw haag zit, zult u in eerste instantie zien dat de naalden geel verkleuren. Op de takken/naalden en op de grond zult u zien dat het zwart en kleverig is van de uitwerpselen. De taxus zal er wat verdroogd en armoedig uitzien. Maar let op: ga een taxus geen extra water of mest geven.
Bestrijding van dopluis
Er zijn heel erg veel manieren om dopluizen te bestrijden. Zo kan je ze bestrijden met spiritus, groene zeep, knoflook, koude koffie en ga zo nog maar even door. De makkelijkste manier is om de plant zo'n 15 minuten onder water te zetten. Zo kan je de gehele plaag in een keer verwijderen.
Compost Speciaal is niet meer leverbaar..
Het beste alternatief zijn de aaltjes of nematoden die alleen de larve bestrijden.
Wanneer een taxus geel van kleur wordt, duidt dit meestal op de taxusluis. De luis die in de taxus voorkomt, zuigt het vocht uit de naalden, waarna de naalden eerst geel verkleuren. Nadat de naalden geel geworden zijn, zullen zij verder uitdrogen en bruin worden. De naalden verdorren en vallen van de takken.
Ze zijn ongeveer 7-10 mm lang, bruinzwart van kleur en hebben vaalgele vlekjes op hun rug. De dekschilden zijn gegroefd en zijn met het lichaam vergroeid. Daarom kunnen taxuskevers niet vliegen, maar ze kunnen uitstekend lopen. Ze zijn alleen 's nachts actief.
De taxuskever bestrijden met aaltjes
Het kruipt via natuurlijke openingen de larven binnen en infecteert ze met bacteriën, die de larven verdoven en doden. De aaltjes voeden zich met de dode larve, onder de grond.
Kraunema is een efficient biologisch bestrijdingsmiddel om larven van taxuskever te bestrijden. Dit product bevat aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze aaltjes leven in symbiose met bacteriën die dodelijk zijn voor larven van taxuskever.
Rupsen. Er zijn veel verschillende soorten rupsen, qua kleur en grootte. Vooral kruidachtige planten, heesters en bomen zijn vatbaar. Rupsen laten grote onregelmatig gevormde gaten achter in bladeren en zijn vaak goed zichtbaar op de plant te vinden.
Deze diertjes zijn ongevaarlijk voor de mens: meestal zuigen ze plantensappen en sommige soorten zijn daarom soms plaagsoorten voor de land- en tuinbouw. De mens steken of bijten ze niet.
In Nederland en België komen maar liefst 4200 soorten voor. Wereldwijd vind je er zelfs een half miljoen! De meeste keversoorten leven in de natuur, maar er zijn ook kevers die in gebouwen schade aanrichten.
Het grootste deel, 73 procent, zal iedereen welbekend in de oren klinken: het gaat namelijk om vliegen, kevers, spinnen en mieren. Minder bekend, maar aanwezig in alle onderzochte huizen waren galmuggen, insectjes van hooguit enkele millimeter, en tapijtkevers, kevertjes die ook maar enkele millimeters groot zijn.