Om de geelgerande waterroofkever effectief te bestrijden, kunt u een zonnebaars in uw vijver plaatsen. Deze vis valt de larven van de geelgerande waterroofkever aan, waardoor het aantal niet snel groter wordt. Indien u voor deze optie kiest, is het niet verstandig om meer dan één zonnebaars aan te schaffen.
De geelgerande watertor is een actieve en vraatzuchtige rover die op alles jaagt wat beweegt en niet te groot is. Voornamelijk andere insectenlarven die in het water leven worden gegrepen, zoals de larven van insecten als kevers en haften.
Ze jagen actief op insecten, larven en haften, maar ook op kleine jonge vissen en amfibieën. De geelgerande watertor is een van de weinige dieren die de waterspin op het menu heeft staan. Dit komt omdat de watertor door de zware bepantsering weinig te duchten heeft van de giftige beet van waterspinnen.
Hij valt vrijwel alles aan dat zich beweegt in zijn omgeving. Het menu bestaat uit insecten, kikkervisjes, kikkers en salamanders en ook vissen tot zelfs een groter formaat dan de larve zelf! Het schrijvertje, ook wel draaikever genoemd, komt vrij algemeen in Nederland en België voor.
Veel houtetende kevers moeten grote hoeveelheden hout eten om aan voldoende voedsel te komen. Het zijn altijd de larven die hout eten. De volwassen kevers die uit het hout kruipen leven meestal van nectar en stuifmeel en leven slechts kort om zich voort te planten.
Huisboktorren worden 1 tot 2,5 cm lang en zijn bruinzwart van kleur. Ze zijn te herkennen aan lange voelsprieten en twee grijzige vlekken te zien op de rugschilden. Mannetjes zijn veel kleiner dan vrouwtjes. Een larve van de boktor kan tot 3 cm lang worden en is witgeel.
Ze zitten graag in de zon. Ze kunnen goed vliegen. In de zomer tref je ze vaak in grote aantallen op schermbloemen, zoals Gewone bereklauw en Gewone engelwortel. Dan eten ze stuifmeel, en paren met elkaar.
Gaat het wellicht om een hele plaag? Met een grijze kever in huis zal dit door voedsel komen die u niet afgesloten heeft of die u niet bewaard heeft in een koele of geventileerde ruimte. Een grijze kever in huis is te voorkomen door dit wel te doen.
Dit insect is ondanks de naam geen bij, maar een zweefvlieg en is al helemaal niet blind. De naam komt waarschijnlijk voort uit het feit dat deze soort wel erg op een bij lijkt maar niet kan steken. Daarnaast heeft de blinde bij, rijen haren op zijn ogen wat mogelijk tot de gedachte leidde dat hij blind was.
Het menu van de dieren verschilt per levensstadium. De larve voedt zich met alle diertjes die hij in zijn bek kan krijgen waaronder zelfs kleine salamanders en kikkers. De volwassen kever is een planteneter.
De schrijvertjes eten alles wat op het water terecht komt zoals muggen en muggenlarven maar eten ook plantaardig voedsel op en onder water.
Het mannetje is meestal 3 tot 8 centimeter, maar kan wel tot 9 centimeter groot worden. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner, meestal tussen de 3 en 6 centimeter. Het vliegend hert is daarmee de grootste kever van Nederland.
Je vindt : larve van steenvlieg, larve van kokerjuffer, larve van eendagsvlieg, en ook zoetwatervlokreeft, zoetwaterpissebed, slingerwormen, rode muggenlarve en rattenstaartlarve. Het aantal insecten dat heel zijn leven in het water leeft is niet zo groot. Wat kevers en wat waterwantsen, dat is het zo'n beetje.
(op de foto de kleine bijvlieg) Het klopt inderdaad dat zweefvliegen, in tegenstelling tot bijen, stil kunnen blijven hangen in de lucht. Een ander verschil tussen hommels, bijen en wespen enerzijds en de de zweefvliegen anderzijds is het aantal vleugels.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Er zijn geen plaatsen waar geen zweefvliegen voorkomen. Ze houden wel van zon, maar het mag ook niet te warm zijn. Bij kouder en bewolkt weer houden ze zich meestal schuil. Wil je geen zweefvliegen in de buurt van jouw zwembad, dan moet je dat ver uit de buurt van bloemen plaatsen en in de felle zon.
Bij een keverplaag raden we u aan om Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 20ml concentraat te bestellen. Spuit het middel direct op de kevers en de larven. Daarmee doodt u ze meteen. Een goede spray tegen kevers in de tuin is ook onze Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray.
De drie meest voorkomende drooghoutboorders in woningen zijn de bruine spinthoutkever (Lyctus brunneus), de gewone houtwormkever (Anobium punctatum) en de huisboktor (Hylotrupes bajulus), waarvan vooral laatstgenoemde soort zeer destructief te werk kan gaan.
Het laatste stadium, als vliegende kever, is alleen maar bedoeld voor de voortplanting: partner zoeken, paren en eitjes leggen. Langer dan een paar weken vliegen de meikevers niet, dan sterven ze.
Een boktor is een tor met een bruinzwart lijfje, welke een lengte van 10 tot 25 millimeter heeft. U kunt de boktor onder meer herkennen aan de grijskleurige vlekken aan weerszijden van het dekschild. Het beestje heeft zes poten en aan zijn kop twee lange voelsprieten.
Is de boktor schadelijk voor je gezondheid? Als we spreken over het ongedierte boktor hoef jij je niet direct zorgen te maken over je gezondheid. Het beestje brengt namelijk alleen schade toe aan het hout. Voor het hout is de boktor dus gevaarlijk.
De boktor zelf leeft niet van hout en leeft slechts twee weken. De larve kan meer dan tien jaar oud worden voor de verpopping plaatsvindt, hoewel 4 tot 5 jaar gebruikelijker is en als de omstandigheden gunstig zijn nog korter.
Boktorren kunt u herkennen doordat ze geluid maken in de houten balken in de kap van uw woning. Terwijl ze zich gedurende een aantal jaren een weg door het hout banen, kunt u hun geknaag horen. Dit geluid is in de zomer eerder waarneembaar dan in de winter.
U kunt houtworm herkennen als u in uw hout ronde gaatjes ziet die een grootte hebben van 3 - 6 mm gekomen. De kevers zijn chocolade bruin van kleur en hebben een ronde doorsnede. Het houtwormkevertje verbergt meestal zijn kop onder het halsschild. Een wijfje dat bevrucht is legt ongeveer 20 tot 60 eitjes.
Nee. Eenmaal volwassen hebben houtaantastende kevers maar één taak en dat is zich voortplanten en eitjes in hout afzetten. Niets meer en niets minder.