Na een zware maaltijd is het normaal dat je je een beetje moe voelt. Meestal duurt dit 15 tot 30 minuten. Eten stimuleert een gedeelte van het autonome zenuwstelsel en zorgt ervoor dat onze hartslag en ademhaling vertragen en dat alle energie naar de organen gaat die bijdragen aan het verwerken van voeding.
Om het voedsel te verteren wordt wel gezegd dat er na het eten extra bloed richting de darmen gaat. Hierdoor gaat er minder bloed richting de hersenen, waardoor er een slaperig gevoel optreedt.
Toch is aan te raden om na het eten niet meteen op de bank te ploffen, want juist als je teveel gegeten hebt kom je sneller van het volle gevoel af door rustig te bewegen. Als we eten gaat onze bloedsuikerspiegel omhoog en door te wandelen na het eten breng je deze juist weer in balans.
Heb je zin om na het eten even lekker weg te dutten? Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur.
Een lage bloeddruk na het eten wordt ook wel postprandiale hypotensie genoemd. Om een maaltijd goed te kunnen verteren gaat er kort na het eten meer bloed naar de maag en darmen. Zodoende gaat er minder bloed naar het hoofd, waardoor u duizeligheid kan ervaren.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.
Eet zo veel mogelijk onbewerkt voedsel en zo min mogelijk suikers. Wanneer je koolhydraten eet, check de GL en of het vezelrijk is. Vezels zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en zorgen voor een verzadigd gevoel.
dinner dip! Een overheerlijke knoflook dip. voor jouw pizza korst ð
De afterdinnerdip en je bloedsuikerspiegel
Het klopt dat je bloedsuikerspiegel na een maaltijd eerst omhoog gaat en daarna weer daalt. Maar tegen de tijd dat die weer laag is, is het vier of vijf uur 's middags. Dus op het moment dat je het meest slaperig bent, is je bloedsuikerspiegel juist hoog.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
duizeligheid. licht in het hoofd. zwarte vlekken voor de ogen. misselijkheid en wazig zien.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Drink voldoende water
Als je voldoende water of thee drinkt, ben je altijd goed gehydrateerd en wordt er voldoende van het spijsverteringszuur aangemaakt, wat zorgt voor een goede spijsvertering. Dit kan een opgeblazen gevoel helpen voorkomen.
1. Gember thee. Gember bevordert de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en werkt positief voor de stoelgang. Bovendien verbetert het de bloedcirculatie en zorgt het voor meer speekselaanmaak om voedsel beter te verteren.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Zorg voor voldoende rust na het eten (liefst 1,5 uur). Geef het eten vanaf een verhoging, dit voorkomt het inslikken van lucht met het eten bij met name schrokkerig eten, of leg een grote afgeronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan.