Met Anti-Condensatie bestaat er een isolerende en vochtwerende verf die binnenmuren beschermt tegen indringend vocht en condensatie. Bovendien verdoezelt deze verf lelijke vochtkringen in de ruimte. Zeker in vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer is een behandeling met deze isolerende verf heel interessant.
Voorstrijk Vochtige Muren & Kelders is een speciale voorstrijk om vochtige binnenmuren te behandelen als gevolg van optrekkend vocht en vochtdoorslag van buiten. Het voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag, vochtplekken, schimmelvorming en afbladderende verf. Zelfs loskomend behang wordt voorkomen.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Vocht in muren komt er voornamelijk bij opstijgend vocht wanneer grondwater in de muren trekt. Vochtige muren kan je oplossen door de muur te onderkappen of te injecteren. Bij het injecteren wanneer de muren vochtig zijn wordt er gebruik gemaakt van een vochtwerende gel om vocht in muur te bestrijden.
De oplossing om condensatievocht tegen te gaan is relatief simpel maar vergt wel enig denkwerk en en grondige aanpak. Door voldoende verse lucht te laten ventileren in de woning zal de luchtvochtigheid dalen en zullen de muren weer uitdrogen waardoor de schimmel definitief verwijderd kan worden.
Condensatie is een fenomeen dat in vrijwel iedere woning voorkomt. Het ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in een ruimte geen uitweg kunnen vinden. Als gevolg hiervan zal deze vochtige lucht zich hechten aan aanwezige koudere oppervlakken. De meest bekende verschijningsvorm is op een raam of een spiegel.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden.
Als je specifieke verven gebruikt en de ondergrond is vorstbestendig, kan je vochtige (of natte) bakstenen muren verven in elke kleur die je wil. Daarvoor gebruik je een grondlaag Epofix en vervolgens werk je af met Coating M30. Vraag altijd eerst advies in de verfwinkel in je buurt.
Zout heeft van nature vochtabsorberende eigenschappen. Calciumchloride wordt zodoende ook gebruikt op wegen om ijsvorming te voorkomen en water op het wegdek te absorberen. Wanneer vocht in de lucht afkoelt ontstaat er condens.
Het vocht dat dieper in de muren zit, zal in de loop van de tijd naar de oppervlakte diffunderen. Maar al na zo'n 3 tot 6 maanden zijn de muren droog genoeg om ze indien nodig nieuw af te werken.
Vochtplekken, schimmels en behang dat loslaat
Ook kunnen vochtplekken ontstaan bij de plinten. Dan is er meestal sprake van optrekkend vocht. Vind je kringen op muren, schimmels in de hoeken of laat het behang los? Dan is dit een duidelijk signaal dat er sprake is van opstijgend vocht of regendoorslag.
Een vochtige muur stukadoren is niet zonder risico. Het kan zijn dat de nieuwe bepleistering niet goed houdt, dat ze afbrokkelt tijdens het drogen of dat het ontstaan van schimmels zelfs bevorderd wordt. Het kost veel tijd om de muur te laten uitdrogen. Hiervoor moet je rekenen op 1 maand per cm muurdikte.
Kun je vochtplekken overschilderen? Ja je kunt (oude) vochtplekken overschilderen met de juiste behandeling. Het is wel belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Anders is het oververven nutteloos en zit je binnen de kortste keren weer met vochtplekken op je nieuwe schilderwerk.
Met Alabastine 2in1 Vochtige Muren bespaar je tijdens het schilderen van je muren veel tijd. Deze speciale 2in1 muurverf is een voorstrijk en muurverf in 1. De muurverf van Alabastine 2in1 Vochtige Muren voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag en vochtplekken op steen en beton, stuc- en pleisterwerk (op cementbasis).
goede voorbeelden van schimmelwerende verf zijn de Pastolex Super Acryl SW en de Sikkens Alpha Humitex. Op deze verf soorten hebben schimmels meer moeite om op te groeien. Verder blijft ventilatie wel het belangrijkste.
Vochtregulerende verf zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen (vochtregulatie). Dat betekent dat als er vocht in het hout zit of komt het vocht er weer uit kan door de verf laag heen. Je kunt vochtregulerende verf het beste vergelijken met een verbandgaasje.
Maar wat is dampdoorlatende verf eigenlijk? Dampdoorlatende latex is een muurverf die de ondergrond niet afsluit, maar wel beschermd. Door het `open' karakter kunnen stucondergronden blijven ademen, Vocht kan wel uit de ondergrond, maar er niet in.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Is de buitenlucht koud, dan kunnen uw ramen aan de binnenkant beslaan. Wanneer het koude oppervlak van het glas in contact komt met de warme, vochtige lucht van uw binnenruimtes, ontstaat er waterdamp. Meestal is het binnen namelijk warmer dan buiten. Deze waterdamp zet zich af op de binnenkant van het glas.
Als je verzekerd bent tegen glasschade, zoals bij condens tussen glas, dan kun je de kosten natuurlijk bij je verzekeraar claimen. Echter op één voorwaarde: de schade mag niet door achterstallig onderhoud zijn ontstaan, anders wordt er niet uitgekeerd.
Uitgangspunt: de temperatuur bedraagt 20 graden en de relatieve vochtigheid is 50%. Scenario 1: de temperatuur blijft constant en de vochtproductie stijgt tot een RV 100% bij 20° C. Er treedt condens op.
Condens aan de binnenzijde van uw raam duidt over het algemeen op te veel vocht in huis. Dit kan komen door grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Bij enkelglas was condens met name in de winter een veelvoorkomend probleem, gezien de onvoldoende isolatie en de grote temperatuurverschillen.
Hoe wordt condens gevormd? Inwendige condensatie kan worden gevormd doordat koude en droge lucht in aanraking komen met warmere en vochtigere lucht. Wanneer warme en koude lucht elkaar raken, ontstaat er condensatie. Dat punt van samenkomen noemen we het dauwpunt.