Naturen Feromoonval tegen Preimot Feromoonvallen bevatten een lokstof die de preimot aantrekt, waardoor ze in de val blijft plakken en zich niet meer kan voortplanten. Dit is een goede biologische manier om preimot te bestrijden. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig.
Heb je elk jaar last van de preimot, kan je de prei kweken onder klimaatdoek of fijnmazig insectengaas. Ingeval je ook last hebt van de preimineervlieg of preivlieg, kies je best voor het fijnmazig insectengaas; klimaatdoek houdt deze kleine insecten niet tegen.
Prei kweken onder insectengaas
Gezien preivlieg de grootste aantasting geeft bij jonge preiplanten, moet je het insectengaas al bij de opkweek gebruiken of de planten in een koude glasbak opkweken. Wieden doe je dan best in de voormiddag, op dagen met veel wind.
Insectengaas met een maaswijdte kleiner dan 0,8 mm biedt hiervoor de oplossing. Het vrouwtje legt al in het voorjaar eitjes, dus gaas leg je best al van bij het begin van de teelt. Laat dat insectengaas liggen tot aan de oogst, of tot de eerste nachtvorst in november. Mulch met boerenwormkruid (Tanacetum vulgare).
Herkenning. De uienvlieg is 7-8 mm lang en lichtgrijs van kleur met een iets geelachtige tint. In rustende toestand liggen de vleugels van de vlieg nagenoeg evenwijdig over elkaar. De uienvlieg komt op verschillende Allium-soorten voor, naast ui ook op prei en is ook wel bekend als de preivlieg.
Prei groeit het best op een goed gevoede bodem. Net als de andere bladgewassen, kan een flinke dosis oude stalmest geen kwaad. Zelf verdelen we in het voorjaar oude stalmest over de tuin. Bij het planten van winterprei kan het verstandig zijn om in de loop van het seizoen nog wat mest toe te voegen.
Enkele dagen wateroverlast geeft al duidelijk slechtere prei en droogte is ook niet goed. prei heeft over de hele groeiperiode 380-400 mm water nodig.
Wat trekt huisvliegen aan? Huisvliegen worden aangetrokken door allerhande soorten voedingsmiddelen. Ze houden erg van suikerhoudende voedingsmiddelen, maar bijna alle andere levensmiddelen kunnen worden genuttigd.
Ze komen voornamelijk af op warmte, licht, droogte en de geur van (bedorven) voedsel of kadavers (muizen, ratten etc.). Maar ze kunnen ook per ongeluk je huis binnen vliegen als je een raam of deur open laat staan. Vliegen hebben geen klassieke nesten zoals andere ongedierte.
Broedplaatsen van vliegen
Vleesvliegen leggen hun eitjes bij voorkeur in rottende kadavers van muizen, ratten of vogels. Vleesvliegen binnen gebouwen kunnen dus wijzen op de aanwezigheid van dode ratten of muizen in een gebouw.
Zaai dun, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben om na enkele weken te kiemen. Weer enkele weken later hebben de 2 tot 3 mm dikke minipreitjes dan ruimte om verder groeien. Het gaat bij prei allemaal niet zo snel, dus zorg dat je het zaaibed goed onkruidvrij houdt.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Als je af en toe een puntje roest zit kun je Folicur of Rudis inzetten. Met de inzet van een van deze twee middelen bestrijd je ook purper- en fluweelvlekken. Is de roest toch wat laat gesignaleerd, en zit de prei echt helemaal onder, dan kun je altijd een keer een bespuiting uitvoeren met het roestmiddel Corbel.
Prei houd van een vruchtbare vochtige bodem, en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als we geen stalmest hebben.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie.
De eitjes komen al na enkele uren uit. Hier kruipen dan kleine maden uit die opzoek gaan naar voedsel. Maden vervellen 2 keer en daarna vormt het zich tot een pop. Van maden tot een vlieg kan al na 7 dagen.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Rozemarijn
Rozemarijn heeft net als zoals de kruiden lavendel en pepermunt een opvallende geur wat muggen en vliegen weghouden. Rozemarijn is een heerlijk kruid om in de keuken te gebruiken. Door de sterke smaak wordt het vaak gebruikt bij vleesgerechten.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Bloedmeel kan gebruikt worden in de siertuin , de moestuin en de fruittuin. In de moestuin zorgt het voor een sterke ontwikkeling van alle bladgroenten zoals snijsla , kropsla , andijvie , rode kolen , bloemkolen , prei enz… Zorgt voor een gegarandeerd mooi oogst !
Preiplantjes groeien best traag in het begin. Zaai de prei daarom binnen voor in een bak of tray of onder koud glas, op zaaiafstand van 10 x 1 cm. Zorg ervoor dat het zaaibed onkruidvrij is en houd een zaaidiepte aan van 0,5 cm. Als je binnen voorzaait, zet de tray dan op een koele lichte plaats.
Prei: koolsoorten, Oost-Indische kers, schorseneren, selderij, tomaten, uien, wortels. Sla: aardbeien, dille, kool, prei, radijs, rode biet, tuinboon, tomaat, wortel. Snijbiet: koolsoorten, radijs, rammenas, wortels. Spinazie: aardappels, aardbeien, bieten, koolsoorten, radijs, rammenas, stokbonen, tomaten.