Het gevolg van een schorsing en op non-actief stelling is vrijwel hetzelfde. Je mag geen arbeid meer verrichten en bent niet langer welkom op de werkvloer. Dit is een ingrijpende maatregelen. De werkgever mag enkel tot deze maatregel over gaan als hier een goede reden voor is.
Als een kind geschorst is, mag het geen lessen op school volgen. Dit betekent niet dat een kind vrij heeft van school. De school blijft verplicht om het kind onderwijs te geven. Dit kan bijvoorbeeld met extra huiswerk dat de school na schooltijd of telefonisch met de leerling bespreekt.
U kunt op ieder moment de schorsing zelf opheffen. Na de door u gekozen schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar eindigt de schorsing automatisch. Neem een geldig legitimatiebewijs mee, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs, of de kentekencard en de tenaamstellingscode.
De schorsing van het kenteken van uw auto vervalt automatisch na de door u gekozen schorsingsperiode. Wilt u eerder met uw auto de openbare weg op? Dan moet u de schorsing stopzetten. Dit is gratis en gaat direct in.
U kunt kiezen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en de schorsing gaat in op de dag dat u deze aanvraagt. Aan een schorsing zijn kosten verbonden. Tijdens de schorsing hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar mag u ook niet op de openbare weg komen met uw motorrijtuig.
Als je geschorst bent of op non-actief bent gesteld, dan mag je niet komen werken. Dat is voor een bepaalde periode en je werkgever moet er een hele goede reden voor hebben. Dat kan zijn omdat je je bijvoorbeeld hebt misdragen. Je zit dus thuis, maar je krijgt in principe wel je loon.
Onder de openbare weg vallen ook paden, bermen, zijkanten van wegen en openbaar toegankelijke parkeerterreinen en parkeergarages. Je mag een geschorste auto enkel parkeren op eigen terrein oftewel privéterrein. Privéterrein is jouw eigen terrein en dus niet voor andere toegankelijk.
Belangrijk om te weten bij schorsen van een kenteken
Ten eerste mag je niet met een geschorst voertuig op de openbare weg rijden of staan. Daarnaast duurt een schorsing maximaal 3 jaar en loopt dit automatisch af.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Over een schorsing of non-actiefstelling is in de wet niets geregeld. In de praktijk zien we dat werknemers worden veelal geschorst bij een verdenking van fraude of diefstal, ongewenste omgangsvormen, een relatie op het werk of als er sprake is van ongeoorloofd verzuim of opruiend en gezagsondermijnend gedrag.
Redenen voor schorsing kunnen zijn: voortdurend storend, agressief gedrag, hevige conflicten of gedrag waardoor de veiligheid van andere leerlingen niet gewaarborgd kan worden. In het basisonderwijs mag een leerling voor maximaal één week worden geschorst.
Als u op non-actief wordt gesteld of u moet zich ziek melden dan kunt u er niet meer bij! Zorg dat u goed op de hoogte bent van de interne regels van uw bedrijf omtrent beoordelingen en functioneringsgesprekken. Zijn er aparte procedures en/of formulieren voor?
Over het algemeen neemt men aan dat een schorsing van twee tot drie weken echt wel de bovengrens is. Soms staat er ook in een cao hoelang de schorsing mag duren. De werknemer kan via een kortgedingprocedure aan de rechter vragen om opnieuw op de werkvloer te worden toegelaten.
Maakt u voor langere tijd geen gebruik van uw voertuig? Dan kunt u het kenteken laten schorsen. Voor een voertuig met een geschorst kenteken betaalt u geen WA-verzekering en motorrijtuigenbelasting.
“Wat is het verschil tussen schorsen en op non-actief stellen?” Juridisch is er geen verschil. Voor een jurist zijn deze twee termen hetzelfde.
Boetes voorkomen: schorsen
Om boetes te voorkomen, is het mogelijk de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen. (Hiermee zet u ook de verzekeringsplicht stop). Als u uw voertuig bij de RDW laat schorsen, dan hoeft dit niet meer APK-goedgekeurd te zijn.
Dan mag u op de dag van de keuring met het geschorste motorrijtuig naar de keuring rijden. Dat hoeft u niet aan ons door te geven en u hoeft die dag ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Dit geldt voor de volgende keuringen: een APK-keuring.
Als u een voertuig wilt schorsen, vraagt u dat aan bij de RDW. De RDW kan een schorsing ook voor u verlengen of opheffen. U kunt dit online regelen of via het kentekenloket.
Schorsing basisschool
Een geschorst kind mag tijdelijk geen lessen volgen en mag niet op school komen. Dit geldt ook voor leerlingen die zijn ingeschreven op scholen voor speciaal basisonderwijs. De school mag uw kind maximaal 1 week (5 schooldagen) schorsen.
Andere functie door reorganisatie
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW.
De exacte kosten van het schorsen hangen af van twee factoren: hoe lang je de auto schorst en hoe oud de auto is. Voor auto's die 15 jaar of jonger zijn betaal je het normale tarief. Dat is €75,65 voor één jaar tot €125,55 voor drie jaar. Voor auto's ouder dan 15 jaar betaal je het lagere tarief.