Wanneer je door een tijgermug gestoken wordt bestaat de kans op ziektes als dengue, chicungunya en West-Nijlziekte. Neem dus contact op met de huisarts wanneer je hevigere klachten krijgt dan alleen jeuk na een beet, en je denkt een tijgermug te hebben gezien.
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
Vijf vragen over de tijgermug: "Ze steken 50 keer per kwartier"
De ziekte duurt ongeveer tien dagen, maar het herstel kan wel twee tot vier weken duren. In zeldzame gevallen (minder dan 1 procent) ontstaan huid- en slijmvliesbloedingen, soms ook kleine puntbloedingen in de huid (te herkennen als rode puntjes op voeten, benen, verhemelte, oksels, en neusbloedingen).
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
Dengue is een virusinfectie die wordt overgedragen door een mug. Er bestaan twee varianten; de dengue koorts (een griepachtige ziekte) en de dengue hemorragische koorts, een ernstige ziekte die dodelijk kan zijn.
De IgE-antilichamen binden zich aan mestcellen, waardoor deze overmatig worden geactiveerd [2,4]. Urticaria als type-1-overgevoeligheidsreactie treedt doorgaans binnen enkele minuten tot een uur na vaccinatie op [2]. Hierbij zijn meestal meerdere symptomen aanwezig, zoals respiratoire en circulatoire symptomen [1-3].
In principe kan een muggenbult binnen enkele uren weer wegtrekken, maar ze kunnen ook dagen blijven jeuken. Muggenbulten jeuken overigens niet continu. Soms begint de jeuk pas als iemand je erop wijst of als je de bult per ongeluk aanraakt.
Probeer niet te krabben. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk.
Is een steek erg pijnlijk en helpt koelen onvoldoende, dan kan paracetamol helpen. Soms kan een steek ervoor zorgen dat bijvoorbeeld uw hele hand dik wordt. Dan kunnen medicijnen tegen allergie helpen. Deze heten antihistaminica, bijvoorbeeld cetirizine, desloratadine, loratadine en cinnarizine.
Ziek door veel muggenbeten
Door één muggenbeet wordt dit inderdaad lastig, maar meerdere beten kunnen wel degelijk voor problemen zorgen. Zo zijn sommige mensen allergisch voor een muggenbeet.
De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd.
Knokkelkoorts is niet besmettelijk van mens op mens. Knokkelkoorts ontstaat als je bent gestoken door een mug die het denguevirus bij zich draagt. Deze muggen steken overdag, vooral in de vroege ochtend en namiddag. Door de muggensteek komt het virus in je bloed.
Wordt je kindje meerdere keren gestoken met een allergie voor muggenbeten, dan kan hij zelfs ziek worden. Dit kan zich uiten in misselijkheid, koorts, vermoeidheid, spierverslapping en rillerigheid. Blijft je kindje hier last van hebben, neem dan contact op met de huisarts.
Muggenbeten behandelen
U kunt de plek koelen met een kompres of een cold pack. Ook kunt u zalf of crème gebruiken tegen de jeuk. Bijvoorbeeld de Azaron Insectenbeet Stick, of Nestosyl crème. Na een aantal dagen heeft u geen last meer van de jeuk, en zal de bult weg zijn.
Probeer niet te krabben
Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel. Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Een muggenbeet (of muggensteek) wordt veroorzaakt door een vrouwelijke mug. Zij heeft namelijk bloed nodig voor de rijping van haar eitjes. Om ervoor te zorgen dat ze het bloed kan opzuigen, spuit ze speeksel in het bloed van haar slachtoffer. Hierdoor ontstaat een muggenbult, wat erg kan jeuken.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.
Dep een watje in de natuurazijn of appelazijn en houd het watje een paar minuten op je muggenbeet. Zit je van top tot teen onder de muggenbulten? Ga in bad en doe een paar kopjes azijn in het badwater. Even goed afdouchen daarna, maar je gaat zeker verlichting voelen!
Diagnostiek vindt meestal plaats door middel van serologie waarbij IgG en IgM antilichamen worden gemeten met behulp van een ELISA . IgM antistoffen kunnen al 4 dagen na het ontstaan van de koorts worden aangetoond in het serum en zijn ongeveer tot 3 maanden aantoonbaar.
Dengue is een van de vele ziektes die overgebracht wordt door muggen. Er bestaat geen vaccinatie of medicijn tegen dengue. Belangrijk is om te beschermen tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen.
Dengue of knokkelkoorts is een virale infectie die op de mens wordt overgebracht door de steek van een mug. De gewone variant treft bijna 50 miljoen mensen en lijkt op een eenvoudige griep, maar de ernstige variant van de ziekte, dengue-hemorragische koorts, kan dodelijk zijn.