Tijm wordt aan het begin van de bloei gesnoeid of in de zomer. Het snoeien wordt gecombineerd met het oogsten. De stekken worden in bundels verzameld en ondersteboven te drogen gehangen.
De echte tijm (Thymus vulgaris) snoei je in het voorjaar door alle takjes voor ongeveer een derde af te knippen, of tot op 5-7 centimeter boven de grond. Bescherm je plant wel als er toch nog vorst komt. Na de bloei snoei je echte tijm door de oudste stengels flink terug te knippen tot vlak voor een jong zijscheutje.
Tijm bloeit vooral in mei en juni. Lees hier hoe je dit lekkere tijm plantje het beste kan verzorgen. Dit advies geldt ook voor Citroentijm, Thymus ×citriodorus. Snoeien: Knip begin maart de plant sterk terug tot op 10-20cm boven de grond, want de plant bloeit op éénjarig hout en zo versterk je de ontwikkeling.
Bloei. Tijm bloeit met kleine lila bloemetjes in juni en juli.
Het onderhoud van Tijm
Ga je Tijm snoeien, doe dit dan na de bloeiperiode. Snoei de bovenkant ongeveer 5 centimeter. Tijm mesten als hij in de volle grond staat, hoeft niet. Staat Tijm in een pot, dan is het verstandig af en toe wat mest in de pot te doen, omdat hij toch voedingsstoffen nodig heeft.
Tijm is een meerjarig plant en kan wel zeven jaar oud worden bij de juiste verzorging. Tijm groeit vrij langzaam.
Tijm heeft niet ontzettend veel water nodig, maar je wil ook niet dat de plant droog komt te staan. Geef de plantjes bij voorkeur 1 à 2 keer per week wat water. Als je het een keer vergeet, gaan ze echt niet gelijk dood.
Het kweken van tijm op het balkon en de vensterbank is heel eenvoudig. Belangrijk is wel een zonnige standplaats en een goed doorlatende potgrond.
Zo moedig je je plant aan om te groeien en onstaan nieuwe, jonge scheuten. Omdat tijm heel gevoelig is voor water, hoef je de plant niet zo veel te begieten. Als je plant er verdroogd uitziet en onderaan bruin kleurt, dan is dit een teken dat de plant veel te veel water gekregen heeft – raar maar waar!
Tijm werkt bij keelpijn, tegen hoesten, tegen slijmvorming en tegen symptomen van astma; het is een rustgevende thee. Vroeger werd tijm ingezet voor bijna alle kwalen in je hele lijf; bij griep, problemen van je spijsvertering, voor maagpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.
Rozemarijn, dragon, oregano, bernagie, bieslook, bonenkruid en tijm zijn heel bijenvriendelijke kruiden. Ook koriander, lavas, paardenbloem, citroenmelisse, munt, smalle weegbree en peterselie trekken de bestuivers aan.
De mensen van Epicurious.com ontdekten dat je niet meer nodig hebt dan een fijne zeef. Duw het uiteinde (dat heel wat steviger is dan het topje, en dus niet zo makkelijk zal afbreken) door de zeef en trek het naar beneden. Op die manier worden de blaadjes opgevangen in de zeef. Klaar is Kees!
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
Verse tijm: Verse tijm heeft een iets mildere smaak in vergelijking met gedroogde tijm. Het kan een verfrissendere en levendigere thee opleveren. Als je toegang hebt tot verse tijm, kun je deze zeker gebruiken om tijm thee te maken.
Rozemarijn, tijm, salie en lavendel zijn voorbeelden van planten die je kan vermeerderen door het nemen van houtige stekken. Gebruik bij voorkeur het tussenstuk van een takje, het gedeelte dat net begint te verhouten. Dus niet het dunne, zachte gedeelte en ook niet de harde houtige stukken.
Het gebruik van tijm als thee
Gebruik gedroogde tijm: Bij het maken van tijmthee kun je het beste gedroogde tijm gebruiken in plaats van verse tijm. Gedroogde tijm heeft een sterker aroma en een meer geconcentreerde smaak, waardoor het beter geschikt is voor thee.
Er zijn veel verschillende mineralen te vinden in de tijm, waaronder ijzer, calcium en magnesium. IJzer helpt onder meer bij het transport van zuurstof door je lichaam en calcium en magnesium dragen onder andere bij aan het behoud van sterke botten en tanden.
Tijm extract heeft een antibacteriële werking en stimuleert de doorbloeding van je huid. Tijm-extract kan/kunnen (net als vele andere cosmetische stoffen) onder verschillende namen op de verpakking staan.
Verse kruiden kun je zowel nat als droog invriezen. Droog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren!
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden. Wat wel mogelijk is: laat de kruiden meestoven door ze (in een bosje vast te binden) en een langere tijd mee te garen of koken in jouw gerecht. De kruiden hebben zo genoeg kans gekregen om hun smaak af te geven.
Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn.Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft.
Het verschil met tijm
Ook al zijn beide houtachtige kruiden en vertonen ze wat smaak betreft sterke gelijkenissen, toch bestaat er wel degelijk een verschil tussen de twee. Tijm heeft namelijk een wat bitterdere en zoetere smaak dan rozemarijn.
Vrijwel alle soorten tijm houden van een zonnige en warme standplaats en niet teveel vocht en voeding. Omdat onze vette kleigrond daar niet aan kan voldoen (vooral in een natte en koude herfst/winter) houd ik mijn tijmplanten in potten en in een verhoogde bak.
De tijm plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 20 cm tussen de planten. Tijmplanten kun je ook met meerdere planten in een pot zetten om zo een mooie bos kruiden te krijgen. Tijm kun je afsnijden als het ongeveer 10 - 15 cm lang zijn.
Tijm staat graag op een plekje in de volle zon. De meeste soorten zijn sterk winterhard en hebben geen bescherming nodig tegen vorst. Mocht je geen zonnige plek hebben dan werkt de halfschaduw ook, zo lang het er ook goed droog is.