Gebruik gember als smaakmaker, zoals je dat doet met – nou ja, eh– Parmezaanse kaas. Rasp dat restje verse gember over rijst, soep of over je salade. Gemberrasp geeft ook een kick aan zoete gerechten. Rasp een beetje door muffinbeslag of over je warme havermout in de ochtend.
WAT KAN JE MAKEN VAN RESTJES GEMBER? Met gember als echte smaakmaker zijn de mogelijkheden eindeloos! Voeg een snufje toe aan je favoriete curry voor extra pit, maak een verfrissende gemberlimonade of bereid een gemberthee om jezelf op te warmen.
De wat oudere wortelstokken zijn geschikter om te vermalen tot gemberpoeder. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn passen heel goed in een gezond voedingspatroon.
Je kunt ook je gember bewaren in de vriezer. Doe het dan wel in een goed afgesloten diepvrieszakje. Als je wat nodig hebt, haal je de bevroren wortel uit de vriezer en schraap je de schil met een lepel eraf. Je kunt het nu makkelijk raspen en vervolgens weer invriezen.
- Verse gember - is ongekookt fris en pittig, gekookt juist aromatisch. Verse gember is de meest populaire variant van nu. Je kunt er een stukje van afsnijden en vervolgens raspen.Je kunt (een deel van) de wortel ook in plakjes snijden en zo in het gerecht verwerken.
In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen. Door de schil te laten zitten, kunt u daar dus ook volop van profiteren. Bovendien heeft de schil geen echte eigen smaak en proeft u het dus niet wanneer u die laat zitten. Overigens geldt dat wel alleen voor de schil van verse gember.
U kunt verse gember invriezen om te bewaren voor later gebruik . Schil de gember en doe deze in een diepvrieszak of een diepvriesbestendige container. Wanneer u klaar bent om het te gebruiken, hakt u de bevroren gember fijn met een microplane of rasp. U kunt de gember ook pureren in de keukenmachine om een gemberpasta te maken voordat u het invriest.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Gemberpoeder kun je goed verwerken in brood, koekjes en zoete gerechten. Tot slot kun je met gembersiroop de lekkerste cocktails of verfrissende limonades maken. Gember gaat uitstekend in roerbakschotels, curries en rijstgerechten. Je kan bijvoorbeeld denken aan deze gebakken rijst met kip.
Verwijder donkere en heel droge stukjes van de gember, je hoeft de gember niet te schillen. Snijd in dunne plakken. Rijg ze aan de satéprikkers (ca. 5 a 6 plakjes per prikker).
Je kunt zo veel kanten op met een stukje verse gember, dat het zonde is om een restje weg te gooien. Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.
En het is bovendien niet nodig. Je kunt de gember gewoon in fijne plakjes snijden en dus het hele schil proces overslaan. Zo kun je de gember ook met schil en al raspen en in soepjes of dergelijke verwerken. Uiteraard is het wel aan te raden om de gember te wassen voordat je ermee in de weer gaat.
Dit hoeft echter niet te betekenen dat je gember niet meer goed is en dat je de knol moet weggooien. Het blauwe kleurtje is eerder uitzonderlijk en wijst op de aanwezigheid van een krachtig enzym genaamd zingibain. In plaats van vervallen, beschikt je gember dus over een extra heilzame troef.
Voor 1 kopje (een grote mok) gemberthee heb je nodig: 300 ml gekookt heet water. 3-5 schijfjes verse gember. Optioneel: schijfje citroen of sinaasappel.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Is gemberschil eetbaar? De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Dankzij gember gaat de maaginhoud sneller naar de darm, omdat het de maagcontracties verhoogt. Daardoor versnelt de specerij je hele metabolisme. Ook beschermt gember het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een hogere productie van het spijsverteringenzym.
Je kunt de gember raspen of klein snijden, en vervolgens invriezen in kleine porties.
Gekiemde aromaten: uien, knoflook, gember. Deze aromaten produceren geen schadelijke stoffen wanneer ze ontkiemen en kunnen zelfs meer antioxidanten bevatten, wat goed is voor de gezondheid.
Overgebleven gehakte gember kan in een goed afgesloten pot maximaal een week in de koelkast bewaard worden.