Of heb je Nederlandse guldens en kwartjes in een oude sok gevonden? Je kan dit muntgeld en de biljetten doneren aan een goed doel. Bij onder meer Ekoplaza (op de A.J. Ernststraat) kun je dit geld in een collectebus gooien. Het goede doel daar zijn kinderboerderijen in Amsterdam en kinderprojecten in het buitenland.
Bij de Nederlandse Bank kan je ze namelijk al sinds 2007 niet meer omruilen.
In Nederland wordt de term kwartje nog wel gebruikt voor een bedrag van 25 eurocent in een willekeurige samenstelling van munten. Ook in België kende men ooit een munt die kwartje genoemd werd: dit was een grote nikkelen munt met een gat erin ter waarde van 25 centiemen.
De meeste guldenbankbiljetten kunt u nog tot 1 januari 2032 inwisselen voor euro's. Dit doet u bij de Nederlandsche Bank (DNB) in Haarlem. Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) kunt u bij DNB niet meer omwisselen. Andere valuta kunt u alleen omwisselen in het land waar het geld vandaan komt.
Stuivers, dubbeltjes, kwartjes, gulden en rijksdaalders kunnen nog steeds een bepaalde waarde hebben als ze zeldzaam zijn. De zilveren guldens en rijksdaalders zijn interessant voor beleggers vanwege de hoge zilverprijs.
Met de Muntwet van 1948 Kwam het Kwartje van nikkel. Het Kwartje Vaak wordt een heitje genoemd. Dit is de vijfde letter van het Jiddische alfabet voldaan als getalswaarde Vijf. Een heitje staat dus voor Vijf stuivers.
Sommige websites geven de verkoopprijzen voor sommige munten vrij. Je kan ook professionele organisaties vinden bij MUNTkoerier – Numismatische Kringen in Nederland en België. Zoek je munt op met de uitgiftedatum en herkomst en wellicht vind je de actuele waarde.
Wil je echt een slag slaan, dan moet je op zoek naar muntjes uit kleine landen. Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf.
Een dubbeltje is een klein voormalig Nederlands geldstuk, een munt, oorspronkelijk van zilver, met een waarde van een tiende gulden. Het muntstuk van 10 eurocent wordt ook wel een dubbeltje genoemd.
Bij bankfilialen kunt u uw oude munten en bankbiljetten tijdens de overgangstermijn, en soms ook daarna nog, inwisselen tegen euro's. Die overgangstermijn loopt wel ten einde en soms kunt u daarna uw geld tegen betaling inwisselen. Er kunnen beperkingen worden gesteld aan de hoeveel geld die u kunt inwisselen.
Naar de bank ermee
Spaar je al je muntjes op? Vanaf vijf kilo kun je ze gratis laten ruilen bij de Nationale Bank voor munten met meer waarde of biljetten. Bij andere banken kun je ook kleingeld storten, maar die laten je vaak betalen voor hun diensten.
De bank. Bij elke bank gebeurt het inruilen van kleingeld in ruil voor een storting op je rekening of het omwisselen tegen bruikbare bankbriefjes anders. Bij velen moet je ervoor betalen en/of klant zijn bij de bank (er een rekening hebben). Minder dan 200 muntstukken: gratis binnen te brengen.
Muntautomaten. Onze automaten voor het storten en opnemen van munten vindt u bij een groot aantal filialen van Gamma en Karwei en in enkele van de Geldmaatwinkels. Rekeninghouders van ABN AMRO, ING en Rabobank kunnen gebruikmaken van deze automaten.
Maar sommige munten zijn meer waard dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Zo heb je 2 euro munten die 15 euro waard zijn en 1 centjes die 6000 euro waard kunnen zijn. Dus voordat je die kleintjes in je portemonnee voor lief neemt, kun je ze beter nog eens een keer goed bekijken.
Nu koning Albert op pensioen gaat, kan u stilaan letterlijk munt slaan uit hem. Vooral de reeks eurostukken uit 1999 (de eerste met de afbeelding van Albert II) worden waardevol, omdat ze een beperkte oplage van 40.000 exemplaren hadden. Een stuk van 2 euro uit die reeks is al 125 euro waard.
Spray WD-40 over de munten en penningen. Laat dit even intrekken. Borstel vervolgens de munten met een zachte tandenborstel of een vel keukenpapier. Spoel de munten goed schoon en droog de munten af met een handdoek.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
Het is heel eenvoudig, aangezien euro's wettig betaalmiddel zijn, is een 2 euromunt slechts 2€ waard. Nogmaals, het is heel eenvoudig, de verzamelwaarde wordt bepaald door de staat van bewaring van de munt, maar vooral door de zeldzaamheid van de uitgifte, hoe zeldzamer de uitgifte, hoe hoger de verzamelwaarde.