Oude speelzand afvoeren
Zandbakzand composteert niet. Kleine partijen kun je wegbrengen naar de milieustraat in je gemeente. Vaak is dit gratis, of je betaalt een kleine bijdrage.
Oud speelzand weggooien
Het oude speelzand kunt u afvoeren naar de milieustraat. Het is niet toegestaan om speelzand in de groencontainer te deponeren.
Wij adviseren om het speelzand één keer per jaar te verversen, en bij intensief gebruik van de zandbak twee keer. Als je de zandbak afdekt na het spelen, kun je het zand zelfs langer dan een jaar gebruiken. Elke tuin is anders, dus controleer het zand regelmatig en vervang het wanneer jij denkt dat het tijd wordt.
Zet je zandbak op een plek die niet altijd in de schaduw ligt.Een paar uur zon doet je zandbak goed en zorgt ervoor dat hij droog blijft. Als er te veel zon staat voor je kinderen kan je gebruik maken van een parasol zodat de zandbak enkel in de schaduw staat wanneer je kinderen er in aan het spelen zijn.
Daarom kunt U het beste echt speelzand kopen. Dit is extra gezeefd en gespoeld zand zodat de grootste vervuiling eruit is gezeefd, is fijn van korrel en hierdoor perfect zand om in te spelen of zandkastelen van te bouwen. Speelzand is goed waterdoorlatend zodat er geen plassen water in de zandbak blijven staan.
Kinderen kunnen al vanaf +/- 1 jaar in de zandbak spelen. Spelen met zand heeft allerlei voordelen: goed voor tactiele ontwikkeling, sociale ontwikkeling, creativiteit, en meer! Houd een zandbak goed schoon. Tip: zorg ervoor dat je kind(eren) niet in de zandbak eten of drinken.
Aangeraden wordt om het zand in de zandbak minimaal 1 keer per 2 jaar volledig te verversen.
Met een zandbaknet zorgt u ervoor dat het zand schoon blijft. Een zandbakzeil zorgt er ook voor dat dieren niet in de zandbak klimmen en hun behoefte doen in het speelzand. Door het zandbakzeil af te werken met een mesh-doek kan er nog steeds lucht en regenwater aan het zand, wat zorgt voor een natuurlijke reiniging.
Tip. (Tuin)aarde, zand, klei en graspollen mogen maar beperkt in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van een bloempot of de aanhangende aarde bij onkruid.
Kleine hoeveelheden zand en aarde mogen in de GFT-container. Zoals los zand dat met een veegbeurt vrijkomt of aarde dat nog aan een kluit hangt. Grote hoeveelheden zand en aarde breng je naar speciale eindverwerkers, zodat ze het op vervuiling kunnen testen.
Veel mensen vragen zich af of ophoogzand ook als speelzand gebruik kan worden. Dit adviseren wij niet. Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand.
Groenafval kunt u kwijt in uw eigen groene bak of u levert het gratis in bij de milieustraat. Veel mensen denken dat dit ook kan met zand, maar dat is niet het geval. Zand, grond, steen en ook steenpuin moet u betaald afvoeren.
Waar zwart zand afvoeren? Als het schone aarde betreft vraag dan even in de buurt na of je er iemand een plezier mee kunt doen. Verder kun je zwart zand afvoeren via een container die hier specifiek voor bestemd is. Gemengde aarde of tuinafval moet gescheiden worden wat extra kosten met zich meebrengt.
Alleen dat al is een uitdaging om te ontdekken en dan zeker ook wat je er allemaal mee kunt doen. In zand kun je graven, je kunt bergen maken met zand en in mul zand is het heerlijk om te vallen, te rennen of het door je vingers te laten gaan.Maar je kunt je ook heerlijk ingraven.
Een zandbak in de tuin is vaak erg leuk. Het is goed voor de ontwikkeling van je kind en je kind kan hier heerlijk in spelen. Veel ouders zijn wel bang voor eventuele ziektes die het kind kan oplopen en verstikking in het zand.
Het zand met de meeste draagkracht zit op 15 en 20 meter diepte.
U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
In een normale schelp zandbak kan ongeveer tussen de 50 en 60 kg zand (hetzelfde geldt voor een schildpad zandbak). Dit zijn dus bij zakken van 15 kg ongeveer 4 zakken, en bij zakken van 25 kg 2,5 zak.
Nee. Niet ieder zandsoort kan in de zandbak. Althans, alles kan er natuurlijk wel in, maar niet alle zandsoorten zorgen ook voor leuk speelplezier. Alle grove zandsoorten, zoals drainagezand, metselzand, vloerenzand binden niet.
Met een zandbak van hout haal je niet alleen een stukje natuur in je tuin, maar ook een stukje speelplezier waar je kinderen nog lang van kunnen genieten. Zorg ervoor dat je de zandbak op een veilige manier gebruikt en onderhoudt, zodat het een veilige en duurzame speelplek blijft voor je kinderen.
Een worteldoek beschermt tegen onkruid en wortels in de zandbak, maar zorgt er nog wel voor dat regenwater kan doorlopen. Begin met het zagen van de zijplanken op de gewenste lengte en monteer daarna de wanden van de zandbak tegen de 6x6x150 cm piketpaaltjes die op de hoeken staan.
De zandbak moet minstens 30 centimeter diep zijn, zodat kinderen goed kunnen graven en met hun schopje niet de bodem raken.
Kunstgras rondom een zandbak laten leggen geeft een strakke uitstraling en kinderen kunnen veilig en schoon spelen. Het zand uit de zandbak wat op het kunstgras valt kan van het kunstgras afgehaald worden met een schepje of het zand kan van het kunstgras geveegd worden.