De beste en meest kreukvrije manier om je kleding op te hangen is nog altijd op een hangertje. Plaats een decoratieve plank aan de muur met wat schilderijen, plant of spiegel met een rails eronder waar je je kleding van de vorige dag aan hangt. Je kunt er ook nog wat losse mandjes aan bevestigen voor je accessoires.
'Je kunt het in een bak van het Leger des Heils of Sympany doen. Alles wat je daarin gooit, wordt verkocht aan bedrijven. Vervolgens kunnen de kleren worden gerecycled, worden doorverkocht als tweedehandskleding voor ontwikkelingslanden, of worden verbrand.
Een vaak beschikbare plek is natuurlijk onder het bed. Dit is loze ruimte waar vaak niets mee gedaan wordt. Daarnaast kun je plankjes ophangen voor meer opbergruimte, een extra grote kledingkast nemen om meer spullen in kwijt te kunnen of een nachtkastje met extra opbergruimte te kiezen.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
Bevestig haken aan de muur
Maak een paar haken aan de muur en je hebt voortaan een plek waar kleding netjes weggehangen kan worden. Bovendien kreukelen ze hier door niet en is de kans kleiner dat ze – door enthousiast gespetter in bad of onder de douche – nat worden.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt; Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel?
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
Wij zijn dol op het ophangen van planken aan de slaapkamermuren: je kunt ze prachtig inrichten en hierin continu variëren. Met fotolijstjes, souvenirs, kleine ornamenten, kaarsjes, geurstokjes, sieradendoosjes en veel meer… Zo kun je je slaapkamer bijvoorbeeld ook per seizoen een nieuwe, passende look geven.
Kleding of huisraad doneren
Kleding voor asielzoekerscentra kunt u doneren via een van de containers van het Leger des Heils. Die vindt u op 1400 locaties verspreid over het land. De vraag naar kleding wisselt per seizoen. Op de website vindt u informatie over de actuele behoefte.
Textielcontainers zijn geen afvalcontainers!
Sterk bevuilde textiel, bijvoorbeeld met verf- en olievlekken. Nat textiel. Vloerbedekking. Snijafval (kleine lappen stof)
Om jouw kast langer netjes en overzichtelijk te houden, is het beste alles per categorie op te bergen. Dus broeken bij broeken, truien bij truien en hemden bij hemden. Sokken, ondergoed en sjaals kun je beter in mandjes (of schoenendozen) leggen of speciale ladeverdelers zodat je lades of planken langer netjes blijven.
Je kan meubilair met een draaipootje afstellen om deze waterpas te krijgen. Anders kan een wigje een oplossing bieden om de kast alsnog waterpas te zetten. Als de kast helemaal recht staat en alle onderdelen goed op elkaar passen, kan je als laatste de scharnieren in meerdere richtingen afstellen.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Daarom houden we een gemiddelde van twee jassen aan.
Designradiator voor je handdoeken
Een natte handdoek in de wasmand kan zorgen voor vervelende geurtjes en schimmel in de badkamer. Je wilt de handdoeken daarom eerst laten drogen voordat je ze in de wasmand gooit. Met een handdoekradiator kun je handdoeken op een stijlvolle én snelle manier laten drogen.
Je kan aan de zijkant van de douche een grote ruimte maken om je handdoeken, shampoo's en andere badkamerbenodigdheden in op te ruimen. Ook een ladder in je badkamer kan ruimte bieden aan je handdoeken. Het voordeel van het werken met een ladder is dat je gelijk een ruimte hebt om ze eventueel te laten drogen.