Spoel je gebruikte tampon liever niet door het toilet. Dit kan een verstopping veroorzaken. Wikkel hem in plaats daarvan in toiletpapier en gooi hem in de afvalbak voor hygiëneproducten (die je in de meeste openbare toiletten vindt) of in de gewone afvalbak. Was daarna altijd je handen.
Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Dat een product doorgespoeld kan worden, betekent niet gelijk dat dat het een goed idee is om dat te doen. Doorgespoelde sanitaire producten komen in het riool terecht, waar ze verstoppingen veroorzaken. De kosten van het deblokkeren van het riool zijn natuurlijk hoog (waardoor onze belasting ook hoger wordt!).
Hoe vaak moet ik mijn tampon vervangen? Je moet je tampon vervangen wanneer deze volledig doordrenkt is of wanneer je hem al acht uur na elkaar gebruikt. De hoeveelheid bloed die je verliest zal bepalen hoe vaak je jouw tampon moet vervangen.
"Hoe langer je een tampon draagt, hoe meer bloed het opneemt en hoe meer bacteriën erin kunnen groeien. Vanaf zes uur dragen neemt het risico op TSS toe." Als je langer dan acht uur gaat slapen, zet dan een wekker of kies voor maandverband.
Het is veilig om 's nachts een tampon te gebruiken, maar draag hem niet langer dan acht uur. Dus doe een nieuwe in voordat je naar bed gaat en zet je wekker om hem er acht uur later weer uit te halen. Als je graag uitslaapt of vaak de tijd vergeet, dat kun je 's nachts beter maandverband gebruiken.
Katoenen producten zoals oordopjes, wattenschijfjes of wattenbolletjes breken niet gemakkelijk af en mogen niet in het toilet worden weggegooid. Er is een grote kans dat ze gaan klonteren en verstoppingen in uw systeem veroorzaken.
Yoni tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn biologisch afbreekbaar, maar dit betekent niet dat je deze door het toilet kunt spoelen. Dit zou verstoppingen kunnen veroorzaken.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak. In de meeste doekjes zitten namelijk kleine plastic deeltjes.
Trek je schaamlippen uit elkaar, leg de top van je wijsvinger op de onderkant van de tampon en plaats de bovenkant van de tampon op de opening van je vagina, terwijl je er goed op let het touwtje niet mee met de tampon naar binnen te drukken.
Om te checken of jouw tampon dit heeft, kun je letterlijk kijken of er een laagje om de tampon heen zit die je er af kunt pellen. Check dan ook gelijk het touwtje. Composteerbare tampons hebben geen met plastic versterk touwtje. Tampons die dit wel hebben kunnen niet volledig afgebroken worden.
Ten tweede omdat de tampon niet verdwaald kan raken in je lichaam of de baarmoeder binnengaan: de opening van de baarmoeder is veel te klein voor een tampon.
Tips voor wat je wel of niet mag wegspoelen
Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval.
Vrouwen gebruiken tampons tijdens de menstruatie. Gemiddeld gebruikt een vrouw 9000 tampons in haar leven.
Weggooien doe je in ieder geval niet in het toilet
Maar door het toilet spoelen is echt de verkeerde manier. Het probleem hiermee is dat een condoom niet in stukken uit elkaar valt, zoals ontlasting of toiletpapier. Een condoom is ontworpen om sterk en stevig te zijn en niet te scheuren.
Tampon-merk Tampax legt uit: “Tampons kunnen niet worden verwerkt door afvalwaterzuiveringsinstallaties en ze kunnen septische systemen schaden.”
Op me kamer knipte ik alles zeer kort en deed de afgeknipte schaamharen in een plastic zakje, zo'n klein boodschappen zakje uit een winkel, die zien wat donker en die frommel je daarna in elkaar en gooi je gewoon in de afvalbak. De laatste korte haartjes scheerde ik af onder de douche en dat spoelt gewoon prima weg.
Loodgieter. Ook Rioolservice Breda waarschuwt voor het doorspoelen van keukenpapier: “Zeker niet doen! Keukenpapier lost totaal niet op en dat heeft veel invloed op je leidingen.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.