Je kunt dit oplossen door de oventemperatuur te verlagen en de cake eventueel wat langer te bakken. Ook kan het helpen om het bakblik een treetje lager in de oven te zetten of om hem af te dekken met aluminiumfolie tijdens de eerste helft van de baktijd.
“Een cake zakt in als hij niet gaar is”, verklaart Van Gorp. Laat hem dan gewoon nog wat langer in de oven. “Misschien op een lagere temperatuur. Bij een lagere baktemperatuur bakt de cake rustiger en blijft hij mooier in vorm aan de bovenkant.
Afhankelijk van hoe je cake gebroken is, is je beste optie misschien om hem weer aan elkaar te lijmen . Zie het glazuur als mortel en smeer het in en rond de scheur om de cake vast te houden. Bedek de cake vervolgens met glazuur om de fout te bedekken, laat afkoelen en voilà! Niemand zal het weten (of het kan hem wat schelen) wanneer je hem in stukken snijdt en serveert.
Kan de cake weer opnieuw in de oven? Nee, dat kan niet. Als de cake is afgekoeld, kun je hem niet meer terug in de oven zetten.
Cake is nog niet gaar
De voornaamste reden dat een cake instort, is omdat hij van binnen nog niet goed gaar is. Het midden is dan nog niet stevig genoeg om de cake zijn vorm te laten behouden. Controleer altijd of een cake gaar is, voordat je deze uit de oven haalt.
Je kunt dit oplossen door de oventemperatuur te verlagen en de cake eventueel wat langer te bakken. Ook kan het helpen om het bakblik een treetje lager in de oven te zetten of om hem af te dekken met aluminiumfolie tijdens de eerste helft van de baktijd.
Als je ze te kort hebt gebakken en de cupcakes niet goed gaar zijn, zijn ze niet stevig genoeg en zakken ze in. Zorg daarbij ook voor de juiste temperatuur en baktijd. Bak je cupcakes nooit te lang en/of op een te lage temperatuur. Je kunt ze het best kort en heet bakken.
Als de cake nog warm of heet is, kun je hem terug in de oven zetten om hem te bakken tot hij gaar is. Als een onvoldoende gebakken cake is afgekoeld, kun je hem niet meer redden als een echte cake. Je kunt hem echter wel bakken en vervolgens gebruiken voor andere doeleinden, zoals cakekruimels om over ijs of smoothies te strooien.
Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.'' De tip is om de juiste verhoudingen te handhaven.
De ovendeur mag altijd geopend worden tijdens het bakken. Er zal natuurlijk een warmteverlies optreden in de oven en dit zal het bakproces vertragen. In principe moet gebak tijdens de volledige baktijd op dezelfde temperatuur gebakken worden.
Niet genoeg rijsmiddel: Rijsmiddelen, zoals bakpoeder of baking soda, helpen cakes te rijzen en luchtig te worden. Als er niet genoeg rijsmiddel in het recept zit, kan de cake zijn vorm niet vasthouden en kan hij uit elkaar vallen wanneer hij uit de pan wordt gehaald.
Draai de cake om (voorzichtig!)
Plaats een groot bord over de cake. Houd het bord en de cakevorm stevig vast met beide handen en draai de cake om. Tik zachtjes op de bodem van de pan totdat deze loslaat van het bord.
Voeg extra glazuur toe
Wanneer je cake in het midden inzakt, pak dan een extra blikje glazuur om de lage plek te verbergen. Voeg wat meer glazuur of slagroom toe en strijk glad tot een egaal niveau. Je kunt ook een spuitzak met een speciaal spuitmondje vullen om een uniek glazuurontwerp te maken voor je ingevallen cake.
Zet de cake nog ongeveer 12 minuten in de oven, op een iets lagere temperatuur . Als de bovenkant bruin wordt, dek de cake dan af met aluminiumfolie voordat je hem weer in de oven zet. Haal de cake uit de oven en controleer met een satéprikker of de prikker gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar. Als dat niet zo is, zet de cake nog eens 10 minuten in de oven.
Hoe komt dat? Dat komt door het ongelijkmatig rijzen van de cake. Een scheur in een cake hoort eigenlijk een beetje bij een zelfgebakken cake.
5. Mijn cake is in het midden ingestort. Hiervoor zijn drie hoofdredenen: a/ de ovendeur is geopend voordat de cake is gestold , b/ de cake is niet meteen in de oven gegaan toen het mengsel klaar was of c/ er zit te veel rijsmiddel in.
Als je er iets te veel van gebruikt, kan het een bijna bittere smaak aan je gebakken goederen geven . Bakpoeder heeft ook geen invloed op de kleur van je gebakken beslag, dus het is geweldig om te gebruiken in dingen waar je een heel lichte kleur wilt, zoals een witte cake.
Er zijn verschillende redenen waarom een cake of cupcake plots inzakt na het bakken. Zorg ervoor dat je het beslag niet te lang mixt, waardoor het te luchtig wordt en dus inzakt bij het afkoelen. Hou er rekening mee dat de temperatuur van de oven hoog genoeg is. Maar ook het temperatuurverschil kan een reden zijn.
De romige smaak zorgt ervoor dat het eindproduct voller en romiger van smaak wordt. Daarom wordt er ook meestal volle melk gebruikt. Doordat je met melk ook vocht toevoegt, wordt de smaak vaak ook beter. Het gerecht wordt hierdoor zachter en dat geeft een prettiger mondgevoel ofwel een betere smaakervaring.
Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog. Daarnaast zal de cake ook niet meer rijzen omdat het rijsmiddel is uitgewerkt.
Normale cakey cakes, zoals devils food, vanilla butter cake, chiffon of angles food zijn een complete ramp als je ze uit de oven haalt voordat ze helemaal gaar zijn. Doe dit nooit tenzij je een dichte, gedeeltelijk ingestorte binnenkant wilt die smaakt naar deegachtig, onvoldoende gekookt meel.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.
Je cake heeft de warmte nodig om te rijzen in de oven en daarmee ook stevig te worden. Je verstoort dit proces door het ovendeurtje te openen. Er komt dan koude lucht bij je cake en als schrikreactie kan je baksel compleet mislukken. In het geval van een cake zakt hij dus in.
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
Als de stukjes zijn bedekt met bloem kun je ze toevoegen aan het beslag, spatel deze hier voorzichtig doorheen.Stort het beslag dan in de vorm. Zo zullen de toegevoegde stukjes niet meer naar de bodem van jouw cake of cupcakes zakken.