Atv en adv-dagen zijn roostervrije dagen die een werknemer opbouwt naar rato. Dus elke week wanneer de werknemer aan de slag gaat, 'spaart' hij voor zijn of haar potje atv-dagen (roostervrije dagen) die hij of zij dan kan opnemen. Maar de atv-dagen kunnen ook in het loon opgenomen worden.
Atv-dagen zijn roostervrije dagen die je werknemers kunnen opbouwen en opnemen. Atv staat voor arbeidstijdverkorting. Als je werknemer meer uren werkt dan in het arbeidscontract staat, kan hij deze uren opsparen. De opgebouwde atv-uren mag hij vervolgens opnemen als een roostervrije dag.
ATV-uren zijn extra vrije dagen die een werknemer opbouwt bovenop het reguliere aantal vakantiedagen. Deze vrije dagen worden betaald door de werkgever en kunnen in sommige gevallen ook worden uitbetaald. Het uitbetalen van ATV-uren werkt in principe hetzelfde als het uitbetalen van de ADV-uren.
Opnemen ATV-dagen
Meestal is het niet toegestaan om ATV-dagen mee te nemen naar een volgend jaar. Overgebleven uren worden dan uitbetaald door de werkgever. De regels omtrent het verjaren van ATV-dagen kunnen dus ook per werkgever verschillen. ATV-uren komen te vervallen op het moment dat een werknemer ontslag neemt.
De waarde van een roostervrije dag is 0,45% van het loon. Dit percentage is als volgt berekend: er zijn 260 werkbare dagen in een jaar. Hiervan worden afgetrokken: 25 vakantiedagen en 13 adv-dagen.
In de cao worden atv-dagen toegepast, dit staat beschreven in artikel 23 van de cao. De atv-dagen worden als volgt opgebouwd: een werknemer bouwt op jaarbasis 13 atv-dagen op, dat is 1 atv-dag per vier weken. Het is daarbij niet relevant of hij 38 of 40 uur per week werkt.
Let op: adv- en atv-dagen zijn géén bovenwettelijke vakantiedagen. Deze dagen worden gezien als roostervrije dagen. Wettelijke vakantiedagen mag je niet laten uitbetalen door je werkgever. Dit is alleen mogelijk aan het einde van je dienstverband.
Atv-dagen zijn roostervrije dagen die een werknemer in het kader van de arbeidstijdverkorting opbouwt. De werknemer werkt dan meer uren dan wat in het arbeidscontract staat. Als hij bijvoorbeeld vier dagen per week 8 uur per dag werkt en er in het arbeidscontract 30 uur staat, bouwt hij elke week 2 atv-uren op.
Een groot verschil tussen vakantiedagen en adv-/atv-dagen is dat vakantiedagen vijf jaar mee gaan. Adv-/atv-dagen vervallen bijna altijd na één jaar. Afspraken over deze dagen (meenemen, afkopen of vervallen) moeten altijd in de arbeidsovereenkomst staan.
Wanneer de werknemer aanwezig is op het werk maar niet al zijn vakantie heeft kunnen opnemen, zijn de niet-genomen dagen definitief verloren. De werkgever zal moeten kunnen aantonen dat hij de werknemer de mogelijkheid heeft geboden om zijn vakantiedagen op te nemen.
De vraag hoe je atv-dagen kunt berekenen, is gemakkelijk te beantwoorden. Stel dat een werknemer een contract voor 36 uur per week heeft. Als deze werknemer elke week veertig uur werkt, bouwt hij wekelijks vier atv-uren op.
Meestal kan je ADV-dagen of ATV-dagen niet meenemen naar het volgende kalenderjaar en je krijgt het meestal ook niet uitbetaald als je ontslag neemt of ontslagen wordt. Om er zeker van te zijn kun je altijd je cao of bedrijfsregeling checken.
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Arbeidsduurverkorting wordt door een medewerker opgebouwd door meer uren te werken dan dat er in het contract is vastgelegd. Wanneer een medewerker een 38-urig contract heeft maar in werkelijkheid 40 uren per week werkt, dan worden er 2 ADV-uren per week opgebouwd.
Het recht op ATV speelt alleen op het moment dat iemand meer uren werkt dan de normale arbeidsduur. Voor alle duidelijkheid: indien je daadwerkelijk 7,2 uur per dag werkt, heb je dus geen ATV.
Atv dagen zijn je roostervrije dagen. Hiervoor geldt dus dat je recht heb op 20 roostervrije dagen per kalender jaar als je bouwplaatsmedewerker bent. Voor UTA medewerkers zijn dat er 15 zoals eerder vermeldt. Deze dagen kan je opbouwen door bijvoorbeeld extra te werken.
geen maximum toegestane termijn voor vakantie, alleen een minimale termijn. Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
In de cao of een andere bedrijfsregeling kunnen afspraken staan over arbeidstijdverkorting (ATV) of arbeidsduurverkorting (ADV). ADV en ATV zijn in de jaren tachtig in het leven geroepen om de hoge werkloosheid terug te dringen: het beschikbare werk zou hiermee over een groter aantal personen kunnen worden verdeeld.
Door arbeidsongeschiktheid niet genoten adv-uren vervallen meestal. Ze worden vaak toegerekend aan een bepaalde periode en als die is verstreken bestaat er geen recht meer op ADV.
Het hangt van de cao of arbeidsovereenkomst af of u vrij bent. Goede vrijdag is bijvoorbeeld wel opgenomen in de Cao SAVG, maar Bevrijdingsdag (5 mei) niet. * Werkt de werknemer op zaterdag en/of zondag, dan heeft hij deze dagen vrij.
Mag mijn werkgever mij verplichten adv of atv op te nemen? Dat mag alleen als daar bepaalde afspraken over zijn gemaakt in jouw cao of arbeidsovereenkomst. Daarin kan staan dat jouw werkgever mag bepalen wanneer je deze dagen opneemt.
ATV-uren zijn erg gemakkelijk te berekenen aan de hand van dit simpele voorbeeld: de arbeidsovereenkomst die je hebt getekend bestaat uit 38 uur per week. Je werkt in werkelijkheid geen 38 uur, maar 40 uur per week. Op deze manier kun je 2 ATV-uren per week opbouwen en beschik je na een maand over ongeveer 8 ATV-uren.