Als er veel vocht is, wordt er een drain (slangetje) tussen de ribben onder plaatselijke verdoving geplaatst. Het vocht kan dan allemaal weg lopen. In sommige gevallen worden de vliezen 'aan elkaar geplakt'. Zo hopen we dat het vocht niet opnieuw terugkomt.
Een hoeveelheid water komt in de longen terecht, waardoor de longblaasjes beschadigd raken.Er ontstaat dan een zuurstoftekort in het lichaam. Als de hersenen een tijdje onvoldoende zuurstof krijgen, zal de persoon het bewustzijn verliezen.
Wanneer er vocht achter de longen zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed steeds groter en wordt het wederzijdse transport van zuurstof en koolstofdioxide ernstig belemmerd. Acuut longoedeem kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk worden behandeld.
Vocht achter de longen kan een symptoom voor longkanker zijn. Als er sprake is van vocht achter de longen, wordt er met een dun naaldje vocht afgetapt. Dit heet een punctie. Het vocht wordt onderzocht en hierbij wordt er onder andere gekeken of er kankercellen in het vocht aanwezig zijn.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Symptomen van vocht in de longen
De ophoping van vocht en te weinig zuurstof in het bloed uit zich in kortademigheid. De ademhaling gaat steeds sneller en de neusgaten gaan wijder open staan. Door plat te liggen kun je nog meer last krijgen van kortademigheid.
Volwassenen die veel water drinken lijken gezonder, krijgen minder chronische ziektes aan hart en longen en leven langer dan degenen die onvoldoende vocht binnen krijgen. Dat concluderen onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Health (NIH).
Bij hartfalen pompt het hart bloed minder goed weg.Je organen en spieren krijgen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen.De bloedvaten raken vol en er lekt vocht uit. Dit gebeurt vooral naar de longen, buik, benen en enkels.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica). De koorts wordt minder vanaf 2 tot 3 dagen nadat u bent gestart met de medicijnen.
Probeer met één of twee vingers met een 'lepelende' beweging het voorwerp te pakken. Wanneer het slachtoffer niet hoest, probeer dan met vijf slagen tussen de schouderbladen het voorwerp los te laten schieten. Werkt dit niet, gebruik dan de Heimlich greep.
Het slachtoffer kan luid hoesten, huilen, kokhalzen, spreken of hoorbaar ademen. Soms: een stemverandering.
Als er een klein vreemd voorwerp in de lage luchtwegen verzeild raakt (de longen zelf of de diepe luchtpijpen) kan de arts een longfoto laten nemen. Hierop ziet men echter helaas niet alles. De beste manier om de luchtpijpen volledig te bekijken is d.m.v. een bronchoscopie.
Neem voldoende tijd voor het uitblazen. Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Sporten zet de longen open en zorgt ervoor dat je meer longcapaciteit ontwikkelt. Maar ook zonder fysieke inspanning kan je je longinhoud op korte termijn aanzienlijk vergroten.
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Bij longoedeem lekt vocht uit de bloedvaten in het longweefsel. Het kan terechtkomen in het weefsel tussen de bloedvaten en de longblaasjes of in de longblaasjes zelf. Hierdoor kan het bloed minder zuurstof opnemen.
Kortademigheid. Vaak terugkerende longontsteking of een luchtwegontsteking die maar niet overgaat, ook niet na antibioticagebruik. Heesheid die zonder reden ontstaat en dus niet vooraf is gegaan door keelpijn of verkoudheid. Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders.
Verschijnselen van vocht vasthouden
Weeg uzelf elke dag rond een vast tijdstip ('s ochtends, na het plassen en voor het ontbijt/aankleden); toename kortademigheid of vermoeidheid; minder goed plat kunnen liggen; u heeft de neiging een extra kussen te gebruiken tijdens het slapen; dikke benen, enkels, vingers of buik.
Maak gebruik van vochtafdrijvend eten
Met name asperge, selderij, peterselie, gember, knoflook en venkel zorgen ervoor dat je vaker moet plassen en dus vocht afdrijft. Wat fruit betreft helpen citroen, ananas, perzik, peer, watermeloen en cranberry je om op een lekkere en gezonde manier vocht af te drijven.
Tussen deze twee vliezen (de pleuraholte) kan zich vocht ophopen. Door de vochtophoping komen de longen in verdrukking. Dit kan voor verschillende klachten zorgen, bijvoorbeeld benauwdheid. Soms zit er maar heel weinig vocht, waardoor er geen directe klachten zijn.
Vermijd hiervoor zoutrijke voeding als kant-en-klaar maaltijden, voedsel uit blik en sausjes. Een eiwittekort kan de oorzaak zijn dat jij veel vocht vasthoudt zonder dat je het zelf door hebt. Een bepaald soort eiwit in je bloed – albumine genoemd – zorgt ervoor dat water uit je weefsels in je bloed wordt opgenomen.
Wanneer men zich verslikt in vloeistof dan is het belangrijk om de cliënt iets voorover te buigen en te laten hoesten. Waarschuw ook hier bij een ernstige verslikking een arts of het alarmnummer.