Te veel knoflook? Voeg dan wat fijngehakte peterselie toe om het gerecht wat te neutraliseren. Een scheut room werkt ook!
Spoel met mondwater Een mondwater met een sterke smaak, bijvoorbeeld pepermunt, kan de geur van knoflook of ui verhullen. Er is onderzoek dat suggereert dat mondwater met chloordioxide vooral effectief zou zijn om van tandplak, bacteriën en stukjes voedsel af te komen.
Knoflook neutraliseren
Muntthee (werkt beter dan een kauwgompje, die helpt alleen tijdelijk). Doe wat citroensap in een glas water en drink dit voor of nadat je knoflook eet. Peterselie: kauw op de steeltjes van peterselie nadat je de knoflook hebt gegeten. Groene thee drinken na het eten, zoals deze van NewFysic.
Hoe meer cellen je breekt, des te scherper wordt de smaak. Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt. Wanneer je de knoflookteen alleen plet of zelfs heel laat zal de smaak een stuk milder zijn.
Een vers appeltje eten als toetje helpt bij het afbreken van het knoflookgas. Dat betekent minder knoflookgeur en dat is wat we willen! Druppel wat druppeltjes citroensap in een glas water, voor tijdens of vlak na het eten. Een kopje muntthee drinken na het eten helpt beter dan pepermunt of kauwgom.
In knoflook zit een stofje (allyl methyl sulfide), dat niet door de spijsvertering wordt afgebroken. Gevolg: dit wordt via de adem en zweet uitgestoten. En dat kan wel 24 uur duren in sommige gevallen. Je kunt er dus niets aan doen, maar vervelend is het wel.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je adem tussen de 8 en 48 uur blijven ruiken naar knoflook. Als je dus een belangrijke dag hebt waarvoor je absoluut niet naar deze geur wil ruiken, dan kun je dus beter minimaal een dag van tevoren geen knoflook meer eten.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Een schepje suiker of wat honing doet wonderen en vermindert de pittigheid. Voeg niet teveel zoetstoffen toe, hiermee kan je het gerecht ook verpesten. Dus beetje bij beetje tot de smaak naar jouw wens is. Een zuurtje in de vorm van citroen of een azijn kan pittig eten zachter maken.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat geperste knoflook makkelijk bitter wordt als je 't te lang laat bakken of koken. Wij nemen daarom liever het zekere voor het onzekere en gebruiken geperste look vooral in marinades en dressings.
Te veel knoflook? Voeg dan wat fijngehakte peterselie toe om het gerecht wat te neutraliseren. Een scheut room werkt ook!
Om verlichting te zoeken, kan dit aanzetten om te drinken, vandaar de dorst. Een andere mogelijke oorzaak van de dorst na het eten van knoflook is dat knoflook als een natuurlijk diureticum (plasmiddel) zou werken. Hierdoor raakt het lichaam meer vocht kwijt en kan dit worden aangevuld door te drinken.
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
De kick die je krijgt van pittig eten ontstaat door het stofje capsaïcine: een chemisch molecuul. Dit molecuul werkt op de pijnreceptoren op je tong. Als deze in actie komen lijkt het net alsof je tong in brand staat. Bijna alle soorten chilipeper bevatten dit stofje.
Andere ingrediënten zijn: kokosmelk, sjalot, witte selder, brocoli en curry.
klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, verdikking, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen, diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, bulten, eczeem.
De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger. In alle gerechten waarin gedroogde knoflook gebruikt wordt, kan ook verse gebruikt worden. Verse knoflook is lichter verteerbaar. Bijkomend voordeel is dat verse knoflook door zijn milde smaak, weinig of geen reuk van de adem geeft.
Warme drankjes werken verfrissend
Enkel wanneer je echt snakt naar wat vocht, zal je lichaam je sneller dankbaar zijn na een glas water op kamertemperatuur. Enkele druppels citroensap zorgen volgens experts ook voor een extra verfrissend effect.