Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
Pijnstillers als ibuprofen, diclofenac en naproxen (NSAID's) bevatten stoffen die het maagslijmvlies aantasten, waardoor het kan gaan irriteren. Heb je maagpijn? Overleg dan altijd met je arts of je pijnstillers als paracetamol mag innemen.
Eet rustig en kauw voedsel heel goed. Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en bier. Probeer regelmatig en gezond te eten, ook al heb je minder trek.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Boeren (Ructus of Opboeren) is het 'ontluchten' van de maag via de slokdarm en mond. We slikken (ongemerkt) de hele dag door lucht in. Dit gebeurt tijdens het eten, drinken of praten. Hierdoor ontstaat een opstapeling van lucht in de maag, wat leidt tot het uitzetten van de maag.
Het is niet zo dat hartziekten maagklachten veroorzaken. De klachten kunnen wel lijken op maagproblemen. De pijn bevindt zich dan rond de borststreek, vaak in het midden achter het borstbeen.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Heb aandacht voor je hoofd. Een goede houding start met een goede ondersteuning van het hoofd. Maak gebruik van een kussen dat je hoofd 6 tot 9 cm omhoog tilt. Op die manier wordt de spijsvertering bevordert doordat deze houding voorkomt dat het maagzuur terugvloeit naar de slokdarm.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Een maagontsteking ontstaat als het slijmvlies van de maag ontstoken of geïrriteerd raakt. Vaak is het maagslijmvlies ook opgezwollen. Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen. Het kan ook een opgezette buik verklaren en zorgen voor weinig eetlust.
Citroengras thee
Citroengras heeft flavonoïden in zich die zorgen voor een antibacteriële werking. Daardoor is het goed voor je maag en je darmen.
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.