Wanneer één kraan niet naar behoren werkt, kan daardoor koud water in de warmwaterleiding terechtkomen, waardoor het water overal lauw wordt. Zet één voor één al je kranen op de koudste stand, en controleer dan of er uit je andere kranen wel warm water komt. Zo kom je snel te weten of een van je kranen defect is.
Bel bij een terugkerende storingscode liever direct de lokale cv-monteur om je probleem op te lossen. De monteur komt in geval van spoed zo snel als hij kan.
Een solo cv-ketel zorgt alleen voor centrale verwarming. Als u ook warm tapwater wilt hebben, dan is het nodig om een boiler of (keuken)geiser aan te schaffen. Veel mensen kiezen daarom voor een zuinige combiketel. Een combiketel zorgt zowel voor de centrale verwarming als warm tapwater.
Het duurt doorgaans wel even voordat er warm water uit de kraan komt. Dit heeft te maken met de afstand die het water vanuit de boiler moet afleggen naar de betreffende kraan. Hoe verder de boiler of combi ketel van de kraan af zit, hoe langer het duurt voordat het warme water de betreffende kraan heeft bereikt.
Een wetsuit isoleert je tegen de kou en helpt je om je warm te houden. In principe zouden gevorderden zwemmers en zwemmers die gewend zijn aan zwemmen in koud water bij watertemperaturen vanaf 16 graden al zonder wetsuit kunnen zwemmen.
Boiler of cv-ketel op de goede plek
Als je een nieuwe cv-ketel of boiler laat installeren: bedenk een slimme plaats. Met korte leidingen voor warm water kun je energie besparen. Je verliest minder warmte, en je hebt sneller warm water als je de kraan opent. Zo kan je cv-ketel of boiler energie besparen.
Warm tapwater is het warme water dat je nodig hebt om te douchen en in de keuken. Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken.
Verwarm je je huis met een lucht-luchtwarmtepomp of met infraroodpanelen, dan moet je je douchewater nog apart opwarmen. Hierbij kun je kiezen voor een instant heater of een elektrische geiser.
Inspecteer je kranen
Wanneer één kraan niet naar behoren werkt, kan daardoor koud water in de warmwaterleiding terechtkomen, waardoor het water overal lauw wordt. Zet één voor één al je kranen op de koudste stand, en controleer dan of er uit je andere kranen wel warm water komt.
Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.
Wanneer we staan te douchen met warm water via de boiler en het water wordt ineens koud, dan wordt dit in de volksmond een lege boiler genoemd. Maar dit klopt niet. De boiler bevat altijd water, maar heeft tijd nodig om dit water op te warmen. Het voorverwarmde water is wel op, maar het vat van de boiler is niet leeg.
In sommige gevallen kunt u de storing zelf oplossen. Bijvoorbeeld door uw CV ketel bij te vullen of uw verwarming te ontluchten. Raadpleeg aan de hand van de storing of de storingsindicator op het toestel de handleiding. Voor meer informatie storingen of handleidingen, zie fabrikanten.
Het water van minimaal 70 graden stroomt vanuit het warmtenet (2) naar de warmte-unit die meestal in de meterkast hangt. Vanaf hier gaat het warme water rechtstreeks naar jouw verwarming. Het afgekoelde water stroomt terug het warmtenet (1) in voor een nieuwe opwarmronde.
De meeste cv-ketels hebben daarom een resetknop die vaak voor- of onderaan het toestel te vinden zijn. Het kan ook zijn dat de resetknop achter een klepje zit. Bij de knop staat vaak het woord 'reset', een sterretje of de letter R. Hou de resetknop zo'n 5 seconden in en je cv-ketel start opnieuw op.
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.
Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Hout: het goedkoopst!
Hout is nog steeds de goedkoopste manier om te verwarmen, zeker voor wie op het platteland woont en er zelf voor kan zorgen. Net als pellets wordt hout lokaal geproduceerd, wat een zekere prijsstabiliteit garandeert. Weet echter op dat deze manier van verwarmen ook nadelen heeft.
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Wil je evenwel helemáál klaar zijn voor de toekomst en van je huis een BEN-woning (bijna-energieneutrale woning) maken? Dan kies je het best voor een warmtepomp. Zo'n systeem haalt gratis warmte-energie uit de lucht, het water of de aardbodem en gebruikt dit om je woning en je sanitair water te verwarmen.
Het koude water moet eerst opwarmen voordat het even warm is als het water dat uit je warme kraan komt. Dat kost tijd, en dus is koud water aan de kook brengen niet sneller. Koud water kan het warme water niet inhalen.
De meest performante elektrische doorstromer: de comfort doorstromer. Comfort doorstroomboilers kunnen een grote hoeveelheid warm water leveren aan meerdere aftappunten, zelfs als deze zich in verschillende ruimten bevinden.
Het voordeel bij een doorstroomboiler is dat er geen opslag is van warm water. Het is bij een elektrische doorstroomboiler mogelijk om de gewenste temperatuur in te stellen, waardoor er niet meer energie wordt gebruikt dan daadwerkelijk nodig is om het water op temperatuur te krijgen.