Snuit dan eerst uw neus goed leeg, zodat alle bloedstolsels eruit zijn. Snuit niet te hard, door de gebroken neus kan dan lucht onder de huid van de oogleden komen. Knijp daarna in schrijfhouding (het hoofd iets voorover gebogen) de neus 10 minuten vlak onder het neusbeen dicht. Houd het hoofd niet achterover.
Een washandje met koud water helpt de zwelling in eerste instantie tegen te gaan en de pijn te verminderen. Snuit voorzichtig eenmaal uw neus. Gebruik hierbij een grotere zakdoek, maar het liefst een (oude) hand- of theedoek. Het snuiten verwijdert slijm en bloed uit het gebied van de bloeding.
Bij een kneuzing lijkt de neus soms scheef te staan door de zwelling. Vaak wordt dan eerst enkele dagen afgewacht om te zien of de neus echt scheef staat als de zwelling is verdwenen. Bij een breuk staat de neus meestal duidelijk scheef. Dit moet dan binnen 10 dagen worden behandeld.
Indien de neus gebroken is maar geen standsafwijking heeft, is er geen verdere behandeling nodig. Maar als de gebroken neus wel scheef staat is het verstandig deze te laten rechtzetten door de KNO-arts. Het is belangrijk alert te zijn op een bloeduitstorting in het neustussenschot (septumhematoom).
Bij een breuk duurt het 6 weken voordat deze volledig genezen is. In die tijd mag u geen sporten doen waarbij het risico is dat u weer een neustrauma oploopt. U krijgt een afspraak op de polikliniek voor het verwijderen van het kapje.
Een breuk is waarschijnlijk als de neus gezwollen of verplaatst is, er bloed in de neusgaten zit, of als de neus kraakt wanneer je eraan voelt, zoals bij het maken van een sneeuwbal.
In de acute fase doet een neusfractuur pijn en begint de neusrug te zwellen. Nadien kan er een ecchymose (blauwe plek) ontstaan welke uitzakt tot naast de neusrug. De zwelling gaat meestal na enkele dagen verminderen, waarna er een mogelijke scheefstand wordt opgemerkt.
Snuit niet te hard, door de gebroken neus kan dan lucht onder de huid van de oogleden komen. Knijp daarna in schrijfhouding (het hoofd iets voorover gebogen) de neus 10 minuten vlak onder het neusbeen dicht. Houd het hoofd niet achterover.
Pijn. De meeste mensen hebben na deze operatie weinig pijn. U kunt een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige. Als u een kapje op uw neus hebt, moet u dat een week laten zitten.
Neusklachten door een ongeval wordt in medische termen een 'neustrauma' genoemd. Van een neustrauma is sprake wanneer de neus betrokken is bij een (onge)val, slag of stoot. Hierdoor kan de neus beschadigd raken. Deze beschadiging kan aan zowel de buiten- en/of aan de binnenkant zijn.
Het herstelde neustussenschot wordt na de operatie op de plek gehouden met tampons in de neusgaten. Zo kunnen slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Soms worden op en naast uw neus een aantal pleisters geplakt die uw neus ondersteunen. Meestal worden de tampons 1-2 dagen na de operatie verwijderd.
Een neusfractuur is een breuk van de neusbeenderen, na een trauma van de neus.
Binnenkant neus
De binnenkant van de neus bestaat uit een linker en rechterhelft welke die elkaar gescheiden zijn door het neustussenschot of septum. Het heeft een belangrijke ondersteunende functie voor de neusrug. Het voorste deel van het neustussenschot is gemaakt van dun kraakbeen en het achterste deel van bot.
Een scheve neus wordt meestal veroorzaakt door een trauma of ongeval in het verleden. Als de neus scheef is gaan staan in de vroege jeugd, waarbij er nog sprake is van groei, dan kan de scheefstand nog verergeren met de leeftijd. Soms is een scheefstand aangeboren, maar valt het niet op bij de geboorte.
Als de neus gebroken is, dan kan de KNO-arts de neus binnen vijf dagen rechtzetten. Dit gebeurt meestal op de polikliniek KNO met een plaatselijke verdoving. Na vijf dagen kan de gebroken neus al weer enigszins vastgegroeid zijn waardoor de neus scheef staat.
Tijdens de behandeling
De buitenkant van de neus kan verdoofd worden met een paar prikjes (tandartsenspuit). Wanneer de neus goed verdoofd is, hoeft de behandeling niet erg pijnlijk te zijn. Wanneer de verdoving is ingewerkt, ongeveer na een kwartier, zal de KNO-arts de neus recht zetten.
Hoeveel kost een neuscorrectie eigenlijk? Zo'n operatie kost niet niks, dus zorg ervoor dat je rekening de klap kan opvangen. 'De prijs voor een complete neuscorrectie ligt tussen de 5.800 en 7.000 euro,' legt KNO-arts Dirk Jan Menger bij Bey by Bergman Clinics en UMC Utrecht uit.
Een bobbel op de neus is bij de een meer zichtbaar dan bij de ander. Het hangt af van de grootte van het kraakbeen en bot onder de neusrug. De bobbel kan in de loop der tijd groeien (het kraakbeen van de neus en het oor blijven immers je gehele leven een beetje groeien).
Onderzoek en diagnose. Soms is een scheef neustussenschot aan de buitenkant duidelijk te zien. De neus staat scheef of de neuspunt en/of de neusrug is onvoldoende gesteund. Dat het tussenschot scheef staat, is meestal pas duidelijk nadat de behandelend arts er goed naar heeft gekeken.
Vaak helpt het om de neus te spoelen en de neus goed vet te houden met zalf. Als de klachten niet spontaan verdwijnen is het verstandig contact op te nemen met de KNO-arts voor verder onderzoek.
Zwellingen van het neusslijmvlies kunnen wijzen op het bestaan van een septumhematoom. Het hematoom van septum nasi en van dorsum nasi vraagt directe behandeling door middel van incisie, verwijderen van het hematoom, drukverband en antibiotica.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.
U kunt met uw huisarts contact opnemen, indien: het bloeden doorgaat nadat u twee keer tien minuten de neus dichtgeknepen heeft; u bloedverdunnende medicijnen gebruikt en regelmatig een neusbloeding heeft; u regelmatig een neusbloeding heeft, terwijl u niet peutert en altijd zachtjes snuit.
Een neusbloeding (bloedneus) is bijna altijd onschuldig, maar kan wel vervelend zijn. Ook al is het een geringe bloeding, toch lijkt het vaak een enorme hoeveelheid. Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies.