U moet meteen de luchttoevoer van de kachel of haard afsluiten zodat er geen zuurstof meer bij komt. Het vuur doven met droog zand en in ieder geval GEEN water gebruiken. Brandweer bellen (112) en melding maken.
Sluit bij schoorsteenbrand direct de luchttoevoeren en/of de schoorsteenklep als die aanwezig is. Bel 1-1-2. Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte (i.v.m. koolmonoxidevorming). Een schoorsteenbrand moet je niet blussen met water, er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming.
Na een schoorsteenbrand is het verplicht om je rookkanaal te laten vegen door een erkend bedrijf en te laten controleren op eventuele gebreken ontstaan door de schoorsteenbrand. Pas daarna mag je jouw open haard of houtkachel weer gaan gebruiken. Zorg dat je een rapport of verklaring krijgt van het erkende bedrijf.
Eén derde van de woningbranden wordt veroorzaakt door een schouwbrand. Neem daarom op tijd je voorzorgen. Door je schoorsteen regelmatig te vegen en te herstellen wanneer deze niet meer goed trekt, verlaag je het risico.
Hoe kan je een schouwbrand herkennen? Aan een sterke rookontwikkeling, die ook in huis terecht kan komen, en een loeiend geluid in de schoorsteenwand. Ook een abnormaal warm rookkanaal, een sterke roetgeur en vlammen die soms ook uit de schoorsteen komen, wijzen op een schouwbrand.
Wat is een schoorsteenbrand
Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal.
Schoorsteenbrand ontstaat vaker dan je denkt. Heb je toch schoorsteenbrand gehad? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt. De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade die is ontstaan door de brand.
brandbare stoffen een zelfontbrandingstemperatuur hebben. Zo is deze temperatuur zowel bij bv. hout, katoen als frietvet rond 270°C. Bij deze temperatuur beginnen deze stoffen in geval van voldoende zuurstof vanzelf te branden.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Wat te doen bij schoorsteenbrand
Sluit daarna de afsluitklep indien aanwezig en sluit de luchttoevoer of deurtjes. Verlaat de woning en bel 112. De brandweer zal de schoorsteenbrand proberen te blussen door het creosoot te verwijderen middels een ramoneur.
Als u de kachel voor het eerst brandt dient u deze rustig te branden, zodat de lak kan inbranden. Bij het eerste gebruik van uw houtkachel kan er door het inbranden van de lak tijdelijke stank en lichte rookontwikkeling ontstaan. Deze gaat vanzelf over nadat u de kachel voor het eerst heeft gebrand.
De schoorsteen is de motor van de haard en die werkt goed zolang de lucht in de schoorsteen warmer is dan de lucht buiten. Als dat het geval is, is er een goede trek die de rook vanuit de haard via de pijp eruit trekt. Als de temperatuur in de schoorsteen lager is dan buiten zal de trek juist de andere kant op gaan.
Brandduur per houtsoort
Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok. Beukenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
Houtkachels kunnen erg heet worden, en het is belangrijk om u daarvan bewust te zijn als u ze gebruikt. De warmte van een houtkachel kan snel oplopen en tot wel 800 graden Celsius bereiken. Wanneer het vuur brandt zonder toezicht, kunnen de vlammen schade aanrichten.
Voor een open haard of houtkachel raden wij een schuimbrandblusser aan van 6l. Een schuimbrandblusser is gemakkelijker om te hanteren en beperkt de kans op herontsteking. Bovendien veroorzaakt een schuimbrandblusser betrekkelijk minder nevenschade dan een poederbrandblusser.
Jaarlijks zijn er circa 2.000 schoorsteenbranden in Nederland die veel schade aan woningen of panden veroorzaken. Daarnaast ligt koolmonoxidevergiftiging op de loer wanneer u uw schoorsteen niet regelmatig laat vegen. De ontwikkeling van creosoot is al minder wanneer u goed en droog hout gebruikt.
Schoorsteenbrand is het verschijnsel dat opgehoopt roet in een schoorsteen vlam vat. Daardoor kan het rookkanaal zo heet worden, dat het scheurt en lek raakt.Als gevolg daarvan kunnen rookgassen en vlammen zich in de woning verspreiden.
Goede houtkachels zijn voorzien van een klep, waarmee de luchttoevoer goed te regelen is. Zet ook deze kleppen volledig open. Wordt het vuur te heet? Voeg dan geen hout meer toe.
Bovendien vatten in een woningbrand heel wat zaken vuur waarin kunststoffen verwerkt zijn. Zo worden allerlei giftige gassen gevormd. De hitte die vrijkomt bij een brand gaat alle voorstelling te boven: ze kan oplopen tot 1 200 °C.
Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen zorgen voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten.
In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout.
Ook als je centraal stooktoestel gas of stookolie gebruikt, is dit verplicht, maar in dit geval alleen vanaf een vermogen van 20 kilowatt. De soort installatie bepaalt ook hoe vaak je je schoorsteen moet laten vegen. Het reinigen van schoorstenen op steenkool, hout of pellets moet elk jaar verplicht gebeuren.
Het vegen ervan speelt hier een belangrijke rol in. Verzekeraars in Nederland stellen vaak de eis dat er altijd goed onderhoud heeft plaatsgevonden aan de schoorsteen. Dit betekent dus dat er minimaal eenmaal per jaar geveegd moet worden, om schoorsteenbranden te voorkomen.
Combinatie kachel en schoorsteen
Een kachel of haard kan alleen goed functioneren als de schoorsteen in goede staat is en het rookkanaal goed op de kachel aansluit in elk opzicht. De soort brandstof die gebruikt wordt en het type kachel bepaalt in grote mate welk rookkanaal het meest geschikt is.