Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking op heterdaad iedereen bevoegd een verdachte aan te houden. De aangehoudene moet wel “onverwijld” aan de politie worden overgedragen.
1. Bel de politie op het 101-noodnummer. Ga zelf nooit de confrontatie aan met inbrekers. Probeer zoveel mogelijk te observeren als je de inbreker op heterdaad betrapt: kijk naar kledij, uiterlijke kenmerken, vluchtrichting en vluchtmiddel.
Hoe doe ik aangifte van winkeldiefstal? Als u de persoon heeft kunnen aanhouden belt u 112 en doet u aangifte bij de agent wanneer deze is gearriveerd. Als de dader is vertrokken moet u aangifte doen op het politiebureau. U kunt hiervoor het landelijk aangifteformulier gebruiken.
Ontdekking op heterdaad heeft plaats, wanneer het strafbare feit ontdekt wordt, terwijl het begaan wordt of terstond nadat het begaan is. Het geval van ontdekking op heterdaad wordt niet langer aanwezig geacht dan kort na het feit dier ontdekking.
Burgers die een persoon die een strafbaar feit (dwz een misdrijf of een overtreding) begaat op heterdaad betrappen, mogen deze persoon aanhouden en onverwijld overdragen aan de politie zonder daarbij onnodig geweld of wapens te gebruiken.
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden.
Wanneer een burger (beveiliger) met eigen ogen een strafbaar feit waarneemt (heterdaad) mag hij iemand aanhouden én vasthouden totdat de verdachte overgedragen kan worden aan de politie, of een andere opsporingsambtenaar. De politie moet hierbij onverwijld worden ingelicht.
Wanneer een misdrijf bezig is te gebeuren of net is gepleegd, spreken we van een op heterdaad ontdekt misdrijf. Het strafbaar feit of de misdaad wordt dus ontdekt op het moment zelf of direct erna. Met "direct erna" bedoelen we kort na de feiten, met een maximum van enkele uren.
Onder heterdaad verstaan we als je het strafbare feit zelf hebt gezien. Ook als je zeker weet dat de persoon het gedaan moet hebben, omdat bijvoorbeeld alleen de verdachte het gepakt kan hebben, mag je deze persoon aanhouden.
Strenge regels rond bevoegdheid
Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
Een herhaaldelijk onvermogen zich te verzetten tegen de impuls om te stelen. Deze spullen zijn niet nodig voor eigen gebruik of vanwege de geldelijke waarde ervan. Een toenemend gevoel van spanning vlak voor het plegen van de diefstal. Het stelen gebeurt niet als een uiting van boosheid of wraak.
Strafblad winkeldiefstal
Wanneer je betrapt bent op een winkeldiefstal, en hiervoor veroordeeld wordt door een rechter, krijg je een strafblad. Ook als je akkoord gaat met een schikkingsvoorstel krijg je een strafblad.
Vastgesteld is dat er bij winkeldiefstal gemiddeld €181,- aan indirecte schade ontstaat. Indirecte schade bestaat uit de tijd die de winkelier kwijt is aan het waarnemen, aanhouden en afdoen van de winkeldiefstal. Deze schade verhaalt SODA als uitvoerder van de aanpak, namens de winkelier op de dader.
Door je te bewapenen neem je namelijk het risico op escalatie. Het gevaar bestaat dat je het wapen te snel gebruikt. Wapens in huis hebben mag sowieso niet, maar dat is niet relevant als het om inbraak gaat.
Kast in woonkamer. Woningverzekeraar John Lewis Home Insurance stelde die vraag aan een aantal ex-inbrekers. Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades.
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Re: Mag een agent je zomaar aanhouden op de scooter
De bestuurder moet daaraan meewerken. Er hoeft geen overtreding gepleegd te zijn. Dit is geregeld in artikel 160 van de Wegenverkeerswet. Het antwoord op je vraag is dan ook: ja, dat mag.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Bij staande houden, dan word je op straat door de politie aangesproken op iets wat je fout deed (bijvoorbeeld niet stoppen voor rood licht). Je moet je dan identificeren (je ID-bewijs laten zien) en de agent kan je dan een waarschuwing geven of een bekeuring schrijven.
Wat is betrapping op heterdaad? Betrapping op heterdaad wil zeggen dat u betrapt wordt terwijl u een misdrijf aan het plegen bent. Ook als u betrapt wordt in het bezit van wapens, werktuigen of papieren die doen vermoeden dat u dader of medeplichtige van een misdrijf bent, wordt dit gezien als betrapping op heterdaad.
De politie onderzoekt
Heb je aangifte gedaan of was de politie aanwezig bij het misdrijf? Dan beslist de politie of er een onderzoek komt of niet. Je krijgt hierover bericht.
Een agent kan je buiten zijn normale diensturen en als hij in burger is toch verbaliseren. Hij mag dit in gans België doen. Wil je een proces-verbaal van een politieagent betwisten, dan is dat niet zo eenvoudig. Zo'n PV heeft namelijk een bijzondere bewijswaarde als het tijdig aan jou werd bezorgd.
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
Voor u als beveiliger is het essentieel te weten of iemand een verdachte is, immers: geen verdachte betekent geen dwangmiddel en dus geen aanhouding. Dwangmiddelen zijn o.a. aanhouden en staande houden.