Nierstenen geven niet altijd klachten. Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller, en komt deze in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. Als de steen verder daalt kan de pijn meer naar voren uitstralen.
VERSTOPPINGSKOLIEK DUURT SOMS ENKELE DAGEN
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Behandeling met een pijnstiller doet het door koliek gekwelde paard goed. Maar omdat het zand in de darmen aanwezig blijft, keert de koliek regelmatig terug. Om het zand uit de darm te krijgen wordt vaak Sandclear gebruikt. Dit zijn psyllium-poeders, die een gelei in de darm vormen.
De symptomen zijn eerst over het algemeen niet heel ernstig. Sommige paarden (onder andere Friese paarden, IJslandse paarden of ezeltjes) kunnen zelfs al dagen milde koliek (traag eten, gevoelige buik, sloom) hebben zonder dat de eigenaar gealarmeerd is.
Een paard kan last hebben van acute stress en chronische stress. Voorbeelden van acute stress zijn wanneer een paard schrikt of gespannen is tijdens het vervoeren, ook koliek zorgt voor acute stress.
Koliek is een uiting van (buik)pijn. Zo kan het paard door de buikpijn eetlust verliezen, schrapen met de voorbenen, flink zweten, regelmatig rollen, afwisselend gaan staan en liggen of onrustig zwiepen met de staart.
Een koliek wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de dikke darm, een allergie voor iets in de voeding (bij baby's: flesvoeding of een allergie voor iets in de voeding van de moeder) of door het binnenkrijgen van teveel lucht. Een koliek heeft niets te maken met ongezonde of gezonde voeding.
Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten. Neem eventueel een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) tegen de pijn. Drink kruidenthee. Bepaalde kruiden, zoals pepermuntblad, citroenmelisseblad en zoethoutwortel, kunnen helpen tegen buikpijn.
De pijn gaat vanzelf over. Dit kan enkele minuten tot enkele uren duren.
Veel beweging bevordert het uitplassen van een niersteen. Vooral wandelen is goed. Geadviseerd wordt om alle urine te zeven.
Wanneer u last heeft van deze stenen zijn er geen andere dieetadviezen te geven dan de algemene voedingsadviezen bij nierstenen; 2,5 – 3 liter drinken, beperkt gebruik van dierlijke eiwitten, matig met zout, 2-3 glazen alcohol per dag, een volwaardige voeding gebruiken en een te hoge dosis vitamine C voorkomen.
Als je paard koliek heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben, zoals een wormbesmetting, slecht onderhouden gebit, zandophoping of een ontsteking of verlamming van de darm.Koliek kan ook komen door beschimmeld of bedorven voer.
Er bestaan verschillende soorten koliek bij paarden. De meest voorkomende vormen van koliek zijn krampkoliek, zandkoliek, gaskoliek en verstoppingskoliek. Koliek kan in ernst variëren van mild tot levensbedreigend. Het kan paarden van iedere leeftijd of ras treffen.
Vierentwintig uur na behandeling is het paard vaak weer beter. Wanneer de koliek is veroorzaakt door een salmonella infectie moet je het paard isoleren en strenge hygiënemaatregelen treffen.
Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
Darmknopen kunnen gepaard met heftige buikpijn, waaronder koliekachtige pijn (met name bij een knoop in de dunne darm). Dit is een krampende buikpijn die erg heftig is.
Mebeverine werkt tegen darmkrampen. Artsen schrijven het voor bij het prikkelbaredarmsyndroom (darmkrampen).
Na koliek is het verstandig om als basis veel goed ruwvoer te verstrekken zodat de darmenperistaltiek (weer) goed op gang komt/blijft. Graag wordt ook onze Gastro+ gegeven. De Gastro+ ondersteunt een gezonde zuurtegraad in de maag en bevat probiotica ter ondersteuning van een gezond evenwicht in de darmen.
Meest voorkomende klachten zijn:
De klachten van PDS verschillen van persoon tot persoon, en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden.En daarna treden de klachten weer op.
Gaskoliek bij paarden voorkomen
Zorg ook altijd dat je paard of pony niet te veel voorjaars- of najaarsgras binnenkrijgt, vooral niet als het in de nacht koud is geweest. Geef je paard bijvoorbeeld voordat hij de weide op gaat eerst ruwvoer of Pavo SpeediBeet of Pavo Fibrebeet.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Je vraagt zachtjes aan de leadrope, vlak onder het halster. Van nature zal je paard iets in weerstand gaan dus tegen de druk in. Als je paard ook maar ietsjes zakt, vraag je niet meer en ontspan je direct. Bij sommige paarden zul je ietsjes moeten doorvragen (ga er niet aan trekken of hangen!)
Ook moet je altijd alert zijn op de kwaliteit van de voeding. Hooi of kuil wat bedorven is kan ook koliek veroorzaken. Het is daarnaast belangrijk dat wordt voorkomen dat het paard zich gaat vervelen of honger krijgt.