Is een steek erg pijnlijk en helpt koelen onvoldoende, dan kan paracetamol helpen. Soms kan een steek ervoor zorgen dat bijvoorbeeld uw hele hand dik wordt. Dan kunnen medicijnen tegen allergie helpen.Deze heten antihistaminica, bijvoorbeeld cetirizine, desloratadine, loratadine en cinnarizine.
Een allergische reactie op een muggenbeet uit zich in een heftige huidreactie. Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan. Soms gaat dit ook samen met vochtblaasjes of blaren op de bulten.
Over het algemeen heeft een insectenbeet of -steek geen ernstige gevolgen, buiten dan een aantal uren of dagen plaatselijke last (jeuk of pijn). Als je erg gevoelig bent, kan het wel iets langer duren.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
De behandeling van een contact allergie is hetzelfde als bij andere vormen van eczeem of dermatitis. 1. Uitwendige corticosteroïden, in de vorm van een zalf of crème. Deze stoffen remmen de ontsteking en de jeuk.
Herstel van een allergische reactie
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.
Het kan vaak opgelost worden met antihistaminica. De allergische reactie ontstaat namelijk door een toename van histamine in het lichaam, dat vreemde stoffen tegengaat. Heeft u hevigere klachten na een muggenbeet, neem dan contact op met uw huisarts. De kans bestaat dat u door een Aziatische tijgermug bent gebeten.
Dep een watje in de natuurazijn of appelazijn en houd het watje een paar minuten op je muggenbeet. Zit je van top tot teen onder de muggenbulten? Ga in bad en doe een paar kopjes azijn in het badwater. Even goed afdouchen daarna, maar je gaat zeker verlichting voelen!
Door een steek van een mug kun je nooit een gevaarlijke allergische reactie ontwikkelen, omdat deze niet sterk genoeg is. Wel kun je een dikke, jeukende bult krijgen – wat ook heel vervelend is, maar gelukkig is deze bult niet gevaarlijk. Van een muggenbeet kun je dus niet echt ziek worden.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Kan ik ziek worden van een muggenbeet? Alleen muggen die besmet zijn geraakt met een ziekteverwekker (een parasiet of virus) kunnen mensen ziek maken via hun beet. De kans dat muggen in Nederland ziekteverwekkers overdragen op mensen is zeer klein.
Tijdens de beet boort de mug een capillair , waardoor ze het bloed naar binnen zuigt. In dit bloed spuit ze een antistollingsmiddel, zodat ze het rustig kan opzuigen zonder dat het stolt. Ons immuunsysteem reageert op dit middel en geeft een allergische reactie af. Daardoor ontstaat de rode bult en vooral: veel jeuk.
Wanneer je door een tijgermug gestoken wordt bestaat de kans op ziektes als dengue, chicungunya en West-Nijlziekte. Neem dus contact op met de huisarts wanneer je hevigere klachten krijgt dan alleen jeuk na een beet, en je denkt een tijgermug te hebben gezien.
Tandpasta tegen jeuk door een muggenbeet: geen goed idee
Want deze stoffen werken verkoelend. Daardoor verlicht het de jeuk van de muggenbult snel. Maar minder bekend is dat deze stoffen de huid juist uitdrogen en irriteren als je ze te lang gebruikt.
Antihistaminica zijn anti-allergie medicijnen die vaak zonder recept te krijgen zijn bij de drogist. Een voorbeeld hiervan is het middel cetirizine. Omdat jeuk na een muggenbult in principe al een lichte allergische reactie is, kan dit medicijn goed helpen.
Vooral niet krabben
Toch is krabben niet de goede oplossing tegen muggenbulten. Door het krabben wordt de huid licht beschadigd en krab je de bult soms zelfs open. Hierdoor wordt de jeuk na het krabben juist erger.
Er bestaan zowel snelwerkende en langzaam werkende antihistaminica. Het ene middel is reeds binnen enkele minuten werkzaam de andere binnen een paar uur. De keuze is afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening en het individu.
Muggenbeten behandelen
U kunt de plek koelen met een kompres of een cold pack. Ook kunt u zalf of crème gebruiken tegen de jeuk. Bijvoorbeeld de Azaron Insectenbeet Stick, of Nestosyl crème. Na een aantal dagen heeft u geen last meer van de jeuk, en zal de bult weg zijn.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en promethazine. Anti-allergiemedicijnen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt.
Maar een allergie kan ook zorgen voor huiduitslag, jeuk, piepende ademhaling, of in ernstige gevallen bloedrukdaling, shock of zelfs een hartstilstand (bijv. ten gevolge van een allergie voor voedsel of insectengif).
Hoe kun je het herkennen? Een overgevoeligheidsreactie kan zeer sterk variëren, van onschuldig tot zeer ernstig en levensbedreigend. Ze kan onmiddellijk optreden, een paar minuten na de inname, of pas na enkele dagen tot enkele weken. Het voornaamste kenmerk is huiduitslag met jeuk.
Een zeer heftige allergische reactie noemen we anafylaxie. Die kan bijvoorbeeld optreden na een wespensteek. Daarbij kunnen tong, lippen en oogleden opzwellen met (ernstige) benauwdheid. Dit kan levensbedreigend zijn.