Hoewel je kindje 's nachts heel hard gilt, is hij niet wakker. Je hoeft hem ook niet wakker te maken. Je kan hem het beste met rust laten tot hij weer in een goede 'slaapstand' komt. Of op kalme toon praten om te laten weten dat je in de buurt bent.
Het kan ook dat je kind wél wakker wordt door het huilen: ga dan wel even langs, troost je baby en stop hem weer in bedje. Kijk dus even af wat er gebeurt en pak je baby niet meteen op als hij huilt tijdens zijn slaap.
Zorg dat kinderen gedurende de dag lekker kunnen bewegen: sporten, voetballen, dansen. Kinderen die regelmatig bewegen slapen beter dan kindjes die stil achter de TV of iPad blijven zitten; Creëer 's avonds rust: rust en ontspanning (een warm bad) zijn belangrijk om goed te kunnen inslapen.
Slaap! Voor dreumes en peuter is het vervolg op het succesvolle debuut en de bestseller van Susanne Willekes, de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland. Waar haar eerste boek zich richtte op hoe je je baby kan laten doorslapen, komen nu de kinderen van 1 tot 4 jaar aan bod.
Oververmoeid, doorbreek het patroon
Door oververmoeidheid slapen kinderen onrustiger en kom je al snel in een vicieuze cirkel van slecht slapen terecht. Als een kind nog een middagslaapje nodig heeft, werkt het over het algemeen averechts om het kind expres op te houden, in de hoop dat het 's avonds beter zal slapen.
Vaak ligt stress, angst of aangeleerd 'onhandig' slaapgedrag ten grondslag of bijvoorbeeld wakker worden door bedplassen. Het kind heeft overdag nauwelijks of geen klachten door het slaapprobleem. Slapen, eten, drinken, poepen en plassen zijn basisbehoeften in een mensenleven.
Slaapstoornissen bij kinderen uiten zich in verschijnselen die lijken op ADHD, zoals druk gedrag en problemen met de concentratie. Maar ook zaken als geheugenverlies en problemen met het inschattingsvermogen komen voor. Verder blijven kinderen met een slaapstoornis vaak achter in de groei.
Pas op met het gebruik van melatonine onder kinderen. Dat is de waarschuwing van artsen en deskundigen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het slaapmiddel regelmatig aan kinderen wordt gegeven, maar dat zou niet zonder risico zijn.
Nachtangst kan ontstaan vanaf de leeftijd van 18 maanden tot je kindje een jaar of 6 is. Maar meestal begint het rond de leeftijd van 3 jaar. Nachtangsten kunnen ontstaan als de overgang van de lichte slaapfase naar een wat diepere slaapfase niet helemaal soepel verloopt.
Als iemand last heeft van nachtangst, duurt dat meestal maar een paar seconden. Het helpt ook om het licht aan te doen, zodat de slaper helder kan zien als hij wakker wordt, daardoor niet verward raakt en kalm blijft. Nachtangst is op zichzelf niet gevaarlijk.”
Maak je kind 15 minuten voordat normaal de nachtangst start rustig wakker. Je hoeft je kind niet helemaal wakker te maken, maar zorg er wel voor dat je kind van slaappositie wisselt, omrolt of mummelt in de slaap. Je moet dit ongeveer 10 dagen achter elkaar doen om het patroon te doorbreken.
Slaapregressie 4 maanden: omrollen. Slaapregressie 8 maanden: zitten en kruipen. Slaapregressie 12 maanden: beginnen met lopen. Slaapregressie 18 maanden: zelfstandig lopen.
Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.
Uit dit onderzoek blijkt dat het gebruik van melatonine bij kinderen veilig gebruikt kan worden. Bij deze kinderen (<40kg) wordt een startdosering van 1-2 mg/dag geadviseerd en op geleide van effect eventueel verhoogd naar 3 mg/dag. Een arts kan melatonine dus voorschrijven, terwijl het niet geregistreerd is hiervoor.
Een natuurlijk slaapmiddel dat iets minder kwaad kan, is valeriaan. De valeriana officinalis is een plantje met fijne bloemetjes en een typische geur. De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen.
Een slaapstuip, ook wel hypnagoge schok genoemd, komt voor in de fase tussen wakker zijn en slapen. Zo'n 60 tot 70% van de mensen heeft last van deze ongecontroleerde bewegingen. Je bent dus zeker niet de enige. Normaal zijn onze spieren ontspannen als we slapen, zelfs tijdens de meest wilde dromen.
De symptomen die vaak voorkomen bij kinderen met obstructief slaapapneu zijn: snurken. stokkende ademhaling tijdens het slapen. onrustig slapen.
Wat de oorzaak is voor nachtangst is onbekend. Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst.
Spreek met jezelf (en je partner) af, hoe lang jullie het kind laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 10/15 minuten.
Dreumes of peuter wordt huilend wakker
Oudere kinderen kunnen last hebben van een bepaalde angst. Misschien is je kind bang in het donker of wordt hij of zij overstuur wakker door een nachtmerrie. Als je kind huilend wakker wordt na een nachtmerrie, wil je hem of haar troosten en geruststellen.
Kijk of het oude slaapritme nog past, of dat het bijvoorbeeld tijd is om van 3 naar 2 slaapjes te gaan. Is dit niet het geval, probeer dan het oude ritme zo goed mogelijk aan te houden, ineens gaat het weer goed en is de slaapregressie voorbij. Blijf je houden aan een vast slaapritueel.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Slaapritueel dreumes
Lees dus een verhaaltje voor, doe een nachtlampje aan, sluit af met een liedje en een kus en ga weg. Het is niet gek als je kind even huilt: hij wil niets liever dan dat je blijft, dat hoort bij zijn leeftijd. Toch zal je kind moeten leren alleen te (blijven) slapen.