Meestal ademen kinderen vanzelf weer door en herstelt alles zich. Soms hebben kinderen hier wat hulp bij nodig. Dat een apnoe af en toe voorkomt bij een te vroeg geboren pasgeborene is normaal, maar als dit te vaak voorkomt kan dat een teken zijn van ziekte.
Maak knellende kleding los en zorg ervoor dat je kind niets in zijn mond heeft. Laat je kind niet schrikken en dien hem geen pijnprikkel toe. Wanneer je kind buiten bewustzijn is, lijkt het misschien een goed idee om hem te laten schrikken door bijvoorbeeld koud water in zijn gezicht te gooien.
Als je baby het erg benauwd heeft, zal de huisarts je neusdruppels en/of inhalatiemiddelen voorschrijven. Als je baby bijna geen lucht meer krijgt, slecht drinkt en daardoor tekenen van uitdroging vertoont, dan wordt hij opgenomen in het ziekenhuis.
Je baby ademt in de eerste maanden uitsluitend door de neus. De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.
Zoutoplossing tegen neusverstopping bij baby's
Net als bij volwassenen is het een effectieve manier om met een zoutoplossing de verstopte neus van je baby open te maken, waardoor hij weer vrij kan ademen. Hoeveel zout en wat voor zout je gebruikt, komt bij baby's erg nauw.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
woensdag 11 nov 2020. Het RS-virus (RSV) is wereldwijd de tweede doodsoorzaak (na malaria) onder zuigelingen en veroorzaakt jaarlijks 118.000 sterfgevallen in deze groep. Ook in Nederland belanden elk jaar 2.000 Nederlandse kinderen in het ziekenhuis door dit verkoudheidsvirus.
Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.
Wanneer een baby zich verslikt, gaat hij hoesten. Zolang dit lukt, is je baby niet aan het stikken. Laat hem daarom hoesten en grijp niet in. Ga ook niet op het ruggetje kloppen of slaan, want dat kan de hoestprikkel negatief beïnvloeden.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
Kreunen of een steunende uitademing kan wijzen op longontsteking. Thoraxpijn komt bij kinderen zelden voor, en duidt meestal niet op hartproblemen zoals bij volwassenen. Waar ouders alert zijn op ademhalingsproblemen bij kleuters en oudere kinderen, kan het herkennen hiervan bij zuigelingen voor hen moeilijk zijn.
Plaats de hiel van één hand midden op het borstbeen van het kind. Bij de baby plaats je 2 vingers midden op het borstbeen. Geef 15 borstcompressies in het tempo van 100-120 keer per minuut. Wissel 15 borstcompressies af met 2 beademingen.
Slapen op de buik
Als je baby op zijn buik ligt kan hij met zijn neus en mond tegen het matras liggen. Daardoor kan de lucht die hij inademt niet goed weg, en kan hij die deels opnieuw inademen (rebreathing).
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Een infectie met het RS virus is niet direct herkenbaar bij je kind. Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid. Hij is verder niet echt ziek. Merk je dat je kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt?
Hoe herken je RSV? Vaak begint een RS-virus met een loopneus en is het kind verder niet erg ziek. In de loop van de volgende dagen ontwikkelt het kind klachten van hoesten en kortademigheid. Dat uit zich dan in slecht drinken, hoesten en een 'piepende' of 'krakende' ademhaling.
Worden de klachten ernstig, dan wordt hij wél opgenomen in het ziekenhuis. Het herstel van de infectie met het RS virus kan zeker twee weken duren. Dit hangt natuurlijk af van de ernst van de ziekte.
Tekenen van uitdroging zijn: sufheid en lusteloosheid. een halve dag niet geplast (geen natte luier) een droge mond.
Bij pseudokroep is de keel ontstoken door een virus. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Bij een aanval van pseudokroep wordt uw kind 's avonds of 's nachts huilend wakker. Blijf rustig en leid uw kind af met speelgoed of een boekje.
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Ga met je kindje in een dichte badkamer zitten terwijl een hete douche loopt. Dit kan slijm losmaken en hoest verlichten. Doe dit voor het slapengaan. Zet het hoofdeinde van de wieg of het bedje omhoog, maar leg de peuter niet op kussens of zacht beddengoed, aangezien dit het risico op wiegendood vergroot.
Bij open mondgedrag verloopt het ademen door de mond in plaats van door de neus. We noemen dat mondademen. Hierdoor droogt de mond uit, waardoor er veel minder geslikt wordt. Gevolgen: Dit heeft tot gevolg dat de buis van Eustachius, die de neusholte met het oor verbindt, te weinig verse lucht in het binnenoor toelaat.
Het helpt bij het voorkomen van chronische neusverstopping en verkoudheid. Het is goed voor je houding, je voorkomt hiermee een holle rug. Als je door de neus ademt, hou je meestal je lippen op elkaar. Zo worden de tong en de lippen sterker.