Wanneer je hond zich niet door je laat tegenhouden of stiekem toch van de paardenpoep heeft gegeten is de kans aanwezig dat hij klachten krijgt. Dat kan zijn braken, diarree, slechte adem, suffe indruk, geen eetlust of krampen. Het is dan aan te raden om naar de dierenarts te gaan.
Feit is dat hondenpoep schadelijker is voor de natuur dan paardenpoep. Honden zijn namelijk carnivoren, waardoor hun uitwerpselen bacteriën bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de omgeving. Paarden zijn herbivoren, waardoor hun uitwerpselen minder schadelijk zijn.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.
Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals: het vragen om aandacht, het leven in een prikkelarme omgeving (kennel) of tijdens de puppy leeftijd gedurende een lange periode in een kennel te hebben geleefd, onderzoekend gedrag, honger. De hond ziet de eigenaar als concurrent in het proberen te eten van de poep.
Ze vinden het vaak lekker, omdat er resten inzitten van paardenvoeding die honden wel kunnen bekoren. Er ligt echter gevaar op de loer. Paardenmest kan gevaarlijk zijn. Deze week overleed een hond van een Rooise hondenbezitter.
In eierkoeken zit ammoniak (net als in ontlasting) en de theorie in deze is dat wanneer de hond zijn 'dagelijkse dosis ammoniak' via de eierkoek krijgt, hij de hondenpoep laat liggen. Het is absoluut het proberen waard!"
Het eten van ontlasting is niet zonder gevaar. Die kan namelijk parasieten, bacteriën of ziektekiemen bevatten, die de hond dan ook binnen krijgt door het eten ervan. Ook het eten van mensenpoep kan zeer gevaarlijk zijn.
Honden kunnen namelijk parasieten hebben die de voedingsstoffen uit hun voer stelen. Je hond gaat dan poep eten om te proberen dit tekort aan te vullen.
De hond heeft eigenlijk het kortste spijsverteringsstelsel van zoogdieren, de spijsverting van een hond duurt gemiddeld ongeveer 8-9 uur. Uiteraard duurt de spijsvertering bij puppies vele malen korter aangezien zij nog niet het spijsverteringsstelsel van een volwassen hond hebben.
Het voedsel blijft tussen twee en acht uur in de maag van de hond, voordat het wordt doorgegeven aan de dunne darm, waar het grootste deel van de spijsvertering plaatsvindt in slechts een uur of twee. In de dunne darm blijft het voedsel tussen 18 en 24 uur liggen voordat het wordt uitgescheiden.
Ik voer van af 9 weken ook nog maar 3x per dag en de laatste voeding is sávonds tussen 19.00 en 21.00 gelijk met de voeding van de volwassen honden.
Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een 'slechte' naam. Zeer 'verse' paardenmest zit namelijk bomvol onkruidzaden. Lastig als u uw sier- of moestuin ermee wilt bemesten.
Het kan gaan om hun eigen uitwerpselen of die van andere honden, maar ook om uitwerpselen van andere diersoorten, zoals konijnen, paarden en schapen. Het eten van poep is niet zonder gevaar. Het kan leiden tot worm- en andere infecties, maar ook diarree of vergiftigingsverschijnselen komen voor.
Volwassen konijnen en veel andere knaagdieren, gorilla's en honden eten hun eigen poep of die van een ander op. De poep bevat vitaminen die er in de eerste verteringsronde niet uit gehaald konden worden.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
In het algemeen hebben de meeste volwassen honden 2 maaltijden per dag nodig: één 's morgens en één 's avonds.
De beste manier om je hond het stenen eten af te leren, is hem laten schrikken door een hard geluid te maken telkens hij het doet. Voorzie ook regelmatig nieuwe kauwspeeltjes – zo verminder je de kans dat je hond zich begint te vervelen – en maak voldoende tijd om met je viervoeter te spelen, wandelen en sporten!
'Snuitje' of snuitband
Om te beginnen is er het 'snuitje' of de snuitband. Dit is geen echte muilkorf, het is een koker van stevige stof die aan het einde open is en die om de neus van de hond wordt geschoven. Met een riem achter het hoofd wordt deze vastgezet. Met dit snuitje om kan de hond niet meer bijten.
Eerste keer commando NEE zeggen
Wil de hond het voertje pakken (natuurlijk wil hij dat!), zeg dan duidelijk NEE (1 x). Tegelijkertijd sluit je je hand en draai je je hand (die nu dus vuist is) om. Trek niet je hand omhoog, maar houd deze bij de neus van de hond. Je zegt maar één keer de NEE.
Honger of vraatzucht
Als je hond overgewicht heeft en af moet vallen kan je dit doen zonder dat hij honger hoeft te lijden. Er is speciale voeding op de markt die extra vezelrijk is en ervoor zorgt dat het hongergevoel minimaal blijft. Soms denkt men dat het eten van ontlasting komt door een tekort aan voedingsstoffen.
Een pup slaapt zo'n 18-20 uur per etmaal. Een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-14 uur per etmaal. Oudere honden hebben meer slaap nodig, dat kan best wel 16-18 uur per etmaal zijn. Van sommige grote rassen is bekend dat zij meer slapen dan gemiddeld.