Leverontsteking als gevolg van overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leverfibrose en levercirrose. Bij leverfibrose ontstaat er littekenweefsel in de lever. Hierdoor raken de levercellen beschadigd. Na verloop van tijd is er zoveel littekenweefsel gevormd dat levercellen afsterven.
Er zijn twee oorzaken waardoor een vervette lever kan ontstaan. De eerste oorzaak is het drinken van teveel alcohol. De tweede oorzaak is het eten van teveel -door de voedingsindustrie of snackbar bewerkt- voedsel. Een lever die te veel vet bevat, functioneert minder goed dan een schone, slanke lever.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
Stoffen die de lever belasten zijn: Alcohol. Verzurende voeding: koffie, vlees, sinaasappelsap. Suikerhoudende voeding en dranken (frisdrank, fruitsappen, energiedranken, koeken, ijs, gebak,…)
De chocolade vermindert de schade aan de bloedvaten en herstelt zo leverschade door alcoholmisbruik of ziekte. Dat blijkt uit onderzoek. De donkere chocolade zorgt ook voor een lagere bloeddruk in de lever en bevat veel antioxidanten die de beschadigde cellen uit het lichaam verwijderen.
minder eetlust. vermoeidheid en gevoel van zwakte. afvallen, of juist dikker worden door vasthouden van vocht. geelzucht: gele huid, geel oogwit, jeuk over je hele lichaam, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting (stopverfkleurig)
Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.
Groene thee is één van de genezende ingrediënten voor de lever. Het bevat antioxidanten zoals catechinen. Deze plantaardige antioxidanten verhogen de leverfunctie en helpen bij een soepele ontgifting van de lever.
Paracetamol beschadigt de lever op meer manieren dan gedacht. Dankzij een 'lever-op-een-chip' hebben Israelische onderzoekers dat detail voor het eerst in beeld gekregen, meldden ze onlangs in het Journal of Toxicology. Leverschade komt bij paracetamol vrij vaak voor, zelfs bij een geringe overdosis.
Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften. De meeste mensen die 's ochtends citroensap drinken wanneer ze opstaan, helpen zo hun lever om de afvalstoffen van die nacht beter af te voeren.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Een gezond levertje van een kip die buiten heeft kunnen lopen en verantwoord voer heeft gegeten, bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Lever is daarmee een belangrijke aanvulling binnen een gebalanceerde voeding.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.
Tip 2: lever ontgiften met appelsap
Appels zijn namelijk rijk aan vezels en appelzuur. Die combinatie helpt galblaasstenen te verzachten en verschillende infecties te voorkomen. Extra fijn is dat je met een simpel glas sap de lever helpt ontgiften op een natuurlijke manier. Zonder supplementen of andere toevoegingen.
De resultaten tonen dat extra-vierge olijfolie de lever het beste beschermt tijdens het ouder worden en daarmee de kans op leveraandoeningen kan verkleinen. Extra-vierge olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en is rijk aan antioxidanten .
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.