Paus Benedictus XVI verving in 2005 de tiara in zijn Pauselijk wapen door een eenvoudige mijter. De afhangende linten (infulæ) van de heraldische mijter dienen (net als bij de echte mijter) in wit (in de heraldiek zilver) of van goud te zijn en roodgerand te worden afgebeeld.
Liturgische kleding
Anno 2013 draagt de paus tijdens de Mis praktisch dezelfde kleding als een bisschop: Albe, amict, stola cingel, kazuifel, mijter, pectorale aan een gouden pectoraalkoord, witte solideo. De paus draagt verder altijd het pallium.
Een bisschop is het hoofd van de katholieke priesters in een bepaald gebied. Sinterklaas was de bisschop van het Turkse stadje Myra. Daarom draagt Sinterklaas ook de kleding van een bisschop. De mijter hoort daarbij.
Een kazuifel is een mouwloos opperkleed dat gedragen wordt door de priester als hij de eucharistie viert. Het is een van de paramenten die gebruikt worden in de Rooms-Katholieke Kerk. Het kazuifel draagt de priester over de andere liturgische kleding (albe, stola en cingel) heen.
De bisschop is volgens de YOUCAT als volgt te definiëren: “De opvolger van de apostelen; leider van een bisdom (deelkerk); als lid van het college van bisschoppen heeft de bisschop onder de leiding van de Paus deel aan de zorg voor de hele Kerk.” De naam is afgeleid van het Griekse 'episkopein' (van bovenaf op iets ...
Een Kardinaal verdient zo'n € 4000 tot € 5000 per maand. Dit is een brutosalaris, mede afhankelijk van de middelen van het Bisdom. In sommige gevallen zijn er ook regelingen zoals eindejaarspremie en vakantiegeld. Daarnaast kan een Kardinaal aanspraak maken op een reiskostenvergoeding.
Invloedrijk of niet, een paus krijgt geen loon uitbetaald. Maar het Vaticaan staat wel in voor al zijn kosten. Zo heeft Franciscus I een persoonlijke assistant en een secretariaat dat instaan voor zijn dagdagelijkse beslommeringen. Het loon van al deze mensen wordt betaald door het Vaticaan.
Een solideo, pileolus, zucchetto of calotta is een klein zijden hoofddeksel in de vorm van een bolkap, gedragen op de kruin door christelijke geestelijken in de Katholieke, Anglicaanse en Syrisch-Orthodoxe Kerk.
Paars wordt gebruikt tijdens de advent en de vastentijd en op andere boete- en voorbereidingsdagen. Bij uitvaarten komt paars ook steeds vaker voor in plaats van zwart. Paars staat symbool voor boete, inkeer en voorbereiding. De kleur kan gezien worden als zwart waar licht doorheen gloort.
Aan zijn rechterhand draagt de Sint een ring aan de ringvinger. Deze ring symboliseert zijn heilige band met de rooms-katholieke kerk en dient bij begroeting gekust te worden.
Rood is een van de liturgische kleuren die allemaal hun eigen betekenis hebben. Rood wordt in de kerk gedragen op feestdagen van de Heilige Geest, bijvoorbeeld Pinksteren, op Palmzondag en Goede Vrijdag en op feestdagen van martelaren (bloed). Waarom Sinterklaas rood draagt, is niet helemaal duidelijk.
In Nederland en België is de mijter vooral bekend als het hoofddeksel van Sinterklaas, een traditioneel figuur gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra.
Een altaar is een zware tafel of verhoogde plaats in de kerk waarop tijdens de eucharistieviering brood en wijn worden geplaatst. In het gewijde godshuis is het met chrisma gezalfde hoofdaltaar het symbool van Christus, vandaar dat gelovigen ervoor buigen..
Een deken is een priester die aan het hoofd staat van een dekenaat, een groepering van meerdere naburige parochies in een bisdom.
Kardinalen dragen rode, om precies te zijn scharlaken kleding, als teken van hun bereidheid hun bloed voor de Kerk te vergieten. De kleur wordt soms roodpurper genoemd, vandaar dat in Italië kardinalen ook worden aangeduid met porporati ('gepurperden').
Een kazuifel is een misgewaad voor priesters van de Latijnse Kerk. Het Nederlandse woord kazuifel is evenals het Franse en Engelse chasuble afkomstig van het Middeleeuws-Latijnse casubula, een nevenwoord van het Laat-Latijnse casula, dat een mantel met hoofdkap aanduidde.
Priester (hogere wijding) Diaken (hogere wijding) Subdiaken (hogere wijding) Exorcist (lagere wijding)
Monseigneur is een aanspreektitel. De min of meer informele titel wordt gebruikt voor prinsen, rooms- en oud-katholieke aartsbisschoppen en bisschoppen. Langere aanspreektitels voor deze hoogwaardigheidsbekleders zijn respectievelijk Uwe Koninklijke Hoogheid, Uwe Hoogwaardige Excellentie.
Kardinaal George Pell, de financiële topman van paus Franciscus, heeft de leden van het College van Kardinalen daar vandaag over ingelicht. Het totale bezit van het Vaticaan vertegenwoordigt daarmee een waarde van 2,6 miljard euro. De extra rijkdom is niet verkregen door illegale activiteiten, benadrukte Pell.
Naast vastgoed belegt het Vaticaan ook in staatsobligaties. Ook is het eigenaar van een mediabedrijf, dat boeken uitgeeft en televisieprogramma's maakt. Volgens onderzoekers heeft de Mormoonse kerk na het Vaticaan de grootste vastgoedportefeuille.
Als aartsbisschop van België krijgt André Léonard een bruto maandloon van 8.466,13 euro uitbetaald. Omgerekend is dat zo'n 101.593,56 euro bruto per jaar. Dit bedrag wordt - zoals voor alle geestelijken in ons land - voorzien door de Belgische Staat.
Nederland heeft er een kardinaal bij. Paus Benedictus heeft bekendgemaakt dat aartsbisschop Wim Eijk kardinaal wordt, waarmee Nederland nu twee kardinalen kent. Kardinaal is op de paus na de hoogste kerkelijke functie binnen de Rooms-Katholieke Kerk en alleen de paus bepaalt wie kardinaal wordt.
De kathedraal is de aangewezen plek voor de wijding van diocesane diakens en priesters, de wijding van de oliën tijdens de Chrismamis en de uitvaarten van bisschoppen van het bisdom. Een katholiek kerkgebouw wordt gewijd alvorens het officieel als godshuis in gebruik wordt genomen.