Het herstel na de operatie is persoonsgebonden en van de operatiemethoden afhankelijk. Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken, voordat u bent hersteld.
Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, kip, ei, noten, peulvruchten (bonen, erwten), melk, kwark en yoghurt. Eet 3 maaltijden. Als ontbijt of lunch kunt u een boterham of 2 crackers eten. Als avondeten mag u in totaal 200 gram rijst/aardappelen/groente en vlees.
Zijn de hechtingen bij ontslag nog niet verwijderd, dan wordt dit op de polikliniek of door de huisarts gedaan. Is de wond volledig gehecht en gesloten, dan geneest deze voor het grootste deel binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter zes weken.
Het gemiddelde herstel na een maagverkleining is drie tot zes weken. Dus met een beetje geluk ben je snel opnieuw actief. Uiteraard heb je heel wat factoren zelf in de hand. Hoe beter je je best doet om je herstel te bevorderen, hoe sneller je recupereert.
Als alles goed gaat kunt u in het algemeen binnen tien tot veertien dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. Hoelang u poliklinisch moet worden gecontroleerd, hangt natuurlijk samen met de aard van uw ziekte.
Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat je goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en dat het herstel soms korter maar ook langer kan duren. De resultaten op langere termijn zijn goed.
Vaak is het zo dat in de eerste weken/maanden de kilo's er het snelst afgaan. Gemiddeld vallen patiënten in het begin 1 kilo per week af. Dit is natuurlijk het gevolg van de kleine maag.
Gemiddeld valt u 5 kilo per maand af. Eén jaar na de operatie zit u meestal op het maximale gewicht dat u kunt afvallen.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
Gastric bypass
Het grootste deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm worden 'kortgesloten'. Het risico op complicaties is niet min (bij 10 tot 20% van de personen), maar veruit de meesten verliezen ook drastisch veel gewicht, wat hun gezondheid ten goede komt.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Na maagverwijdering is het belangrijk om rustig te eten, goed te kauwen en vaker op de dag kleine maaltijden te nemen. Eet rustig en kauw goed. Hierdoor is de kans op verslikken en/of het niet willen zakken van het voedsel het kleinst. Ook kan het voedsel dan zo goed mogelijk verteerd worden.
Gebruik een voeding met voldoende voedingsvezel. Een vezelrijke voeding blijft langer in het restant van de maag en heeft een gunstig effect op de darmwerking. Rijk aan vezels zijn bijvoorbeeld bruin- en volkorenbrood, groente en fruit. Gebruik niet te veel vocht tijdens de maaltijd.
Dit wordt veroorzaakt door het verlies van de maagfunctie. Er is minder of geen opslag mogelijk van voedsel in de maag. Voedsel komt dan te snel in de dunne darm terecht, waardoor deze vocht uit het bloed aantrekt. Hierdoor is minder vocht aanwezig in de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt.
Omdat de naden van de verkleinde maag nog goed aan elkaar moeten groeien, mag u de eerste twee weken na de operatie alleen vloeibaar of gepureerd voedsel gebruiken. De broodmaaltijden kunt u vervangen door havermout, Brinta of bambix.
Wat ook meespeelt: doordat je lijf zich heeft aangepast aan te weinig brandstof (spaarstand), kun je al van maar weinig eten toch dikker worden, of niet afvallen. Dat je zo gemakkelijk en snel weer aankomt is niet zo vreemd, want je kunt DE OORZAAK van je overgewicht niet oplossen met een gastric bypass.
Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat je goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en dat het herstel soms korter maar ook langer kan duren. Over het algemeen gaat het herstel na een gastric sleeve operatie wat langzamer dan na een gastric bypass operatie.
hevige pijn. harde buik. geen ontlasting en geen winden. (bloed)braken.
Operatiemethoden maagverkleiningsoperaties
Gastric sleeve resectie (deel van maag verwijderen); gastric bypass (maag bypass); mini gastric bypass (alternatieve maag bypass); heroperatie / revisiechirurgie.
Leven zonder maag of met maar een stuk van de maag is mogelijk, al is wel een aanpassing van voeding en de manier van eten nodig.
Ook groentesappen en gebonden soep waarvan vulsel (groenten en/ of vlees) is fijngemalen zijn goede mogelijkheden in deze periode! Verdeel 3 porties van 150-200 ml zuivelproducten en eventueel een keer een gladde soep over de dag.
Patiënten kunnen na een gastric bypass of sleeve gastrectomie zeker nog op restaurant. Na een vermageringsoperatie is het niet de bedoeling dat patiënten moeten inboeten op hun sociale activiteiten, integendeel.
Tussendoor Gebruik tussendoor gepureerd fruit (maximaal 2 stuks) en/of melk,- en melkproducten. Vanaf dag 18 kunt u zacht fruit eten, van belang is dat u goed fijn kauwt. Vanaf dag 19 kunt u alle soorten fruit gebruiken. Dranken Gebruik thee, koffie zonder suiker.
Sporten. Voor lopen en fietsen zijn er geen beperkingen. Na twee weken mag u zwemmen maar alleen als de wondjes dicht zijn. Krachttraining na vier tot zes weken.