In het donorpaspoort staat hoe de donor er ongeveer uitziet, persoonlijkheidskenmerken en de leefsituatie. Wanneer je jonger bent dan 16 jaar, sturen wij je moeder een bericht over je aanvraag. Je moeder kan ook een kopie van het 'donorpaspoort' krijgen. Voor deze aanvraag heb je een Digid nodig.
Er is een toenemende vraag naar behandelingen met donorsperma. Het aantal kinderen dat per donor verwekt mag worden, is beperkt tot maximaal twaalf gezinnen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende donoren zijn die bereid zijn hun sperma af te staan.
Je kunt gegevens opvragen via de website Donorgegevens.nl. Als je tussen 12 en 15 jaar bent, kun je alleen lichamelijke kenmerken en sociale gegevens van je donor opvragen. Zoals bijvoorbeeld de haarkleur of wat voor soort werk je donor doet. Als je jonger bent dan 12 jaar, kunnen je ouders deze informatie opvragen.
In Nederland zijn behandelingen met gedoneerd sperma, eicellen en embryo's toegestaan en hebben heteroseksuele paren, lesbische paren en alleenstaanden toegang tot deze behandelingen. Donoren ontvangen voor hun donatie geen betaling, alleen een onkostenvergoeding.
B-donoren zijn de mannen die bij een spermabank hun sperma afstaan. Volgens artikel 2 lid 1 sub b en artikel 3 van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting hebben kinderen van deze B-donoren het recht om vanaf het moment dat ze twaalf jaar zijn geworden een aantal basisgegevens over hun zaaddonor op te vragen.
Sinds de komst van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (2002) is bij ons fertiliteitslaboratorium de anonimiteit van nieuwe spermadonoren opgeheven. Dat wil zeggen dat het niet meer mogelijk is om anoniem sperma te doneren.
Je kunt in principe elke week een keer doneren. Na verloop van tijd kan de bloedcontrole worden herhaald om te controleren of je gezondheidstoestand nog steeds in orde is. Het sperma van een donor mag wettelijk slechts bij zes verschillende vrouwen gebruikt worden om een of meerdere kinderen te verwekken.
Alle gezonde mannen tussen 18 en 45 jaar komen in aanmerking om spermadonor te worden.
Voor een donorcontract met een bekende donor hoef je geen kosten te maken bij een notaris. Want een donorcontract dat je zelf maakt op basis van een voorbeeld is net zo geldig.
in de twee tot drie dagen voor de donatie moet je je onthouden: je mag geen zaadlozing krijgen of uitlokken, vervolgens ga je naar de spermabank, waar je je kan terugtrekken in een apart, afgesloten kamertje, daar masturbeer je en vang je al het sperma op in een steriel potje, je geeft dat staaltje af, en klaar.
Alleenstaande vrouwen met een kinderwens, lesbische koppels of heteroseksuele koppels waarbij de man onvruchtbaar is, kunnen kiezen voor kunstmatige inseminatie met donorsperma. Bij donorinseminatie maak je altijd gebruik van ingevroren sperma uit de spermabank.
Vertel uw kind in plaats daarvan dat hij een spermadonor is (“een man die sperma heeft gegeven”). Op die manier heeft uw kind de antwoorden bij de hand als vrienden vragen stellen. Het geeft het kind een gevoel van veiligheid dat het de vraag zelf kan beantwoorden: “Ik heb geen papa.
Sinds 1 juni 2004. Toen is in Nederland de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in werking getreden. De wet geldt voor sperma-, eicel- en embryodonoren. Er kan alleen gedoneerd worden als de donor ermee instemt dat zijn of haar gegevens landelijk geregistreerd worden.
Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Zijn uw kinderen jonger dan 18 jaar dan komen ze er niet in te staan. U beslist als ouder of voogd over de keuze van het doneren van organen en weefsel.
Kosten van de KID behandeling:
De overheid zal dit in plaats daarvan de komende jaren vanuit een subsidie vergoeden. Omdat er geen eigen risico afspraken hierover zijn, moeten patiënten 192,50 Euro zelf bekostigen voor het fertiliteitsonderzoek.
Via de Fiom KID-DNA Databank
Sinds de oprichting van de Fiom KID-DNA Databank in 2010 hebben 886 donoren en 2.674 donorkinderen zich aangemeld (t/m 31 augustus 2022).
Kan een donor het kind erkennen? Voor erkennen is toestemming van de moeder die bevalt van het kind nodig. Wanneer deze moeder ermee instemt dat de donor het kind erkent, dan kan de donor het kind erkennen.
Wanneer je met behulp van een bekende donor zwanger wil worden is het nodig om een donorcontract op te laten stellen. Zo'n bekende spermadonor wordt ook wel een 'C donor' of een 'donor plus' genoemd.
U kunt zelfinseminatie tijdens het vrijen toepassen. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is vergelijkbaar met de zwangerschapskans via gemeenschap en is ongeveer 15% per maand.
Wetgeving rond eiceldonatie
Wel mag je als donor een onkostenvergoeding ontvangen voor medische kosten, reiskosten en bijvoorbeeld opvangkosten van de kinderen. Er is een uitzondering op deze regel: als je doneert bij één van de Nederlandse eicelbanken, krijg je wel een vergoeding. Deze bedraagt momenteel €680.
Het sperma kan gebruikt worden voor verschillende behandelingen zoals Kunstmatige Inseminatie van Donorsperma (KID) of eventueel voor een In Vitro Fertilisatie (IVF-behandeling).
In het donorcontract leg je onder andere vast of je wil dat de donor wel of juist niet juridisch de vader van het kind wordt. Ook leg je bijvoorbeeld vast hoeveel contact er in de toekomst zal zijn tussen het kind en de donor. Een donorcontract is heel belangrijk voor de toekomst.
Bij intra-uteriene inseminatie (IUI) of kunstmatige inseminatie worden de meest zaadcellen uit het sperma geselecteerd en via een fijn buisje hoog in de baarmoeder gebracht. Daar zoeken ze verder hun weg naar de eicel(len).
Rechten en plichten van anonieme donoren
Donorkinderen hebben goede bedoelingen bij het zoeken naar de donor. Ze zijn niet op zoek naar een vaderfiguur of een erfenis maar naar informatie over zichzelf.
Een bewust alleenstaande moeder (BAM) is een vrouw met een kinderwens die ervoor kiest om alleen een kindje te krijgen. Na deze bewuste keuze gaat zij een traject in bij een ziekenhuis of vruchtbaarheidskliniek en maakt zij doorgaans gebruik van een zaaddonor.