Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad.Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Voorbeelden hiervan zijn kersen, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, avocado's en olijven. Ook vallen walnoten en bramen hieronder. De hele vrucht is in principe giftig, maar zorg er zeker voor dat je beestje de pit niet te pakken krijgt. In de pit zit namelijk cyanide.
Stro is te hard voor konijnen en kan verstoppingen veroorzaken. Brood is lekker, maar ook erg zout, dus: liever niet doen! Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen veroorzaken. Het konijn heeft ze ook niet nodig voor de tanden en kiezen, dus geef deze niet.
Geef komkommer met mate!
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al.
Konijnen kunnen appels en de schil eten, maar alleen met mate. Voer uw konijn slechts 1 of 2 plakjes appel per week. Hoewel appels rijk zijn aan flavonoïden, antioxidanten en vezels, zijn ze ook rijk aan suiker.
Konijnen hebben een hekel aan de geur van rauwe eieren, hoewel ze er na verloop van tijd wel aan kunnen wennen. Schud het ei in een spuitfles met een brede spuitmond en sproei het op je planten of rond je gazon.
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's!
Konijnen zijn dol op de bladeren en stengels van paardenbloemen. Dit kunt u zelf buiten plukken om uw konijn lekker te verwennen. Ook gras valt goed in de smaak bij konijnen. Een gezond dieet voor konijnen bestaat uit weinig droogvoer, voldoende groenvoer, onbeperkt hooi en af en toe fruit.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad. Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten.
Het dieet voor je konijn bestaat uit een combinatie van hooi, biks, groente/kruiden en natuurlijk vers water. Fruit en snoepjes zijn een lekkernij voor je konijn en dat mogen ze maar in kleine mate krijgen. Naast het voer dat jij aan je konijn geeft, moet hij ook de blindedarmkeutels die hij produceert, opeten.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht.
Konijnen, ook de voedsters, markeren hun territorium voornamelijk door met de onderkant van hun kin, waar geur afscheidende klieren zitten, tegen allerlei voorwerpen aan te wrijven. Daarom kan het gebruik van uitwerpselen wat dit betreft erg meevallen.
Er kunnen verschillende redenen zijn. - Lichamelijke kwaal. Wanneer je konijn altijd zindelijk was, en ineens begint naast de wc te plassen zou je het eerst kunnen denken aan een gezondheidsprobleem zoals een infectie aan de urinewegen, blaasgruis, blaasstenen of een nierziekte.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Veel mensen beweren dat konijnen geen brood mogen eten; Het is een fabel, maar met zoveel dingen van het voedsel bij konijnen, moet het met mate gegeven worden. Je hoeft dus geen half brood per konijn te geven. Een halve boterham per konijn per dag is meer dan voldoende. Liefst ook droog brood in plaats van vers.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Ja, konijnen kunnen tomaten eten. Echter, je moet alleen maar rijpe tomaat geven aan je huisdier konijn als een traktatie. U moet er ook rekening mee houden dat tomatenbladeren, -stengels en -planten giftig kunnen zijn voor konijnen en moeten worden vermeden.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.