De Conventie van Genève (Verdrag van Genève, Vluchtelingenverdrag), is een Verdrag van de Verenigde Naties uit 1951 waarin bepaald wordt wie als vluchteling erkend moet worden, en welke rechten die persoon daardoor krijgt.
Verdrag (II) van Genève gaat over de verbetering van het lot van gewonden, zieken en schipbreukelingen van de strijdkrachten op zee. Verdrag (III) van Genève gaat over de behandeling van krijgsgevangenen. Verdrag (IV) van Genève gaat over de bescherming van burgers in oorlogstijd.
Een conventie is een gangbare of verwachte manier van handelen binnen een groep of gemeenschap.
Regels in oorlogstijd
De hoofdregels zijn simpel: Spaar burgers, gewonde en zieke soldaten, krijgsgevangenen en medische hulpverleners. Gebruik geen wapens die geen onderscheid kunnen maken tussen strijders en burgers of onnodig lijden en schade veroorzaken.
Je mag geen geweld tegen burgers gebruiken
Tot deze groep behoren gewone burgers, maar ook bijvoorbeeld krijgsgevangen, gewonde of zieke soldaten, doden en medisch en humanitair personeel. Het is ook niet toegestaan om expres gebouwen en diensten aan te vallen die deze mensen helpen om te overleven.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Hoewel Hugo de Groot zeker niet de eerste schrijver is die schreef over het oorlogsrecht (Alberico Gentili ging hem reeds voor, en ook bij Francisco de Vitoria zijn sporen van humanitair oorlogsrecht te vinden), wordt hij toch vaak als grondlegger van het internationaal humanitair recht gezien.
Het voeren van een oorlog is volgens het internationaal recht in beginsel onrechtmatig. Ook het dreigen met geweld valt onder dit artikel. De landen zijn allemaal soeverein en gelijk en het zou een inbreuk maken op de soevereiniteit van een land als er gedreigd wordt met oorlog of als er oorlog gevoerd wordt.
Een burgeroorlog of intrastatelijke oorlog is een oorlog waarbij de strijdende partijen deel uitmaken van dezelfde staat (hetzelfde land of rijk). Burgeroorlogen worden vaak uitgevochten om religieuze, etnische of politieke redenen, maar soms is het eenvoudigweg een strijd tussen twee rivaliserende groepen.
conventie:
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: conventie (zn) : formaliteit, gebruik, gewoonte, mores, omgangsvorm, regel, usance.
In een rechtszaak eist de eiser iets van de gedaagde. Een reconventie is een tegeneis of tegenvordering op de eiser. Een reconventie wordt ook wel eis in reconventie genoemd.
Geheel van stilzwijgend aanvaarde, maar vaak ook expliciet geformuleerde opvattingen omtrent de literatuur van een bepaalde periode (verwachtingshorizon, zie receptieonderzoek). Conventies functioneren als een soort van 'afspraak' tussen de schrijver en zijn milieu-publiek (zie lezer).
Het humanitair oorlogsrecht begrenst de middelen en manieren van oorlogvoering en beschermt personen die niet, of niet langer, deelnemen aan de gewapende strijd, zoals burgers en gewonde of gevangen genomen strijders. Het humanitair oorlogsrecht beoogt een evenwicht te vinden tussen humaniteit en militaire noodzaak.
Humanitair recht is een benaming voor oorlogsrecht: het recht dat volgens de Geneefse verdragen geldt tijdens gewapende conflicten. Mensenrechten gelden ook buiten gewapende conflicten.
Op 6 mei 1919 bereikten de landen een akkoord. De Duitse regering werd naar Versailles ontboden en kreeg daar een verdrag gepresenteerd waarover niet meer kon worden onderhandeld. Na enig verzet van de Duitse regering werd dit verdrag op 28 juni in de Spiegelzaal van Versailles ondertekend.
"Een oorlog duurt gemiddeld 10 jaar, wie zegt dat dat deze keer niet zo is?" Aldus Francisco van Jole bij de collega's van De Nieuws BV.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd België bezet door Nazi-Duitsland. De bezetting begon met de inval op 10 mei 1940 en duurde tot de uiteindelijke bevrijding vanaf begin september 1944 tot aan het laatste deel op 1 oktober 1944. Later werd nog een deel opnieuw bezet tijdens het Ardennenoffensief.
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
het verbod op methoden en middelen van oorlogvoering die onnodig leed en buitensporige verwondingen veroorzaken; bescherming; menswaardige behandeling.
Internationaal recht is ten eerste het straf- en privaatrecht tussen staten (ook volkenrecht genoemd) en ten tweede het recht dat boven nationaal recht gaat. De mensenrechten die in internationale verdragen zijn vastgelegd vallen onder de laatste categorie.
Binnen de tradi- tionele duale oorlogsethiek wordt namelijk bij het aanwenden van geweld op een vrij eenvoudige wijze een onderscheid gemaakt tussen twee categorieën van personen: diegenen die actief betrokken zijn bij de vijandelijkheden (de combattanten) en die- genen die dat niet zijn (de non-combattanten).
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog. Dat komt door de geografische ligging (ver ten noorden van Europa, in het midden van de Atlantische Oceaan) en de pacifistische traditie.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Wil de term 'Derde Wereldoorlog' echter zeggen dat de oorlog van 1939 tot 1945 ook echt de 'tweede' was die wereldwijd werd gevoerd?