Op je boardingpass staat alle belangrijke informatie over je vlucht. Op de luchthaven wordt er om je boardingpass gevraagd wanneer je door de security gaat en bij het boarden van je vlucht.
Waar het ticket als bevestiging van de reis kan worden gezien, is een boarding pass of instapkaart nodig om ook daadwerkelijk aan boord van een vliegtuig te kunnen gaan. Je ontvangt deze boarding pass op het moment dat je bent ingecheckt. Met deze boarding pass heb je vervolgens toegang tot de vlucht.
De papieren boardingpass print je thuis uit en neem je altijd mee naar de luchthaven. Let op! Je kunt de papieren boardingpass niet op je mobiel laten zien. Download de boardingpass op je mobiel via de QR-code die na het inchecken op je scherm verschijnt.
Een boardingpass is een ticket dat je toegang geeft tot het airport, het vliegtuig en vaak ook een bepaalde zitplek in het vliegtuig. Je boardingpass ontvang je na het vertonen van je E-ticket en een geldig reisdocument aan de incheckbalie.
Als je online incheckt voor jouw vlucht kun je thuis zelf jouw boardingpass opslaan in een handige app (wallet bijvoorbeeld) of openen vanuit jouw mail wanneer je de boardingpass nodig hebt. Als je alleen met handbagage reist, kun je meteen doorlopen naar de security check.
Je kunt handbagage afgeven bij de check-in balie. Zo heb jij je handen vrij en ga je sneller door de controle. Stop dan wel je waardevolle spullen zoals documenten, elektronica en medicijnen in je accessoire, zodat je die aan boord hebt.
Voordat je online incheckt raden we je aan om alle persoonsgegevens goed te checken en er zeker van te zijn dat je over alle (reis)documenten beschikt die nodig zijn voor jouw vlucht ( geldig paspoort/ geldige identiteitskaart, evt. visum en andere benodigde reisdocumenten).
Een e-ticket is hetzelfde als een vliegticket. Op een e-ticket staan je vluchtschema, ticketnummer en eventuele extra's vermeld. Uiterlijk binnen 3 dagen na betaling wordt jouw vliegticket per mail verstuurd. Je boekingsbevestiging geldt als officiele bevestiging van jouw gereserveerde vlucht.
Je kunt de boarding pass op gewoon printerpapier printen. Vergeet niet zowel de heen- als terugreis te printen. Bij het inchecken krijg je je echte ticket en boardingpass. Toegevoegd na 2 minuten: Op de luchthaven je boardingpass laten printen kan ook, maar dat kost € 60,-.
Controleer of de printer aan staat en correct is aangesloten op de computer. Controleer of de printer genoeg geheugen beschikbaar heeft en sluit programma's die je niet gebruikt. Probeer om het ticket te printen als afbeelding: Open het PDF bestand.
Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je vanaf 24 uur voor vertrek inchecken op hun website of via hun app. Je boardingpass kun je printen of in veel gevallen bij de gate laten scannen vanaf je smartphone of tablet. Thuis online inchecken is ideaal als je reist met alleen handbagage.
We raden je aan je ticket uit te printen, ofwel met behulp van het bevestigingsmailtje, ofwel via onze website. Je bent strikt genomen niet verplicht om je ticket uit te printen, maar op sommige luchthavens wil het incheckpersoneel wel uitgeprinte tickets zien.
Wanneer je een ticket boekt ontvang je eerst de boekingsbevestiging. Dit is jouw geldige bewijs van je vluchtreservering. Je ontvangt je e-ticket(s) uiterlijk binnen 3 dagen in je mailbox. Vertrek je binnen 48 uur?
Dit kan vanaf 30 uur tot 4 of 1 uur voor vertrek. Je ontvangt dan een e-mail en kunt direct via de link in deze e-mail inchecken. Na het inchecken kun je je boardingpass downloaden op je mobiele telefoon of printen.
De vertrekhal waar je op Schiphol naartoe moet, hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen incheckbalies die verdeeld zijn over de verschillende vertrekhallen. Ga dus altijd na waar de incheckbalies van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, te vinden zijn.
3 uur van tevoren aanwezig op het vliegveld
Check van tevoren bij de vliegmaatschappij hoe laat voor vertrek je aanwezig moet zijn. Wil je het ruim nemen? Zorg dat je voor Europese vluchten 3 uur van te voren op de luchthaven bent. Het is niet nodig om eerder dan 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn.
Je kunt bij sommige vliegtuigmaatschappijen er zelfs voor kiezen om je boardingpass per sms te ontvangen in de vorm van een QR-code, of je kiest voor de digitale Passbook app waarin je de boardingspass bewaard op je smartphone. Online inchecken is natuurlijk alleen een voordeel als je geen bagage hoeft in te checken.
Tijd is dus zeer kostbaar op de luchthavens. Een andere reden is dat het grondpersoneel van de airline vanaf een uur voor vertrek de laatste dingen bij de gate regelt. Hieronder vallen onder andere de controle of alle passagiers aanwezig zijn, zit alle ruimbagage aan boord en is er wel voldoende brandstof getankt.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Zit het bagagevak vol, dan gaat je handbagage gratis mee het ruim in. Een handtas of laptoptas mag sowieso mee de cabine in.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen.
Bij het inchecken op de luchthaven wordt na controle van het paspoort of de ID-kaart een instapkaart gegenereerd, waarmee je dan aan boord kunt gaan. Daarnaast kan de passagier alle bagage, die hij of zij niet de cabine mee in wel nemen, afgeven bij de incheckbalie.