Veel beginnende surfers vergeten hun nek, voeten, enkels en gezicht (met name neus&oren) in te smeren en lopen een zonnesteek of ernstig verbrande huid op. Smeer je daarom HEEL goed in met een hoge factor zonnebrand of beter nog met sunblock. Zonnebrand filtert de zonnestralen maar laat vaak nog wel uv-straling door.
Daarom is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand! Veel surfers dragen zinc, dit is waterproof zonnebrand wat uren op je gezicht blijft zitten én je ziet er ook nog eens uit als een ervaren surfer! Vergeet ook niet je lippen in te smeren.
Vooral je gezicht en nek verbranden snel. Hier heb je speciale Zink voor, dit prikt niet in je ogen en blijft zelfs in het water goed zitten. De rest van je lichaam heeft ook bescherming nodig, je wil natuurlijk niet die wetsuit blijven zien als je het niet meer aan hebt. Factor 50 is zeker niet overdreven.
Naast het krijgen van meer spierdefinitie, is surfen ook een goede cardiotraining en vergroot het je spieruithoudingsvermogen. Je gebruikt voornamelijk je schouder-, rug- en tricepspieren. Sta je eenmaal op je board, dan gebruik je ook je core en beenspieren.
Leren golfsurfen voelt in het begin heel onwennig en moeilijk. De vooruitgang is vaak traag en vermoeiend en kan erg verschillen per persoon. Zo pakken sommigen na hun eerste surfles al een golf en anderen pas na het volgen van drie intensieve surflessen.
In de zomer is het extra oppassen: zwemmen of surfen met zachte lenzen wordt afgeraden, omdat in het oppervlaktewater veel bacteriën zitten. Wie dat toch wil doen, moet volgens het AD zijn lenzen direct na het zwemmen schoonmaken.
Het ligt er een beetje aan hoe vaak je surft om een inschatting te maken hoeveel je moet oefenen voor je een golf kan surfen. Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
Zuid-Frankrijk is de ideale spot om te leren surfen voor beginners. De combinatie van goede golven en het mooie klimaat maakt het de ideale bestemming voor een surfvakantie voor beginners.
Leren surfen is oefenen, oefenen en nog meer oefenen
Vaak zijn ze 2 tot 3 uur waarvan je het grootste gedeelte ook echt in het water ligt. Vaak heb je tijdens een eerste les een half uur tot 45 minuten les op het droge waarbij de techniek van het peddelen en de techniek van het staan uitgelegd worden.
Na een maand, of wanneer je litteken lichtroze en nauwelijks zichtbaar is, kun je er weer voorzichtig mee in de zon. Gebruik hoe dan ook altijd zonnebrand met minimaal factor 30, zoals de ALHYDRAN SPF 30. Na 1 tot 2 jaar kun je meestal weer 'normaal' met je litteken in de zon.
Het is een zonnebrandcrème in de stick super geconcentreerd, met een graad van bescherming van 50, die het bezit van een minimum van 4 uur in het water , ook onder extreme omstandigheden.
SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonverbranding optreedt.
Surfen is een sport die je moet leren met vallen en opstaan. Omdat het nogal lastig kan zijn om de juiste technieken onder de knie te krijgen in het water, zul je op het land moeten beginnen met oefenen. Je surfinstructeur zal dit ook aangeven.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Als je wilt leren windsurfen, moet je geen rugklachten hebben en over een solide basisconditie en spierkracht beschikken. Een andere basisvereiste is een goede zwemvaardigheid. Tip: de ideale voorbereiding op je eerste surfles zijn balanstraining en oefeningen voor een sterkere rug.
Surfen in Nederland kan jaarrond. In de herfst/winter hebben we meer wind en werkt het systeem met depressies vaker en kun je dus met grote regelmaat hele goede golven verwachten. In de zomer is surfen ook goed mogelijk.
Down-the-line. Down-the-line is een term die surfers gebruiken wanneer zij de ongebroken golf naar links of naar rechts surfen. De surfer blijft dan voor het brekende deel van de golf surfen.
Douchen met contactlenzen.
Het is beter om niet te douchen terwijl u uw contactlenzen draagt. Kraanwater, inclusief douchewater, kan vol zitten met niet zo vriendelijke organismen. Uw lenzen zijn in principe kleine sponsjes en kunnen water absorberen die bacteriën en schimmels bevatten.
Is slapen met lenzen gevaarlijk? Ja, slapen met uw lenzen in kan erg nare gevolgen hebben! Het is voor uw ogen niet verstandig dat u de hele nacht met uw lenzen in slaapt. Het hoornvlies wordt hierdoor niet voldoende van zuurstof voorzien, waardoor u 's morgens met droge ogen wakker wordt.
Over het algemeen wordt zwemmen met lenzen afgeraden. De Amerikaanse Optometristen Vereniging (AOA) geeft zelfs als advies dat je naast zwemmen in de zee of zwembad ook je lenzen uit moet doen onder de douche. Naast de bacteriële infecties die je kunt oplopen, raak je lenzen ook gemakkelijk kwijt tijdens het zwemmen.
Net zoals bij het skaten, is de voet die je bij het steppen vooraan zet meestal dezelfde voet als tijdens het surfen. Hier zet de rider zijn rechtervoet vooraan. Hij is dus goofy. Als je je echter niet comfortabel voelt op je board, probeer dan eens om je andere voet vooraan te zetten.