Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Ga naar het instellingenmenu.Kies voor Batterij & energiebesparing.Tik op Batterijgebruik.Hier zie je welke apps de meeste energie verbruiken.
Locatie bijhouden, notificaties en pushberichten slurpen energie. Iedere notificatie verbruikt een beetje stroom, omdat jouw smartphone als het ware steeds weer opnieuw wakker schrikt. Voordat je het doorhebt krijg je AD-meldingen, actuele updates over neerslag, al je mails en WhatsApp-berichten geserveerd.
Zware apps zijn eveneens grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan apps als Netflix, Spotify en WhatsApp. Zorg ervoor dat deze apps niet op de achtergrond ingeschakeld blijven als u deze niet gebruikt. Ook hiermee kunt u uw batterij flink besparen.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Elke iPhone en Android-smartphone heeft een spaarstand. Door deze te activeren verbruikt onder andere de processor minder energie, zodat je smartphone langer mee gaat op één lading. Je smartphone is dan iets langzamer, maar het is een handige maatregel als je batterij minder dan 10% energie heeft.
De grootste boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Twitter, Google Maps, Instagram en Skype. Maar hoe deze apps de batterijduur van jouw eigen smartphone beïnvloeden hangt af van een aantal verschillende factoren. Al deze apps blijven je volgen, ook al gebruik je deze apps niet actief.
Een oplaadbare batterij kan naarmate ze langer gebruikt worden steeds minder energie opslaan. Dat noemen we degradatie. Gemiddeld verliest een elektrische autoaccu ieder jaar rond de 2% capaciteit.
Tik op Sluimerende apps. Onder 'Automatisch toegevoegd' staan apps die al een periode niet gebruikt zijn en daarom door Android in de sluimerstand zijn gezet. Onder 'Toegevoegd door gebruiker' staan apps die uzelf hebt gesluimerd.
Android-telefoon
Open de app en kies in het menu voor Diagnoses.Tik vervolgens op Batterij om deze te testen.
Als u de Play Store-app wilt gebruiken, moet u achtergrondgegevens inschakelen voor uw apparaat. Dit betekent dat apps gegevens kunnen downloaden voor toekomstig gebruik of meldingen kunnen weergeven, ook als u de app niet gebruikt. De instellingen zijn voor elke versie van Android verschillend.
Laat je telefoon nooit de hele nacht opladen
Veel mensen stoppen voor het slapen hun telefoon in de lader, en halen hem er na het opstaan er weer uit. Hierdoor slijt de batterij snel, omdat je telefoon constant van 99% weer naar 100% gaat. Dit laatste procentje veroorzaakt de meeste slijtage.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Het is verstandig om het accu-percentage van de batterij ergens tussen de 20 en de 80 procent te houden. De chemische structuur van een lithiumbatterij, het type wat er in een EV zit, is namelijk onderhevig aan degeneratie naarmate de jaren vorderen.
Alkaline batterijen kunnen ongeveer 4-6 jaar bewaard worden, lithium batterijen 8-10 jaar en hoorbatterijen ongeveer 3-4 jaar. Bij niet-oplaadbare batterijen wordt meestal op de verpakking en in sommige gevallen op de batterij zelf een datum aangegeven.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Net zoals helemaal opladen, is helemaal leeg laten lopen ook niet goed. In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen.