Hoe weet u dat wat u ruikt aardgas is? De geur is niet te verwarren met iets anders. Aardgas ruikt immers naar rotte eieren. Net omdat die geur zo onaangenaam is, helpt het om eventuele lekken op te sporen.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
Ruikt u gaslucht, hebt u geen elektriciteit of gas meer of hebt u een meterstoring? Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar. Uw melding komt terecht bij uw netbeheerder voor gas en elektriciteit.
Vooral in huizen met een verouderde gasinstallatie is het gevaar van gaslekken groot. Door ontsnapte gaslucht kan een explosie ontstaan en bestaat de kans op verstikking. Aan gas is daarom een typische, doordringende geur toegevoegd. Zo wordt u op tijd gewaarschuwd voor een gaslek of openstaande gaskraan.
Je kan vergiftigd worden wanneer je bepaalde gassen inademt of bepaalde middelen snuift. Een giftige stof kan voorkomen in poeder, in gasvorm of in kleine druppeltjes in de lucht. Sommige giftige stoffen worden snel opgenomen in het bloed door je longen.
Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit.
U kunt last hebben van misselijkheid (en braken), vermoeidheid en lichte hoofdpijn. Sommige mensen voelen zich ook verward en krijgen een versnelde hartslag. Als de hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte toeneemt kunt u bewusteloos raken of ernstige blijvende schade oplopen aan uw gezondheid.
Toch kunnen gaslekken ontstaan. Bijvoorbeeld door een slechte of verouderde aansluiting van de gasleiding op een gasfornuis, geiser of gaskachel. Vooral in huizen met een verouderde gasinstallatie is het gevaar van gaslekken groot. Ontsnapte gaslucht kan ontploffen en verstikking veroorzaken.
Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.
Propaangas, aardgas of butaangas zijn van nature kleur- en geurloos. Maar wat ruiken we dan? Het gas stinkt doordat er dus een geurstof aan wordt toegevoegd, namelijk ethaanthiol of methaanthiol. Ethaanthiol, ook wel ethylmercaptaan genoemd, is een organische zwavelverbinding met als brutoformule: C₂H₆S.
Uit veiligheid wordt er wel een geur toegevoegd aan het gas voordat het bij uw thuis geleverd wordt. Hoe weet u dat wat u ruikt aardgas is? De geur is niet te verwarren met iets anders. Aardgas ruikt immers naar rotte eieren.
Een lekkende gasleiding kan verstikking en ontploffing veroorzaken. U dient zelf eerst zo snel mogelijk de hoofdkraan van uw gasmeter dicht te draaien en het huis te ventileren. Gebruikt geen vuur en schakel direct een erkend loodgieter in om het gaslek te detecteren en te repareren.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Inademen: De effecten zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, zwakheid en verwardheid. Bij blootstelling aan hoge concentraties kan bewusteloosheid snel optreden waardoor een levensbedreigende situatie kan ontstaan.
Een klein gaslek detecteren doet u gemakkelijk zelf met een gaslekdetector. Dit apparaat meet de concentratie propaan en methaan in de lucht. Een andere, heel makkelijk manier hoe u de locatie van het gaslek opspoort, is door gebruik te maken van zeepsop: Maak zeepsop met afwasmiddel en water.
Gooi wat afwasmiddel in een emmer water en draai vervolgens de gaskraan open. Daarna smeert u de gehele slang en aansluiting in met het sopje. Zorg wel dat er overal voldoende sop zit. Wanneer er en lekkage is, ziet u dit direct aan het sop.
Gaslek in huis verzekeren
Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen ontploffingsschade als gevolg van een gaslek. Mocht je dus een kapotte vloer of muur hebben, dan worden de kosten om dit te repareren vergoed.
Stel, je laat je gasfornuis open staan of er ontsnapt gas uit een kapotte leiding. Dan vult je huis zich met gas. Dat gas verbrandt niet zomaar in één keer, maar wel bij een vlam of een vonkje elektriciteit. De schade van een explosie is groot.
Wat is lachgas? Lachgas is een onzichtbaar gas. Het ruikt zoet en heeft ook een zoete smaak. Het gas wordt als vloeistof bewaard in stalen cilinders of patronen.
Propaan– en butaangas zijn net als aardgas geurloos. Om eventuele lekken te kunnen opsporen wordt een sterke, slecht ruikende stof aan het gas toegevoegd. De geur die je dan ruikt is te vergelijken met de geur van rotte eieren.
Een gasexplosie kan ontstaan wanneer een ontstekingsbron een explosief mengsel van een brandbaar gas en zuurstof (buitenlucht) tot ontsteking brengt. Een explosief gasmengsel ontstaat bij een mengverhouding van 5-10% methaan en 90-95% lucht.