Overal op je tong proef je zoet, zuur, zout, bitter en umami, sinds enkele jaren de vijfde smaak. Het is dus niet zo dat je zoet op het puntje van je tong proeft en bitter aan de zijkant.
Onze smaakpapillen herkennen zuur, zoet, zout, bitter en umami. Het maakt voor je tong niet uit op welke temperatuur ze je eten proeft: ze herkent de vijf basissmaken altijd even goed.
Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, grillen, stomen en stoven.
Het is een misverstand dat je zoet alleen maar aan de voorkant van je tong proeft en bitter achteraan. Iedere smaakppapil op je tong kan elke smaak waarnemen.
Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de zoute en zoete smaken. Umami komt van nature in veel etenswaren voor die vrij veel glutamaat bevatten, zoals tomaten, champignons, vlees, erwten, belegen kaas en zeewier. In 2002 werd aangetoond dat op de tong een specifieke aminozuurgevoelige receptor aanwezig is.
Zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet zijn de zeven smaken die je wilt gebruiken in de keuken.
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de mens naast de basissmaken zoet, zuur, zout , bitter en umami, een zesde smaak kan onderscheiden. Het gaat om koolhydraten die we aantreffen in brood, aardappelen, pasta en rijst.
In werkelijkheid kunnen we overal op de tong en zelfs op het gehemelte, bitter, zoet, zuur en zout proeven. Dat is gemakkelijk aan te tonen door een in azijn of zout water gedrenkt doekje tegen de tongpunt aan te houden. Daarnaast is intussen umami officieel als 5e basissmaak erkend.
Verder hebben baby's meer smaakpapillen dan volwassenen. Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden op de tong die aan de hersens vertellen wat we proeven. Je kindje is dus gevoeliger voor smaak. Omdat je baby vooral zoet gewend is en deze gevoeligheid heeft, raden we aan om te beginnen met zachte smaken.
Achteraan de tong zitten grotere smaakpapillen. Die zien eruit als bultjes. Dit is normaal en hoort zo.
Buiten het seizoen zijn ze ook verkijgbaar, maar dan zit er veel kuit in de tongen en is het vlees slapper. Omdat dit een dagvers product is, kan de prijs schommelen. Let op, de aangeduide prijs is een PRIJS BIJ BENADERING, de vissen worden afgewogen aan € 43.70/kg.
Op je tong (en op je verhemelte) hebben we duizenden smaakpapillen, dat zijn die rode stipjes, en die smaakpapillen bestaan weer uit smaakcellen. Deze smaakcellen hebben specifieke receptoren waarmee ze maar 1 smaak kunnen herkennen: zoet, zuur, zout, bitter en umami.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
Zonder neus, smaakt het gewoon naar chocolade (die herken je aan de zoete smaak en het 'smelt in je mond'-gevoel). Maar mét neus, 'proef' je duidelijk munt. Beter gezegd: je ruikt munt! Want de aroma's van voedsel in je mond, komen ook in je neus terecht.
Ontdekt in 1908 door de Japanse Kikunae Ikeda – scheikundig professor op een universiteit van Tokio – en afkomstig van het Japanse woord umai ('heerlijk'): umami. Het is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter en wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke smaakversterker in de Aziatische keuken.
De smaak van umami is te omschrijven als hartig, wat dus wordt veroorzaakt door de stof glutamaat. In lage concentraties is deze stof te vinden in tomaten, zalm, truffel, paddenstoelen en kaas. Hoe ouder de kaas, hoe meer glutamaat. Dat houdt in dat oude kaas dus meer umami is dan jonge kaas.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Vruchtwater is zoetig en moedermelk is dat ook. Die voorkeur komt voor een deel vanuit een overlevingsmechanisme. In de natuur zijn oneetbare, giftige dingen vaak bitter of zuur. Zoete dingen zijn vaak juist veilig om te eten.
Door het vruchtwater te proeven, ontdekt de baby wat goed en voedzaam eten is. Het leert de zoete smaak van het vruchtwater te waarderen en ook alle andere smaken die daarin rondzweven. Dit kun je benutten door zo gevarieerd mogelijk te eten gedurende de zwangerschap.
Hoe iets proeft en voelt in uw mond is nu extra belangrijk. Mensen die slecht ruiken of proeven kiezen vaak liever voor gebakken eten dan voor gekookte groenten en stamppot. U kunt drinken met koolzuur proberen. Mensen die slecht ruiken vinden het prikkelende gevoel in de mond vaak prettig.
Hoewel onze tong het detecteert als aparte smaak, kunnen wij umami niet onderscheiden van de andere smaken die we proeven. Anders dan de andere vier smaken, die we goed uit elkaar kunnen houden, herkennen we umami eigenlijk alleen als een kleuring van een andere smaak, of in combinatie met andere smaken.
Bij het verbranden van de mond (en tong) ontstaan er over het algemeen oppervlakkige brandwonden aan het mondslijmvlies. De huid wordt dan rood en gevoelig en het kan zijn dat u een paar dagen wat minder goed proeft. Maar er kunnen ook blaren of zwellingen optreden.
Primaire smaken
Als algemene regel is de smaak een perceptie van de interactie van de fundamentele smaken van zoet, zuur, bitter, zout en umami.
In de enge zin van het woord is smaak de rechtstreekse gewaarwording die eten of drank oproept in de mond. Daarvoor beschikken we over smaakpapillen. Dit zijn groepjes cellen op de tong en achterin de mondholte waarmee we 5 basissmaken kunnen waarnemen: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig).