Het makkelijkst voor een beginner zijn vaak de wave kites om de waterstart en upwind varen te oefenen. Dit komt doordat deze kites goede depower hebben, snelle relaunch hebben en erg vergevingsgezind zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Carbinha Drifter, North Carve, Airush Session en Duotone Neo.
Een basisuitrusting kitesurfen is nieuw al verkrijgbaar vanaf €2000,- en kan oplopen tot €5000,-. Dit lijkt veel geld, maar onthoud dat je daarna alleen nog maar de wind en het water nodig hebt.
Wat ook helpt is als je al ervaring hebt met boardsporten of vliegeren. Om veilig zelfstandig het water op te gaan heeft de gemiddelde cursist ongeveer 4 lessen van 2,5 uur nodig. Daarna kan je veilig zelfstandig verder oefenen.
Kitesurfen is wanneer je geen lessen hebt genomen erg gevaarlijk, daarom raden wij sterk aan om kitesurflessen te nemen. De meeste ongelukken komen dan ook door onervaren kiters en voornamelijk op het strand. Kitesurfen is echter zo gevaarlijk als dat je het zelf maakt.
Kitesurfen is niet moeilijk en iedereen kan het leren, jong en oud! Toch kan kitesurfen gevaarlijk zijn als je niet goed weet waar je aan begint. Neem dus altijd kitesurfles voordat je begint met kiten en wees op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen.
Levensduur van een kite: tussen de 2 en 6 jaar. denk dat de zon uren die een kite heeft gehad heeft ook veel uit maakt.
Bij een kitesurf kite besturen kun je de bar naar je toe trekken en bij je vandaan duwen, dit doe je om meer of minder kracht te genereren. Trek je de bar naar je lichaam toe, dan krijg je meer kracht in de vlieger doordat je de kite “dicht trekt”.
Side shore
Sideshore is de ideale windrichting om te kitesurfen. Je kunt naar buiten en terug naar binnen varen. Als het je niet lukt om je hoogte te behouden, dan ga je terug naar het strand en kun je gemakkelijk terug 'upwind' (naar de wind toe) lopen.
In 1903 stak de pionier Samuel Cody in een bootje met een kite het Engelse Kanaal over. Het duurde nog even voordat vliegers voor plezier op het water gebruikt werden. Wat niet veel mensen weten is dat de Nederlander Gijsbert Adrianus Panhuise als eerste het patent op kitesurfen registreerde in 1977.
Het is van groot belang dat je de basis van het kitesurfen eerst goed onder de knie hebt, voordat je zelfstandig het water op gaat. Er zijn in Nederland veel goede scholen die cursussen aanbieden. Tijdens zo'n cursus leer je de kite goed onder controle te krijgen en leer je jouw eerste meters varen.
Als beginnende kiter adviseren we altijd te kiezen voor een allround freeride kiteset. Deze kites kunnen snel herstarten (uit het water), zijn gemakkelijk onder controle te houden en zijn vergefelijk voor de beginners fouten.
Hoelang duurt het voordat je kunt kitesurfen? Onze ervaring leert dat het ongeveer 3 lessen duurt voordat je de kite een beetje onder controle hebt. Dan heeft de één bij les 4 alles door en gaat de waterstart vloeiend. Een ander heeft nog wat lesjes nodig.
Hoe fit moet je zijn voor kitesurfen? Je hoeft geen complete bodybuilder te zijn om de kracht van de kite aan te kunnen. Je hoeft zelfs niet op en top fit te zijn. Maar met een bepaald niveau van fitheid zal je sneller progressie boeken en langer op het water kunnen staan, wat uiteindelijke de meeste voldoening geeft.
Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven. Dit is meer dan genoeg voor iedereen om zelfstandig heen en weer te gaan zeilen.
Ga nooit alleen kitesurfen: Om je kite op de veiligste manier te kunnen oplaten en landen heb je iemand nodig om je te helpen. Een buddy op het land hebben is erg handig maar vooral ook op het water. Stel dat jij in de problemen komt dan kan je buddy assisteren en de nodige hulp bieden.
Kitesurfen wordt ook wel kiteboarden genoemd. Kitesurfen wordt gerekend onder extreme sporten. Door de grote vlieger is het ook mogelijk om hoge sprongen te maken en kan je snelheden bereiken tot en met wel 80 km per uur.
Het hoogterecord kitesurfen
Deze sprongen kunnen tegenwoordig gemeten worden. Dit wordt gedaan door een hoogtemeter dat op de kitesurfboard bevestigd is. Op dit moment staat het hoogterecord kitesurfen op 27,5 meter, dat is een bijna onvoorstelbare hoogte.
Het is dus kitesurfweer als het tussen de 7 en 28 knopen waait en er geen cumulonimbus is of aankomt én het niet onweert. Kijk tijdens het kitesurfen goed of er een Cumulus of een Altocumulus aan komt, deze kunnen namelijk naderend (on)weer aanduiden.
KITEBOARDS VOOR BEGINNERS
Als je 75 kg weegt, neem dan een kiteboard tussen 136 en 140 cm. Als je lichter bent, kun je iets kleiner kiezen; als je gewicht zwaarder is, raden we je aan om een iets groter board te gebruiken. Kies geen te klein kiteboard. Hoe kleiner het is, hoe moeilijker het in het begin is.