In het algemeen betekent het dieet het eten van groenten, fruit, vlees, vis, bepaalde vetten, noten en zaden. Granen en graanproducten (pasta, brood, etc.), bonen, soja, zuivel, bepaalde plantaardige oliën en geraffineerde koolhydraten worden uit het dieet gelaten.
Met het Paleo-dieet eet je als de oermens. Ons lichaam is volgens de theorie niet geschikt voor modern voedsel. Bij dit dieet eet je daarom wat de eerste mensen (jagers en verzamelaars) aten: wild, vis, fruit, planten, knollen, noten, zaden en kruiden.
Bijna al het runder-, varkensvlees & gevogelte past in het paleo dieet. Alleen eet geen bewerkt vlees en vleeswaren en geen vlees waar veel vet in zit (zoals hotdogs & ingeblikt vlees).
Aardappelen zijn een moeilijk onderwerp als het gaat om Paleo. Ze bevatten een flinke hoeveelheid zetmeel, wat niet fijn is voor mensen die al insuline resistent zijn.
Maar omdat rijst natuurlijk een graansoort is, wordt deze niet geaccepteerd als écht Paleo voeding. Graan bevat fytinezuur, maar bijvoorbeeld minder dan geaccepteerde Paleo voeding zoals amandelen. Ja, ook noten bevatten fytaten.
Nee, havermout is niet toegestaan tijdens de eliminatiefase van het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet). Haver is namelijk een graansoort en tijdens de eliminatie dienen alle granen – waaronder tarwe, rogge, spelt, kamut, gierst, haver, gerst, rijst en maïs – te worden vermeden.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Zuivel. Zuivel binnen het Paleo dieet is doorgaans een don't. Dat betekent dus ook dat je geen melk en melkproducten (zoals kwark en kaas) meer mag eten.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Het paleo dieet bevat relatief weinig koolhydraten en veel eiwitten en gezonde vetten. In dat opzicht is het een soort koolhydraatarm dieet.
Eet je daarentegen zoete aardappel dan blijft je bloedsuikerspiegel relatief stabiel. De GI van een gewone aardappel is 70(wat redelijk hoog is) die van zoete aardappel daarentegen is maar 35 en dat is de grootste reden waarom Paleo wel zoete aardappel 'toestaat'. In zoete aardappelen zit veel bètacaroteen.
Alle gezonde noten passen uitstekend in ieder gezond eetpatroon, en zeker in het paleo dieet. Lang niet alle noten zijn dus paleo. Dat is alleen het geval met échte noten, zoals amandelen, macadamianoten, hazelnoten, pecanoten en walnoten. Deze noten zijn dus puur paleo.
Lactose en gluten komen er niet in bij paleodieet
Daarom bannen ze die uit hun voeding. Lactose is een melksuiker en komt dus vooral voor in melk(producten). Wie lactose-intolerant is, mist het lactase-enzym en verteert lactose niet goed. Gluten zijn eiwitten die je terugvindt in granen zoals tarwe, rogge en gerst.
Met het Paleo dieet kun je op een gezonde manier tot 8 kilo per maand afvallen. En het mooiste is: je bent niet verplicht om naar de sportschool te gaan.
Verschil tussen keto en paleo
Vaak worden ketogeen en paleo in één zin gezegd, omdat ze zo op elkaar lijken. Enerzijds is dat zeker zo, maar toch niet helemaal. Beide eetpatronen vermijden granen en peulvruchten, maar bij het paleo dieet eten de meeste mensen wel alle soorten fruit en koolhydraatrijke groenten.
Net als pasta is gnocchi calorierijk. 100 gram bevat zo'n 150 kcal. Dat is vergelijkbaar met macaroni. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je eet en wat je erbij eet.
Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram). Wat betreft koolhydraten is er een duidelijk verschil, namelijk 17 gram in aardappelen en 23 gram koolhydraten in pasta.
Hoewel soja een peulvrucht is, is het toch een geval apart. Behalve de grote hoeveelheden anti-nutriënten die het bevat (net zoals andere peulvruchten), zijn er nog meer redenen waarom soja niet binnen het Paleo voedingspatroon past.
Naast het melksuiker lactose bevat zuivel ook een melkeiwit dat voor 80% uit caseïne bestaat. Dit eiwit moet in onze darm worden afgebroken en als dit niet goed gebeurt dan ontstaan er stoffen die de darmslijmvliezen irriteren.
Geen granen, geen zuivel, geen geraffineerde suikers of soja. Er zijn een paar uitzonderingen qua groentes die niet “Paleo proof” zijn zoals mais, bonen en peulvruchten. Uiteraard komen ook deze gewoon in de natuur voor, maar vanwege de aanwezige anti-nutriënten worden ze niet gegeten.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.