Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Effect van dutjes
Zwangere vrouwen die regelmatig powernappen hebben minder kans op een baby met een (te) laag geboortegewicht. En hoe langer en vaker ze 's middags slapen, hoe groter dat effect is. Doe je in het derde trimester dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten, dan haal je er het maximale uit.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
Sommige attractieparken staan bijvoorbeeld vol met achtbanen. Door de hoge snelheid van de achtbaan stijgt je bloeddruk, wat niet zo goed is voor je baby. De strakke beugel die over je buik geklemd wordt, is ook niet erg prettig. Het is daarom extra handig om van tevoren goed te plannen welke route je gaat nemen.
Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Een dagelijkse lichte fysieke activiteit is aangeraden, zowel voor zwangere als niet-zwangere vrouwen. Een 30- tot 45-tal minuten per dag wandelen of naar de bakker of school fietsen heeft een positief effect op je gezondheid.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Dit gebeurt er met jou als je 2 weken zwanger bent
Dit zijn dingen zoals veranderde afscheiding rond de eisprong, een LH-piek, lichte krampen en een lichte stijging in de lichaamstemperatuur. Ook zal je rond de eisprong meer zin hebben in seks en kunnen je borsten wat gevoeliger worden.
Naast het blije gevoel dat je hebt van de positieve test en je zwangerschap, kunnen deze week de eerste zwangerschapskwaaltjes al opspelen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijnlijke borsten horen hier bij.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Je zit in de 4e week van je zwangerschap en je baby heeft een plekje gevonden in de baarmoeder. In je baarmoeder gaan er nu drie groepen cellen aan de slag. De eerste groep vormt je baby, de tweede de placenta, waardoor je kindje de komende maanden wordt voorzien van voeding, en de laatste groep vormt de vliezen.
Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Een grote stijging in progesteron zorgt ervoor dat jij je zo uitgeput voelt. Naast hormonale veranderingen werkt je lichaam nu ook voor 2 personen in plaats van 1. Dat vraagt natuurlijk energie van je lichaam, je stofwisseling gaat sneller, je bloeddruk daalt en je suikerspiegel daalt.
Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Zet de knieholtes tegen de rand van de stoel. Hou de rug recht en buig vanuit de heupen naar voren (tuimelaar). Pak de armleuningen vast en ga zachtjes zitten. Span hierbij de bekkenbodem en de onderbuik licht aan en adem uit.
Door de meeste wetenschappers en artsen wordt aangenomen dat kortdurende stress geen negatieve invloed heeft op jouw gezondheid en die van je ongeboren baby. Langdurige of heel hevige stress is wel ongezond. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou of je baby en zorgen voor verschillende gezondheidsklachten.