Baileys wordt gemaakt door whisky en room met allerlei andere smaakmakers, onder andere chocola, te mengen. Room gaat schiften als het in aanraking komt met iets zuurs, zoals 7Up, tonic of cola. Dus als je eerst een Baileys drinkt en meteen daarna een koolzuurhoudend drankje, dan zal dit in je maag gaan schiften.
Het antwoord is simpelweg nee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er geen link bestaat tussen het mengen van alcoholische drankjes en die houten kop en draaiende maag de dag erna. 'Bier na wijn is venijn, wijn na bier is plezier', klinkt de alom bekend volkswijsheid.
Bailey's kan puur gedronken worden, maar om van het verwenmoment echt iets bijzonders te maken kun je de likeur 'aankleden'. Serveer Bailey's bijvoorbeeld met siroop, slagroom, chocoladevlokken, mini-marshmallows of -donuts en laat je gasten hun eigen Bailey's personaliseren.
Een glas Baileys waaraan tonic of bitterlemon wordt toegevoegd, vertoont een heftige chemische reactie tussen room en zuur. Er ontstaat een schiftende, sponsachtige massa die weleens is omschreven als 'borrelende stopverf'.
Waarschijnlijk omdat Baileys gaat schiften als je dat mengt met een frisdrank (zuur). Dat ziet er smerig en raar uit. Maar dat wil niet zeggen dat dat in je maag ook gaat schiften of dat er een klont ontstaat, zoals wel eens gezegd wordt. Het is niet zo dat het slecht of gevaarlijk is.
“Idioot”, aldus de Consumentenbond, want juist sterke drank bevat behalve calorierijke alcohol ook veel suiker en soms vet. “Dit moet transparant worden”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. “Een glaasje Baileys bevat ruim 2 suikerklontjes, zo'n 4 gram ongezond verzadigd vet en 150 kilocalorieën.”
Je kan het rustig eens proberen in een glas... Het mengsel zal absoluut niet steenhard worden, wel gaat het mengsel schiften en ontstaan er vlokken, die er weliswaar niet erg smakelijk uitzien, maar verder niet giftig zijn. Bailey's bevat verse room, en als je room gaat mengen met een zuur, dan gaat dat schiften.
Baileys Irish cream is een legendarische Ierse whiskey likeur (in Ierland en de VS schrijven ze whiksey met een 'e' en in Schotland valt die weg en wordt dat whisky) die sinds 1974 wordt geproduceerd door R. A. Bailey & Co en is momenteel eigendom is van Diageo. De voornaamste ingrediënten zijn Ierse whiskey en room.
Het mengen van Baileys door koffie, thee, chocolademelk of gewoon water is geen enkel probleem. Echter zodra je een zure drank toevoegd aan de Baileys gaat deze stollen. Dit wordt veroorzaakt door de caseïne in de room die reageert op het zuur in frisdranken.
De standaard schenkhoeveelheid van gedistilleerde dranken is 35 a 40 cc, wat gelijk staat aan 35 tot 40 ml. De laatste jaren zie je steeds vaker kleinere hoeveelheden (van 20 cc) worden gebruikt, vaak bij proeverijen of drankmenu's.
Als je verschillende soorten alcohol door elkaar drinkt, is het effect op je lichaam dan anders en hoe komt dat dan? Objectief beschouwd word je niet sneller dronken als je allerlei drankjes door elkaar zou drinken. Je wordt dronken van de totale hoeveelheid pure alcohol die in ieder alcoholhoudend drankje zit.
"Voeding met goede vetten zorgt voor een goede bodem voordat je alcohol drinkt, zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten. Voeding met deeg, vanwege de koolhydraten, en kaas, vanwege de eiwitten en vetten, geven ook een goede bodem," zo gaat Willemsen verder.
Het lijkt een goede mix tussen alcohol en energie, maar niets is minder waar. Uit neurologisch onderzoek blijkt dat het combineren van alcohol met een red bulletje levensgevaarlijk kan zijn. Het heeft namelijk hetzelfde effect op je hersenen als het gebruiken van de harddrug cocaïne.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Baileys Irish Cream 70 cl
ELDERS 16. 15.
- Baileys: 60 suikerklontjes per 0,7 liter.
30 ml Baileys bevat 110 calorieën, 5 gram vet en 9 gram koolhydraten.
Je vindt hier de klassieke Baileys Original Cream, maar ook andere Baileys soorten zoals de Baileys Red Velvet, Caramel, Almande en Strawberry & Cream.
Mixdrankjes worden gemaakt op basis bestaande gedestilleerde dranken zoals wodka, jenever en rum, en dan vermengd met cola of jus d'orange of citroen. Ze worden kant-en-klaar aangeboden in blikjes van 200 tot 330 ml, met een alcoholpercentage van 5 tot 7%. Men kan deze drankjes ook zelf mixen.
De onderzoekers vonden geen significante verschillen in katers tussen de groepen. Het maakt in feite dus niet uit of je eerst bier of wijn drinkt en daarmee is de volkswijsheid ontkracht. Het door elkaar drinken van de dranken blijft echter niet een aan te raden fenomeen.
Boswandeling is een Hollandse likeur met een tropisch tintje. Het is een cream likeur op basis van kokos en banaan en Boswandeling kan op alle momenten en overal gedronken worden. Als shot, “on the rocks” en ook in de mix is Boswandeling met ananassap of jus d'orange eigenwijs en verrassend lekker!
De droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Minder dan in de zoete wijn die dus veel meer calorieën hebben. Het alcohol percentage bepaalt uiteindelijk het precieze aantal in jouw glas.
Een glas bier (5% alcohol) van 250 ml levert 110 kcal. Dit is dus minder dan twee boterhammen met kaas.