Na 3 tot 5 dagen kiemen de zaadjes. Zorg voor voldoende licht. In de maanden april tot oktober is dat geen probleem maar zaai je in de wintermaanden sla voor, gebruik dan extra groeilampen.
Zet de potjes met zaden op een koele plaats, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer of zolder in het volle licht in een raamkozijn (of wat later in de lente gewoon buiten), bij een temperatuur ruim onder de 15 graden kiemen de zaden binnen 2 weken maar groeien ze veel sterker en meer gedrongen op.
Zodra de temperatuur hoger is dan 25°C, gaat het slazaad in rust en weigert het te kiemen. Dit kun je voorkomen door binnen voor te zaaien op een koele plek. Zodra de groene puntjes zichtbaar zijn, mogen de plantjes naar buiten.
Sla is een eenjarig gewas dat snel uitgroeit van zaadje tot volwaardige krop. Slechts weken zitten er tussen zaaien en oogsten; de gemiddelde groeiperiode bedraagt 35 tot 60 dagen.
Sla houdt van een vruchtbare grond. Zorg dat je de grond waarin je de sla gaat zaaien lekker luchtig en vochtig houdt, maar niet te nat. Ga jij in juli (krop)sla zaaien, dan is het niet erg als je dat op een plek met wat schaduw doet.
Geef het liefst 's ochtends water, zodat de plantjes goed kunnen opdrogen. Wanneer de bladeren te lang nat blijven, gaat kropsla bijvoorbeeld snel rotten. In het najaar heeft ijsbergsla hier last van. Geef ook altijd water aan de basis van de plant, en niet in het hart – dat voorkomt rot en schimmels.
Sla wordt gezaaid in vruchtbare, luchtige en vochtige grond, de plant heeft veel bladeren en een zwak wortelstelsel. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Bovendien heeft sla zonlicht nodig, maar de plant kan niet tegen te veel felle zon.
Slaplantjes planten kan in een serre al vanaf februari. Als je slaplantjes buiten plant, kan dit al vanaf halfweg maart tot september. Sla kan normaal tegen lichte nachtvorst in het voorjaar.
Verse stalmest is eigenlijk een vrij eenzijdige organische meststof. Deze kan je perfect gebruiken bij bijvoorbeeld rabarber, sla of preiplanten.
Groente en fruit in de volle schaduw
De volgende groente- en fruitsoorten doen het goed in de volle schaduw en hebben genoeg aan maximaal 4 zonuren per dag: Sla. Spinazie. (Herfst)frambozen.
Gebruik voor het kweken van sla een luchtige, vruchtbare grond en liever niet te nat. In het voorjaar en najaar is extra zon heel belangrijk, in de zomer is wat schaduw ook prima voor sla kweken. Sla water geven is erg belangrijk, want de planten drogen razendsnel uit.
Van los-blad-slasoorten, zoals rucola, eikenbladsla en lollo-soorten, die geen krop vormen, kunt u telkens naar believen zo veel blaadjes afsnijden of -knippen als u nodig hebt. Doe dat vlak boven het groeipunt en kies de buitenste blaadjes, dan zal de sla nog een tijd gewoon weer aangroeien.
Het kan tot 3 tot 4 weken duren voordat ze boven de grond verschijnen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en voor de optimale omstandigheden te zorgen voor een gezonde groei. De meeste moestuingewassen laten na ongeveer twee weken wel enige tekenen van kieming zien.
In principe kun je elke slasoort in pot kweken, maar een slimme keuze is pluk- of snijsla. Lekkere soorten zijn: “Mesclun Puur sla”, pluksla Cocarde en Catalogna en Lollo Rossa. Deze groeien redelijk compact én het grote voordeel is dat ze weer aangroeien als je ze een paar centimeter boven de grond afknipt.
Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 kropsla planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 kropsla planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Slasoorten zoals rucola, mibuna en mizuna kunnen ook goed tegen de kou.
Langedagplanten zijn planten die veel lichturen, dus lange zomerdagen, nodig hebben voor ze gaan bloeien. Kortedagplanten bloeien ook al bij weinig lichturen. Sla is een kortedagplant en deze schiet dus op de langste dagen van het jaar snel door. Je kunt dit voorkomen door ze tijdig te oogsten.
De belangrijkste enkelvoudige meststof van natuurlijke oorsprong die kalium bevat, is Vinasse en houtasse.
Begin in februari met het zaaien van sla
Vanaf februari kunt u al om de twee weken zaaien om bladmosterd te kweken. Tot half mei kan deze geoogst worden. Vervolgens kunnen in maart en april de kropsla, ijsbergsla en de Romaanse – of bindsla gezaaid worden in een kas.
Saladin is niet schietgevoelig, maar wel minder geschikt voor een herfstteelt. Wel geschikt als babyleaf.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.