Belangrijk om te weten is dat een vloeistofbrand, gasbrand of vetbrand absoluut niet met water geblust kan worden.
Toch is het in sommige gevallen absoluut niet verstandig om water te gebruiken. Bij brandende olie of vet (vlam in de pan) doof je de vlammen door de deksel op de pan te schuiven. Bij brand veroorzaakt door een elektrisch apparaat, is het beter om een brandblusser te gebruiken.
Kleine blusmiddelen: koolzuursneeuwblusser, oftewel CO2 blusser is bij uitstek geschikt voor vloeistofbranden. De CO2 blusser, ook wel koolzuursneeuwblusser genoemd, is geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B)
Water is het beste blusmiddel voor brand van vaste stoffen als hout, papier, textiel en karton. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet en branden van elektrische apparaten die onder stroom staan!
Belangrijk om te weten is dat een vloeistofbrand, gasbrand of vetbrand absoluut niet met water geblust kan worden.
Branden van klasse D zijn bijzonder lastig te blussen vanwege de unieke eigenschappen van de brandende metalen. Deze kunnen enorme hitte veroorzaken en giftige dampen vrijgeven .
Waarom je geen water moet gebruiken
Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.
Gebruik nooit een waterblusser bij elektrische branden of branden met een ontvlambare vloeistof . Zoals elke wetenschapsstudent je zal vertellen, geleidt water de stroom. Als je water op een elektrische brand spuit, onbedoeld of opzettelijk, loop je het risico om geëlektrocuteerd te worden.
Een blusdeken is niet geschikt voor het blussen van alle soorten branden. Voor het blussen van een frituurbrand, bijvoorbeeld, is een blusdeken ongeschikt. Ook zal de deken alleen effect hebben wanneer de brandhaard goed omsloten en afgesloten kan worden.
Op de brandblusser wordt met een pictogram aangegeven voor welke brandklasse hij geschikt is. Klasse A: geschikt voor het blussen van vaste stoffen. Klasse B: geschikt voor het blussen van vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen. Klasse C: geschikt voor het blussen van gassen.
Absoluut niet doen bij een frituurbrand
Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen. 2. Verplaats een brandende frituurpan niet.
CO2 brandblusser: wanneer gebruiken? Een CO2 brandblusapparaat is in feite geschikt om verschillende types van branden te bestrijden. Enkel op branden met metalen zoals aluminium of magnesium en rechtstreeks op personen kan je het toestel beter niet gebruiken.
De nabijgelegen baai van San Francisco lijkt een logische keuze. Maar is dat wel een goed idee, landbouw- en (dure) wijngrond blussen met zout water? ' 'Blussen met zeewater is niet zo verstandig', vertelt hydroloog Huub Savenije van de TUDelft. 'Het zout brengt schade toe aan gewassen en aan het bos.
Branden van klasse B (branden die ontstaan door ontvlambare vloeistoffen) mogen niet worden geblust met water of een nat-chemische brandblusser . Hierdoor verspreidt het vuur zich en komen levens nog meer in gevaar.
Brand en chemische stoffen
Chemische stoffen kunnen enorm heftig reageren met water. Een stof kan zelfs meteen tot ontploffing komen als het in aanraking komt met water. Mocht er een brand uitbreken tijdens een scheikundeles op een middelbare school, laat het water dan altijd staan.
Branden van klasse B — Dit type brand omvat ontvlambare vloeistoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, verf en andere producten op oliebasis. Het kan overal voorkomen waar ontvlambare vloeistoffen of gassen worden opgeslagen, zoals een tankstation. Onthoud: Probeer geen water te gebruiken om een brand van klasse B te blussen. Water kan de vlammen zelfs nog verder verspreiden.
Vloeibaar water wordt bijeengehouden door waterstofbruggen. (Vloeibaar water heeft minder waterstofbruggen dan ijs.) Oliën en vetten hebben geen polair deel en om ze in water op te lossen, zouden ze een deel van de waterstofbruggen van het water moeten verbreken . Water kan dit niet, dus de olie wordt gedwongen om gescheiden te blijven van het water.
Zo blus je een vlam in de pan op een veilige manier
Een vlam in een pan of een frituurbrand mag je nooit met water blussen, want dit kan een explosie veroorzaken. Maar je mag ook geen blusdeken gebruiken. Hoe kun je zo'n brand dan wel het beste blussen? Bedek je handen (bijvoorbeeld met ovenhandschoenen).
Olijfolie ontleedt wanneer ze langdurig tot een temperatuur van 150 °C-200 °C verhit wordt, bij wokken of braden gaat de olijfolie dan walmen. Andere oliën, zoals pindaolie (arachide-olie), kunnen hoger verhit worden, omdat deze alleen mono-onverzadigde vetzuren bevat.
Hiermee hoor je elk punt in je bedrijfspand te kunnen bereiken en blussen. Het nadeel van water als blusmiddel is dat het alleen te gebruiken is voor brandklasse A en dat het niet geschikt om nabij elektrische apparaten te gebruiken. De blussende werking van een blusdeken is het wegnemen van de zuurstof.
Brandblusser klassen
De letter op een brandblusser geeft de classificatie aan: Klasse A blust gewone brandbare branden (hout, papier, plastic, enz.) Klasse B blust branden van ontvlambare vloeistoffen (olie, gas, petroleum, enz.)
Basisregels voor blussen:
Blijf laag: Aangezien rook en hitte altijd stijgen, is laag blijven cruciaal om gevaarlijke rook te vermijden en oververhitting te voorkomen. Vermijd rook: Rook is giftig en kan u snel desoriënteren; blijf er zoveel mogelijk uit de buurt.