Het najaar is een uitstekende tijd om hagen te planten, zoals een beukenhaag, een haag van haagbeuk, een esdoornhaag of een buxushaag. In oktober is het tijd om rozen te planten, kijk daarom nu eens naar de mooiste rozen voor je tuin. Vergeet de bottelrozen niet!
Omdat het nog wat langer warm is gebleven is november dit jaar de ideale maand om bomen, heesters en hagen te planten. De vuistregel hierbij is: “als de bladeren zijn gevallen, dan kan er geplant worden”. Dit geldt overigens niet voor planten, bomen en hagen die in een pot of kuip staan.
Maar bladeren in de borders kun je het best laten liggen. En wel om de volgende redenen: Isolatie Het blad vormt namelijk een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst. Fijn voor de dieren Je doet er dieren zoals egels, muizen en insecten een groot plezier met de bladeren.
Tuinwerken in oktober
Bollen planten: narcissen, hyacinten en andere voorjaarsbloeiende planten kan je ook deze maand nog planten. Ook tulpen kan je nu beginnen planten. Nieuwe vaste planten planten: nu de grond nog vrij warm is, kan je volop nieuwe vaste planten aanplanten.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
Uitzonderingen op de regel
planten die kunnen 'bloeden'. Denk aan een druif, kiwi, berk, noot en esdoorn. Als je in de verkeerde periode snoeit, kan de plant of boom zelfs doodbloeden. Test de plant eerst: knip een kleine tak weg en kijk na een half uur of er nog vocht uit de snoeiwond komt.
Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien, mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden.
Beplanting in november
Zet de vorstgevoelige planten alvast binnen op bijvoorbeeld de zolder of in een schuurtje. Je kun nog steeds jonge fruitbomen en voorjaarsbollen in de volle grond planten zolang het niet vriest. Bescherm de vaste planten door ze af te dekken met bladeren of een laag compost.
Snoeien in november en december
Wel is het zo dat je vanaf de maand november tot in het voorjaar oude, bladverliezende hagen of struiken gesnoeid kunnen worden. Op deze manier wordt voorkomen dat ze te breed worden en teveel plaats in je tuin in beslag gaan nemen.
Daarom eerst de beste snoeiregel: Je mag alle heesters die na juni bloeien snoeien in het voorjaar en dan pas na de vorst, in de periode maart en april. Het gaat om siergras, lavendel, heide, vlinderstruik, hibiscus, de klimroos, dwergroos, stamroos, de katjeswilg en de (grootbloemige) clematis.
De afgevallen herfstbladeren kun je goed gebruiken om er compost van te maken. Humus of bladaarde bevat namelijk goede voeding. Bovendien houd je met een laagje van deze mulch je tuinaarde mooi vochtig en luchtig. Wil je de afgevallen bladeren zelf composteren, dan kan dat.
Sommige boombladeren bevatten te veel lignine, waardoor ze niet snel afbreken. Hiervan moet je er niet teveel in je composthoop hebben. (eik, paardenkastanje,beuk). Blad wat snel verteert komt van wilg, linde, robinia, els, es, populier, berk en hazelaar.
Maak er bladaarde of compost van
Maak op een schaduwplek een korf van kippengaas. Gooi ze vol bladeren, en maak goed nat; nat blad verteert sneller. Es, beuk, berk, kers, olm, haagbeuk, linde, eik, populier en wilg verteren het snelst, binnen een jaar. De hoop omkeren hoeft niet.
De winterplanten die juist in de koude periode bloeien worden ook wel winterbloeiers genoemd. Dit zijn dus de planten die voorkomen dat je tuin er kaal en saai uit gaat zien in de koudere maanden. Deze planten gaan juist bloeien als de andere planten zijn uitgebloeid.